Romantikus spanyol vacsora: így szervezz te is egy laza estét!

Spanyol vacsora plusz terítés.
hirdetés

Spanyol vacsora itthon? Méghozzá könnyű receptekkel? Az Y generációs ismerőseimnél és persze magamnál is egyre többször tapasztalom (persze tisztelet a kivételnek), hogy egészen egyszerűen nem szervezünk magunkhoz eseményeket. Most persze nem a bulizós, sörös, pezsgős popcorn zacsit be a mikróba témájú eseményekről beszélek, hanem az ezeknél kicsit formálisabb események. Az ünnepek nagy részét kiszervezzük a rokonok otthonába, és így elkerüljük a rengeteg előkészületet, no meg az utómunkát is 😉

Mivel én is ebbe a csapatba sorolom magam, így most egy kicsit utánajártam, hogy mit is kellene tennem ahhoz, hogy kezdetnek csak egy romantikus, laza tapas vacsorát varázsoljak a férjem névnapjára, olyan “felnőttesen”. Ehhez pedig a Tchibo legújabb edényszettjét használtam, a terracotta stílusú sütőtálat és tálalótálat.

Tapas vacsora előkészületek

Az előkészületekről és a terítésről a Youtube videóban mesélek, így ha érdekel, hogy hogyan is nézzen ki az asztal, akkor mindenképpen nézz bele a videóba is 😉

Ahelyett, hogy először kitaláltam volna, hogy milyen ételt szeretnék elkészíteni és ahhoz találni megfelelő edényeket, inkább fordítva kezdtem el kialakítani és a megfelelő tálkákhoz és tálalódeszkához alkottam meg a menüsort.

Tálalódeszka

A tálalódeszka remek lehetőség, hogy különféle apróságokat helyezzek el rajta. Raktam rá bagettet és Serrano sonkát, de akár  magvakat és különféle sajtokat is tehettem volna rá. Itt minden a guszta tálaláson múlik, nyugodtan pepecselj el vele, hogy az Instagramra is ki tudd tenni az összeállítást.

Kis tálkák

A tapas attól az igazi számomra, hogy viszonylag sok apróság közül lehet választani. A kis tálkák pedig mindezt lehetővé teszik. A négy darab kis tálkába raktam egyszerűbbeket is, mint például olivabogyót, amit egészen egyszerűen kivettem az üvegből, mandulát, amit megpirítottam a sütőben, vagy éppen tejmentes csokipudingot is a desszertnek. Ha kíváncsi vagy a gluténmentes churros receptjére, azt Dóri tökéletesítette. A kicsit időigényesebb a csicseriborsó kolbásszal tálka összeállítása volt. 

Csicseriborsó kolbásszal:

  • 250 g chorizo kolbász kis darabkákra vágva
  • 400 g konzerv csicseriborsó
  • 4 db, szeletelt paprika
  • 150 ml vörösbor
  • 1 kanál méz
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 fej finomra vágott vöröshagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint só

 

A kolbászról lehúztam a héját és apró darabkákra vágtam. A serpenyőt közepes lángon felforrósítottam és olajat tettem bele. Mehetett bele a vöröshagyma és a fokhagyma. Megpároltam, majd beleforgattam a kolbász darabkákat, míg át nem forrósodott. 

A paprikát is behelyeztem a kolbász mellé. Ráöntöttem a kolbászos serpenyőbe a mézet illetve a vörösbort is, majd lassú tűzön vártam kb. 10 percet, mire jól összeállt. Beleöntöttem a csicseriborsót, majd sóval és borssal ízesítettem. A friss petrezselyem pedig a dekorációként szolgált. 

Sütőtál

A sütőtálba spanyol tortilla került. 

  • 3 nagy burgonya
  • 2 fej lilahagyma
  • 1 kanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db  pirospaprika
  • 5 tojás
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors

 

A megtisztított burgonyát, hagymát  és fokhagymát apró kockákra vágtam. Fel lehetett volna szeletelni is a burgonyát, ízlés kérdése. Az olajat közepes lángon felforrósítottam, majd beletettem a burgonyát és 1-2 perc múlva a hagymát is.

