Serpenyő és fedő tárolás a legpraktikusabb módon

fedő tárolás

Mi a fedő tárolás legjobb módszere? Sajnos ez az a kérdés, amire nincs egyszavas válasz, hiszen ahány konyha, annyi szokás. Azonban rengeteg különféle praktikus megoldás megismerésével könyebben képesek leszünk eldönteni, hogy számunkra melyik tárolási mód a legoptimálisabb. Arról nem is beszélve, hogy a praktikusság mellett érdemes az esztétikumra is odafigyelni. Most erre mutatok különböző alternatívákat, amik más és más szempontokból mondhatóak előnyösnek. Remélem a cikk elolvasása után sikerül majd  kiválasztanod azt a módszert, amely neked és az egész család számára a legkényelmesebb!

Fedő tárolás hagyományos módon

Ha nagyobb konyhával rendelkezel, sok pakolásra alkalmas felülettel, akkor ebben az esetben nem kell kifejezetten arra fókuszálnod, hogy helyet spórolj. Így a hagyományos tárolás is működőképes eredményként szolgálhat. Hagyományos tárolás alatt azt értem, hogy a fedőket a hozzájuk tartozó lábason és serpenyőn tartod.

Ezt a megoldást alkalmazva nem kell keresgéléssel töltened az idődet főzés közben, de ez a tárolás valóban nagyon sok helyet igényel, hiszen így nem tudod egymásba pakolni az edényeket, sőt gyakran egymás tetejére sem tudod helyezni őket azok magassága miatt. Ez funkcióját tekintve egy praktikus megoldás, de mivel rengeteg értékes helyet foglal úgy gondolom vannak ennél jobb módszerek is fedő tárolás szempontjából, különösen azok számára, akik kisebb konyhával rendelkeznek, vagy szimplán rengeteg konyhai eszközre van szükségük.

Azonban ha neked ez bevált, kényelmesen elférsz a konyhádban és minden másnak is megvan a helye emellett is, akkor nincs miért változtatnod ezen.

Külön szekrényben tárolnád a fedőket?


Amennyiben igazi konyhatündér vagy és rengeteg lábasra, fazékra, serpenyőre van szükséged, akkor fedőkből sem lesz hiány nálad.

Ilyenkor jó praktika, ha a fedő tárolás egy egész szekrény rekeszt elfoglal.

De nem mindegy, hogy hogyan!

Mindenféle elválasztó és rendszer nélkül, véletlenszerűen bedobálva egyáltalán nem praktikus. Továbbá rendkívül időigényes megtalálni azt, amire szükség van és a szekrény kinyitásakor egyből elénk tárul a káosz, vagyis a vizuális zaj.

Ellenben egy különálló szekrényrész rendezett és praktikus megoldásként is szolgálhat, ha az megfelelően van kialakítva. Egy kihúzható fémrács, ami serpenyő és fedő tárolásra lett kialakítva egy nagyon kényelmes és esztétikus módszere a rendszerezésnek. Erre azonban már a konyha tervezés szakaszában gondolnod kell. De léteznek már önállóan is kapható kihúzható polcok, amit be tudsz szerelni a meglévő konyhaszekrényedbe, ha az a megfelelő méretekkel rendelkezik.

Szóval a beszerezhetősége miatt nem tartom a legegyszerűbb megoldásnak, de ha új konyha kialakítása előtt állsz, akkor egy jó asztalos segítségével könnyen meg tudod tervezni ezt a fedők és serpenyők számára!

Fedő tárolás rendszerezők segítségével

A fedők vagy akár serpenyők tárolására a következő néhány rendszerező is hasznos lehet. Ugyanakkor mielőtt bármelyiket is megvásárolnád nagyon fontos, hogy nézd meg a termék paramétereit és mérd le annak a területnek a nagyságát, ahol a fedőket tárolni szeretnéd. Ha a helyspórolás a célod, akkor nézd meg most mennyi helyet foglalnak el ezek a konyhai eszközök és mennyit foglalnának el úgy, ha rendszerezőbe sorakoztatnád őket!

Fedőtartó fiókba helyezésével rendezetten tudod tartani az ott tárolt eszközöket. Ez akkor jelenthet számodra szuper megoldást, ha a konyhai edényeidet leginkább mélyebb fiókokban tudod tárolni. Mivel ennek a rendszerezőnek állíthatóak a támasztói, így nem csak fedők tárolására alkalmas, hanem serpenyők számára is. Egy extra tartórúd van benne a serpenyők nyelének megtartására, így ennek segítségével a mélyebb fiókokból is könnyebben tudod kiemelni azokat.

Könnyen a fiókod méretére tudod igazítani bővíthetősége miatt, de ennek ellenére ne hagyd ki a mérést vásárlás előtt!

A tároló magassága kb. 18 cm, de ehhez még számold hozzá a fedők és serpenyők méretét is. Egy 40 cm mély fiókban például kényelmesen elférhet ez a tároló.

Milyen rendszerezők alkalmasak a polcokon való tároláshoz?

Egy polc – különösen nyitott polc – és konyhapult esetében arra kell figyelni a fedő tárolás során, hogy esztétikus látványt is nyújtson a rendszer a praktikusság mellett, hiszen könnyen kialakulhat a vizuális zaj, ha ezeken a folyamatosan szemünk előtt lévő területeken nincs megteremtve a rend. Ehhez olyan serpenyő tartót érdemes választani, ami fektetve kényelmesen elfér a konyhaszekrénybe és ízlésesen bele tudod sorakoztatnia fedőket vagy éppen a serpenyőket. Ezt ugyanúgy alkalmazhatod a konyhapulton is, de oda választhatsz álló serpenyőtartót is, hiszen itt a magasság kevésbé akadály, mint a polc esetében.

Tárolás kis konyhában

Kis konyha esetében mindig a helyspórolásra fókuszálj, a kompakt tárolási módszereket részesítsd előnyben! Ha nincsen már elegendő helyed a fiókokban vagy a polcokon az esztétikus tárolás megvalósítására, akkor olyan fedőtartót válassz, amit fel tudsz szerelni a konyhaszekrény egy ajtajára vagy akár a falra is!

Amennyiben ezt a tárolót választanád vedd figyelembe, hogy csak 4-5 fedőt tudsz ebben elhelyezni, ami nem túl sok. Kis konyha berendezése során a falon történő tárolás egy jó praktika, hiszen a legtöbb esetben a falon mindig akad egy kis hely. De vigyázz arra, hogy ne ess túlzásba! Ne polcold végig a konyhád falát emiatt, de például a főzéshez szükséges eszközöket, mint a szedőkanál vagy fakanál rendszerezheted egy konyhai fali tároló segítségével.

Ezzel ráadásul felszabadíthatsz extra helyet a konyhapultodról is, ami kisebb munkafelület esetén nagyon sokat számít. 

Ezek szerintem a fedő tárolás legjobb módszerei, de ezeken kívül számtalan más lehetőség létezik. Sokan vannak, aki az edényeiket szeretik egymásban tárolni, a fedőket pedig csak az edények mellé beállítani. Néhány háztartásban szinte csak fém edény és ezáltal fém fedő található meg, így ők például kísérletezhetnek azzal, hogy egy mágneses késtartóra teszik fel a fedőket. Továbbá léteznek különböző, harmonika szerűen mozgatható eszközök is serpenyő és fedő tároláshoz. Az, hogy számodra melyik a legmegfelelőbb az függ a konyha méretéről, a konyhai eszközeid mennyiségétől, a főzési szokásaidtól és természetesen az ízlésedtől is.

Neked van valamilyen bevált módszered a serpenyők és fedők tárolására? Hány fedőd és serpenyőd van? Biztosan szükséged van mindegyikre vagy rájuk férne egy alapos szelektálás? Ha az utóbbi, akkor érdemes a megválásra koncentrálnod és csak a valóban szükséges dolgokat megtartanod, hiszen így lesz igazán rendezett a konyhád!