Selejtezés helyett miért a garázs a megoldás?

selejtezes-1
hirdetés

A selejtezés mindig a rendszerezés első lépése. Nem véletlenül hallhatod tőlem sokszor, hogy amit nem használsz, aminek nincs helye, azt nem érdemes tartogatni, hanem célszerű kiszelektálni. Vannak azonban olyan emberek, akik ennek teljes ellentétét csinálják és mindent is megtartanak annak szellemében, hogy „majd jó lesz valamire”!

Most valahol a kettő között segítek megoldást találni, hogy meg is tarts dolgokat, de ne az otthonodban foglalják az értékes helyet.

Itt jön majd képbe a garázs. Tehát, ha úgy érzed, hogy hiányzik a harmónia az otthonodból a sok kacat miatt, de rendelkezel egy garázzsal, akkor ez a blogbejegyzés most neked íródott!

Első lépés: határozd meg a célod

Két oldalról fogom megközelíteni a selejtezés témáját, hogy azoknak is segítséget nyújtsak, akik nem csak a garázsban szeretnének egy átlátható rendszert kialakítani, hanem azoknak is, akik az egész otthonuk rendszerezésébe kezdenének és néhány holmit kidobás helyett a garázsban tárolnának.

Hiszen a garázs egy nagyon szuper helyiség az éppen nem aktuálisan használatos termékek tárolására, ugyanakkor célszerű tisztán és rendben tartani, hogy be tudja tölteni eredeti funkcióját is.

Továbbá egy tágas garázs számtalan módon átalakítható, vannak, akik szeretik edzőteremmé alakítani, mások gyermekkuckót varázsolnak belőle. Ha a te célod is az, hogy egy hasonló szobaként funkcionáljon, akkor jóval kevesebb holmi tárolására lesz alkalmas, így elengedhetetlen lépés a szelektálás. 

Selejtezés otthon, gyakori hibák és miért nem a garázs a megoldás!

Selejtezés menete: Hogyan kezdj hozzá?

A szanálás otthon és a selejtezés egy időigényes feladat, azonban ha hatékonyan elvégzed, akkor évekig nem kell majd megismételned. Feltéve, ha tudatosan vásárolsz és nem veszel meg olyan dolgokat, amire nincs szükséged. Szóval azt tanácsolom vesd bele magad egy néhány napos válogatásba, ugyanis a megfelelő rendszer kialakítása mindig ezzel a lépéssel kezdődik. 

Ha a célod az egész otthonod rendszerezése, akkor a legkézenfekvőbb, ha helyiségenként haladsz.

Kezdd azzal a szobával, ami egyszerűbb, így fenntartod a motivációd, hogy tovább haladj.

Mire egy zsúfoltabb szobára kerül a sor, addigra nagy eséllyel úgy bele fogsz jönni a selejtezés folyamatába, hogy az nem jelent majd nagyobb kihívást! Rajtad áll hogyan kezdesz bele, egyből egy teljes szobát kipakolsz, vagy csak egy szekrény tartalmát nézed át, a lényeg, hogy következetesen haladj és ne add fel, amíg nem végzel! 

Pakold ki az általad választott helyiség bútorainak tartalmát, akár egyszerre, akár polconként haladva. Azután az ott rejlő tárgyak mindegyikének sorsát egyedileg döntsd el. Szükséged van rá? Szoktad használni? Van más, ami helyettesíti? Működőképes, nem törött? Tetszik neked, illik az otthonodba? Szentimentális értékkel bír? Örömet okoz?

Gondold át ezeket a kérdéseket minden holmid esetében és ennek megfelelően dönts arról, hogy megtartod-e, vagy pedig selejtezés, adományozás vagy eladás lesz a tárgy sorsa. Vagy megy a garázsba.

 

Mik azok, amiket a lakásból célszerű a garázsba költöztetni kidobás helyett?

A garázs, ha elég tágas, akkor egy szuper raktárként is funkcionálhat. Ugyanakkor csak annyi dolgot érdemes itt tárolni, hogy elférjen az autó is szükség esetén. Ahhoz, hogy az otthonod szobáiban tárolt néhány dolgot át tudd csoportosítani, először a garázsban kell elvégezned egy nagy szelektálást!