Addig pirítottamfedéllel, (kb 13-15 perc) ameddig még éppen nem pirult a hagyma. Fontos, hogy többször keverd meg a 15 perc során. A paprikát is beletettem a serpenyőbe középtávon. Ezután leöntöttem róla a felesleges olajat, és hozzáöntöttem a felvert tojást. A tortillat kicsit rázogatni kell, miközben a lassú tűzön készül, egészen addig, míg nem válik le a serpenyő faláról. Amikor készen van akár meg is fordíthatod, és úgy be is teheted a sütőtálba. 

Tálalótál:

Az egyik kedvencem a tapasok közül a kacsamell párolt almával. A tálalótál pedig elég nagy ahhoz, hogy a kacsát is szépen el tudjam helyezni. Ha tapast vacsorázunk ez az az egy, ami nem maradhat el a menüből. 

  • 20 dkg kacsamell
  • 20 dkg zöldalma
  • ízlés szerint balzsamecet
  • 1 evőkanál olaj
  • ízlés szerint cukor
  • ízlés szerint só

 

A kacsamellet egészben bőrével együtt megpirítottam. Először hosszában félbevágtam, és keresztbe fél centiméteres csíkokra bevágtam. Az almát nem hámoztam meg, de akár meg is hámozhatod, majd kis gerezdekre vágtam. A serpenyőbe olajat tettem, majd felforrósítottam. A kacsamellet a serpenyőbe helyeztem, és 2-3 percig sütöttem, majd az almaszeleteket hozzáraktam és további 2-3 pedig sütöttem. Amit én kihagytam, azonban az éttermek még a serpenyőben megolvasztott balzsamecetes cukrot öntettel is le szokták önteni a kacsamellet és a párolt almát. 

Itallap

Mivel a kis tapasok is több órányi munkával jártak, az itallapot nem vittem túlzásba. Egészen egyszerűen beleállítottam a palackhűtőbe a vörösbort, valamint az üvegpalackba a víz mellé betettem egy kis mentát is. Természetesen a sangria is egy extrát vitt volna az estébe, azonban ahogyan magunkat ismerem az első 5 percben elfogyott volna a kancsóval, szóval inkább maradtam most a sima bornál, ami kicsit azért lassabban fogy talán…

Vacsora összeállítás

Összességében azt javaslom, hogy egyszerűbb recepteket válassz, főleg, hogyha most szervezel először vacsorát akár a párodnak, akár több embernek is. Ahogy DaVinci mondta: “az egyszerűség a kifinomultság csúcsa”. Ha egy kis asztali futó és tányéralátét feldobja a mindennapokat is, akkor ruházz be egy szettbe, amit sokszor használhatsz.

Inkább sok apró, viszonylag egyszerű ételt készíts el, mintsem az egyik bonyolult étel ne sikerüljön úgy, mint ahogy szeretnéd. Ne izguld túl, az első valószínű nem lesz tökéletes. Gyűjts be ötleteket, és valósítsd meg a saját verziódat.

Ha pedig éppen edényvásárlás előtt állsz és úgy érzed még sokszor, sok fajta alkalommal tudod majd használni a Tchibo terracotta szettjét, akkor mindenképpen nézz fel az oldalukra és előre számold ki, hogy mennyi kis tálra is lesz valóban szükséged, hogy minden apró tapasnak legyen kis tálkája. Külön köszönet anyukámnak, aki nélkül biztosan nem tudtam volna megvalósítani ezt a vacsora összeállítást. Tudjátok, minden kezdéshez jól jön egy kis segítség 😉

A cikket a Tchibo szponzorálta. A cikkben megjelenő termékek: asztali futó, tányéralátét, mélytányér, tálalódeszka, sütőtál, tálalótál, palackhűtő, üvegpalack, kis tálkák

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz