Az egyetemi és a főiskolás évek befejeztével úgy érzem, hogy igazán kihasználtam a felsőoktatás adta lehetőségeket. Öt év alatt négy intézménybe nyerhettem bepillantást, és három diplomám van. Az évek során kitapasztaltam és szinte tökéletesre fejlesztettem azt a rendszert, amivel évfolyam első lehettem, valamint köztársasági ösztöndíjas is, miközben két egyetem mellett dolgoztam. Szinte “ingyen” körbeutaztam a fél világot és rengeteg tapasztalatot szereztem. Azonban amikor közel 19 évesen elkezdtem az első főiskolai szemesztert, akkor ugyanolyan elveszett voltam, mint mindenki más.

Most megosztom veletek a számomra leghasznosabb tanácsokat, amiknek én személy szerint nagyon örültem volna, amikor elkezdtem sulit:

Network, network, network.

Bár évtizeddel a gimi után úgy gondolom, hogy már ott is nagy szerepe volt a kapcsolatépítésnek, hiszen bekerülhettél abba a bizonyos csapatba, vagy pedig akár két jeggyel is jobb lehetett a dolgozatod, ha a megfelelő ember mellett ültél. Mégis úgy gondolom, hogy a felsőoktatási intézményben van először kiemelten fontos szerepe annak, hogy az első pillanattól kezdve kikkel veszed körül magadat.

Ha a Gólyatáborban már a bulizósabb csapatba kerülsz, akkor kevésbé valószínű, hogy az iskola utáni elfoglaltságotok a közös tanulás lesz. A kapcsolati rendszerered, amellett természetesen, hogy olyan emberekkel vedd körül magadat, akikkel élvezel együtt lenni, fontos, hogy olyan barátokat válassz magadnak, akik felfele húznak. Jobb emberré válsz miattuk, jobb jegyeket szerzel, okosabb leszel, és sokkal jobban kihasználod a lehetőségeket, amiket kapsz, mintsem elpazarold a “fiatalságodat”.

Alkossatok tanulócsoportokat, és nem utolsó sorban osszátok szét a feladatokat. Ha meg tudsz bízni a munkájukban, akkor a te részedet is sokkal hatékonyabban tudod majd elvégezni, hiszen felelősséggel tartozol majd a csapattagjaid felé. A szabadidődben pedig tudsz más izgalmas dolgot kipróbálni.

Egyre könnyebb lesz

Minden kezdet nehéz. Lehet, hogy új városban vagy, új barátok, új szabályok, új otthon vár rád, ami először nehéz. Meg kell szokni, bele kell lendülni, és utána már a megszokott rutinjaid alapján tudsz haladni, és nem lesz kaotikus létezésed minden pillanata. Tudd, a többiek is ugyanúgy el vannak veszve, mint te.

Rendszerezd amit tudsz

Éppen ezért, mert minden körülötted új, nem tudhatod, hogy mire számathatsz, így azokat a dolgokat, amiket előre tudsz, előre elkészíted, elrendezed, felkészülsz belőlük, akkor lecsökkenheted a kiszámíthatatlant. Sokszor megvannak előre a jegyzetek, ott van a diasor, a könyv, vagy előző éves jegyzetek. Ha minden nap suli előtt annyit csinálsz, hogy ránézel és átfutod, hogy miről lesz szó, akkor máris biztosabban fogsz belépni a terembe, nem fogsz otthonhagyni dolgokat, foglalkozhatsz azzal, hogy jobban megismered a csoporttársaidat, vagy egyszerűen csak nem fogsz feszengeni.

Ugyanez a helyzet iskola után. Javaslom, hogy akár füzetben, akár lapon jegyzetelsz, a nap végén mindent rakj egy helyre. Vagyis a jegyzeteidet, a különálló lapokat, az extra post it darabkákat és mindent, ami az adott órához kapcsolódik. Ez lehet egy hatalmas mappa, amibe lefűzöd a jegyzeteidet, de lehet egy harmónika mappa is, amibe belerakhatsz minden egyebet is. Már amikor megvásárolod az Office Depotban a beszerző körúton a papírírószereket, gondolkodj rendszerben. A jelölőcímke például azért tud segíteni neked, hogyha nem akarsz a mappádba karton elválasztót használni, vagy pedig szereted megjelölni a könyvben, hogy éppen miylen fontos információ van ott. Amikor pedig tollat vásárolsz, gondold végig, hogy melyik számodra a megfelelő toll. Ugyanúgy, mint ruhából és cipőből, a tollak minősége és fajtája is eltér, és ha megtalálod azt, amivel a legszebben írsz, akkor azt a jövőbeni éned meg fogja köszönni.

Ha félig offline, félig online módon jegyzetelsz, akkor pedig a nap végén vezesd át a dolgokat. Be is scannelheted az offline formátumban levő anyagokat, vagy pedig le is írhatod amit pdf.ben kaptál meg. A fontosabb mondatokat pedig húzd ki szövegkiemelővel, hogy később is tudd, mi az, amire biztos, hogy emlékezni kell. Egy rendezettebb íróasztalnál könnyebben fogsz tanulni. Amikor pedig majd szemeszter végén befejezed az egyes tantárgyakat, és lezárod azt a témát, akkor pedig ne felejts el mindent archiválni, hogy 3 év múlva is meglegyen az a papírfecni.

Tanulási rutin kialakítása

Számomra hatalmas szabadság volt a főiskola. Elköltöztem otthonról, egy új városba költöztem. Nemhogy nem tudtam értelmesen fenntartani a háztartást, még a tanulásban is feszegettem a határaimat. Hiszen senki sem volt, aki rámszóljon. Aztán elkövetkezett a vizsaidőszak és úgy kapartam össze a dolgokat 20 helyről. Be kellett pótolnom fél évnyi információt viszonylag rövid idő alatt.

Amikor viszont Koreában tanultam csereféléven, akkor mindenkinek volt egy tanulóasztala az iskolában. Olyan volt, mintha tényleg dolgoznánk. Iskola után beültünk oda, és minden nap elvégeztük azokat a dolgokat, amikre szükség volt éppen. Természetesen ott folyamatosan évközi projektjeink voltak, azonban nagyon hálás voltam, hogy folyamatosan tanultam, nem pedig egyszerre a végén, az utolsó utáni pillanatban. Lehet, hogy ez nálad egy vasárnap délelőtt lesz, vagy pedig egy egész csütörtöki nap, azonban ha minden héten egy picit elmélyülsz a tanultakban, akkor a vizsgaidőszak nemhogy nem lesz akkora stressz, hanem jobban is fogod érteni amit tanulsz. A nap végén pedig nem azért akarsz tovább tanulni, hogy tanulj is valamit?

Adj esélyt

Amikor én kezdtem, akkor szerencsére rögtön nagyon sok felsőbb éves barátom lett. Természetesen ők kedvességből elmondták nekem, hogy kinek az órájára érdemes, és nem érdemes bejárnom. Melyek azok a szervezetek amikhez érdemes csatlakozni, és melyek azok, amiket felejtsek is el. Sőt, ne is lássanak beszélgetni azokkal az emberekkel.

Ezek a tanácsok sokszor segítenek lerövidíteni a választásunkat, az utat, amit be kell járnunk ahhoz, hogy megtaláljuk a helyet a világban, azonban pont emiatt szerintem egy nagyon hasznos szervezetből kimaradtam, mert különösebb esély adás nélkül elfogadtam azt, amit mások javasoltak nekem. Amikor kapsz információt nyílt napon, vagy az első hetekben a különböző szervezetből nyugodtan gyűjtsd be őket egy genothermbe, és az otthoni nyugalomban nézd át őket.

Azért nem kell félteni. Nem voltam soha az a szürke egér, aki vakon követte mások tanácsait. Mégis sokszor legbelül félünk megkérdőjelezni azt, ami másik mond, vagy pedig nem akarjuk, hogy mások megszóljanak, mert cikin cselekszünk. A csordaszellem pedig elég nagy hatással van azokra, akik éppen ki szeretnének alakítani egy közösséget maguk körül, és be szeretnének illeszkedni a számukra megfelelő baráti közösségbe.

Használd ki az egyetemi éveket

Ez talán a legfontosabb tapasztalatom, amit mondhatok, hiszen a felsőoktatási éve alatt tapasztalod majd meg először a végtelen választások világát. Nemcsak tárgyi síkon, hanem lehetőségek terén is. Hiszen nem mindegy melyik extra órát veszed fel, hogy melyik szervezethez csatlakozol, hogy milyen gyakronoki pozíciód lesz, vagy, hogy hova fogsz elmenni cserefélévre. Vagy esetleg mindezek közül bármelyiket is kipróbálod.

Ezek az évek arra vannak, hogy formálódj, mint ember. A tanulás mellett bevállalj olyan projekteket, amikkel egy újabb szakmát ismerhetsz meg. Utazz, ismerkedj és elég élményt szerezz magadnak, hogy egyetem után olyan talpraesetten és teljesen kezdj bele a nagybetűs évekbe, amennyire csak lehet. Ez rajtad múlik. Használd ki ezeket az éveket és teremtsd meg magadnak a jövőd.

A cikket az Office Depot támogatta. A cikkben szereplő termékek:

Nézd meg a videót is!