A garázs szelektáláshoz célszerű felmosni vagy leteríteni valamit a padlóra, hogy tiszta körülmények között tudd elvégezni a szelektálást, és a földre pakolt holmik ne legyenek piszkosak.

Ugyanis ha sok mindent tárolsz itt, akkor elkerülhetetlen az, hogy ne pakolj mindenfélét a földre.

A tipikus garázsban tárolt dolgok a következők: barkácsgépek, szerszámok, kerékpár, roller, sporteszközök, nyári szabadidős dolgok, autógumik, kertészkedéssel kapcsolatos tárgyak. 

Emellett gyakran bukkanhatunk rá olyan dolgokra is, amiknek egyáltalán nem kellene itt lennie, sőt sehol máshol sem. Az emberek hajlamosak bedobálni mindent a garázsba, mert nem szeretnék kidobni azokat valamilyen oknál fogva. Viszont nem veszik hasznát sem.

Tehát ha a te garázsodban is vannak olyan tárgyak, amikről azt sem tudod pontosan, hogy mire való, az évek alatt megette a rozsda vagy teljesen elavult eszköznek számít, akkor ezeket ideje a selejtezés útjára léptetni!

Garázs szelektálásnál érdemes segítséget kérni a párodtól, hogy könnyebben el tudjátok dönteni mire van szükségetek.

Ha a férjed szerszámokat tárol a garázsban, akkor azok sorsáról ő hozzon döntést, ezzel segítve a selejtezés folyamatát!

Dolgok, amiket selejtezés helyett a garázsba költöztethetsz átmenetileg: kinőtt gyerekruhák és babajátékok a következő babának, szezonális dekorációs tárgyak, hobbival kapcsolatos eszközök, amik nincsenek mindennapos használatban, szezonon kívüli szőnyeg és textíliák (ha beázástól, nedvesedéstől védett a helyiség) és bármi, amitől szeretnél megválni, de egyelőre még nem tudtad eladni vagy nem került sor az adományozásra. Viszont ennél a kategóriánál vigyázz, hogy ne ess abba a hibába, hogy megfeledkezel ezekről a tárgyaktól és rajtad maradnak. Tűzz ki egy határidőt, hogy meddig vagy hajlandó tárolni ezeket a garázsban. 

Selejtezés otthon, gyakori hibák és miért nem a garázs a megoldás!

Hiba a selejtezés során

Különösen figyelj arra, hogy a tárgyak átválogatása közben légy magaddal őszinte! Ne ess abba a hibába, hogy ráfogod mindenre, hogy majd valamire jó lesz. Ha például tudod, hogy nem terveztek több gyermeket és előreláthatólag a rokoni körben sem lesz egyhamar kisbaba, akkor ne tárold feleslegesen a babaholmit!

Hiába nehéz a megválás, mégis sokszor ez a leglogikusabb lépés! Csak azért mert hibátlan, újszerű ruhákról van szó ne tartsd meg, mert értékes helyet foglal. Ebben az esetben az eladás az egyik legjobb opció. Vagy dönthetsz az adományozás mellett is, hiszen boldogságot okozhatsz vele egy olyan családnak, aki nem engedheti meg magának, hogy újat vegyen.

Nagyon fontos tehát a következetesség, mert bár szuper lehetőség a küszöbön áttolt tárgyakat a garázsba vinni, de ne felejtsd el, hogy a garázs nem szeméttelep, hanem egy remek lehetőség arra, hogy az otthonod ne legyen túl zsúfolt a sok holmitól! 

Selejtezés otthon, gyakori hibák és miért nem a garázs a megoldás!

Selejtezés után: Előkészületek és a tér átalakítása

Ahhoz, hogy a garázs rendszerezés hatékony legyen és a végeredmény pedig  fenntartható, a garázs milyenségével is foglalkozni kell. Alaposan takarítsd ki a teret, ha szükséges fessétek át a falakat is. Amennyiben kitűzött célod, hogy a garázsból valamilyen tematikus helyszínt készíts gondold át, hogy ahhoz mire lesz szükséged. Ugyanis a parkettázást, tapétázást vagy az ehhez hasonló munkálatok még a bútorozás előtt érdemes elvégezni.

Ha igazán tágas garázzsal rendelkezel, akkor akár el is választhatod a teret egy gipszkartonfal segítségével. Ezzel fel tudod osztani a helyiséget több részre, ami sok esetben praktikus elrendezés lehet. A főbb munkálatok után jöhet a berendezés!

A garázsban tárolt dolgok számára leginkább a nyitott polcrendszereket ajánlom, ugyanis pakolás során nem kell nyitogatni az ajtókat. Továbbá itt olyan sok kategóriát fogsz tárolni egymás mellett, hogy azokat szükség lesz dobozokba sorakoztatni, azokat pedig a nyitott polcon a legegyszerűbb tárolni.

Ettől függetlenül, ha figyelsz az egységes tárolásra, akkor az esztétikus megjelenésről sem kell lemondanod.

Használj nem átlátszó dobozokat a rendszerezéshez, mivel itt olyan tárgyak lesznek, amit nem szívesen nézegetünk. A nyitott polcokkal az otthonod többi részén vigyázni kell a vizuális zaj kialakulása miatt, de a garázsban ez a probléma kevésbé áll fenn akkor, ha minden rendszerezve van. A polcos tárolás mellett pedig egyes dolgok esetében jól működhet a falra akasztás, falon tárolás. Például a kerékpárokat a falra rögzíteni az egyik legjobb megoldás, hiszen így foglalnak a legkevesebb helyet. 


Selejtezés otthon, gyakori hibák és miért nem a garázs a megoldás!

Garázs rendszerezés eszközei

Annak érdekében, hogy a selejtezés mellett a rendszerezés is elérje célját szükséged lesz néhány tárolóra a sok holmi számára. Fontos, hogy a kialakított rendszer átlátható legyen, hogy azokat a tárgyakat is könnyen el tudd pakolni, amik újonnan érkeznek majd a garázsba a későbbiek során. Alkoss kategóriákat a garázsban tárolt holmikból és azok alapján rendszerezz!

A nagyobb dolgok számára, mint például virágföld vagy nagy mennyiségű sportszer kiváló választás egy nagyobb tároló doboz csatos tetővel. Ebbe rengeteg mindent el tudsz rejteni és strapabíróságának köszönhetően nehezebb dolgokat is elbír.

Tehát minden adott ahhoz, hogy a kisebb-nagyobb kategóriákat egységesen rendszerezni tudd és moduláris rendszert alkoss a garázsban. Viszont ha sok egyforma tárolót szerzel be, mindig jelöld a doboz tartalmát egy öntapadós címke segítségével.

Kisebb tárgyak tárolása garázsban

Az olyan apró tárgyak rendszerezéséhez, mint például a szegek, csavarok, varrással kapcsolatos apróságok, kézműves felszerelések a műanyag rekeszes tároló lehet az egyik legideálisabb megoldás. Emellett a barkács doboz is szuper lehet erre a célra, különösen a strapabíró és ütésálló jellemzői miatt. Válaszd azt, amelyik méreteiben megfelelőbb! Ugyanis ha polcokon tárolsz fontos szempont, hogy a dobozok méretei illeszkedjenek egymáshoz és a bútorhoz egyaránt!

Azokat az eszközöket, amiket a garázsban tárolsz, mégis gyakori használatban vannak szem előtt kell hagynod és könnyen hozzáférhető helyre pakolnod.

Például a kertészkedéshez napi szinten használt tárgyakat, mint a locsolókanna, kerti kesztyű, tápoldat stb. tedd egy könnyen mozgatható tároló kosárba, amit opcionálisan elvihetsz magaddal a kertbe!

Az egész otthonodat átívelő selejtezés kemény munka, de hosszú távon nagyon megéri! Hiszen egy átláthatóbb, rendezettebb otthont kapsz eredményül, ahol ha jól alakítod ki a rendszert évekig nem lesz gondod a rendrakással! Remélem kedvet kaptál egy kis rendszerezéshez és sikeresen berendezed a garázsodat is annak érdekében, hogy maximalizálni tudd a tárolási lehetőségeidet!

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz