Smink rendszerezés Módis Gabriellával: Egy profi sminkes komódja

A smink rendszerezés fontos, ha rengeteg smink termék birtokában vagy.

Legutóbbi utam kapcsán Módis Gabriella, sminkes és Youtuber otthonába látogattam el,  smink rendszerezés céljából, emellett konyhájuk praktikusabbá tételével foglalkoztunk. A mostani bejegyzés témája csak Gabi sminkjeinek szelektálására, kategorizálására és rendszerezésére fog összpontosítani, ugyanis a konyhai folyamatokat egy következő tartalmunkban szeretnénk Nektek megmutatni.

Szelektálás, kategorizálás

blank

Gabi esetében speciális rendszerezésről beszélhetünk, hiszen munkájának elengedhetetlen feltétele, hogy minél több termékkel, árnyalattal rendelkezzen annak érdekében, hogy ügyfeleit a legprofesszionálisabb módon kiszolgálhassa. Azonban, érkezésem után meglepődve tapasztaltam, hogy Gabi félig üres fiókokkal várt engem. Bevallotta, hogy a szelektálás fázison már túl is esett. Kiválogatta a lejárt szavatosságú, ritkán vagy egyáltalán nem használt sminktermékeit, illetve kategóriákra osztotta a megmaradt kozmetikumokat, munkaeszközöket. Ki kell hangsúlyoznom, hogy magánemberként is ugyanezt a metódust kell alkalmaznunk.

Jó taktika, ha az összes sminkterméket egy helyre gyűjtjük és kiválogatjuk azokat, amelyekre nincs szükségünk.

Nem szakmabeliként emellett, oda kell figyelnünk, hogy csak olyan sminkeket hagyjunk meg a gyűjteményünkben, amelyek illenek hozzánk, az arcunkhoz, színtípusunkhoz és a személyiségjegyeinkhez. Ezt követheti a termékek használata alapján történő szelektálás. Ahogy Gabi is tette, külön tárolókba kell raknunk az arc különböző részein alkalmazott termékeket, amelyeket a későbbiekben mi is így helyeztünk el a fiókokban.

Smink rendszerezés elengedhetetlen kellékei

blank

Szükségesnek láttuk, hogy Gabi sminkes mivoltát figyelembe véve minél több tárolót és rendszerezőt iktassunk be, azért, hogy minden kategóriában további alkategóriákat hozzunk létre, különítsünk el. A komód rekeszeibe akril smink fiókrendszerezőket helyeztünk el. Ugyanis, Gabi számára nagyon fontos, hogy minél átláthatóbb legyen a sminkek helye és a termékek tégelye. A rendszerező egységek bepakolása után kezdődhetett az igazi móka és egyben munka. A fő kérdés az volt, hogy melyik fiókba, melyik tárolóba, hogyan helyezzük el Gabi sminkjeit. Törekedtünk a fiók szerint történő kategorizálásra, a színek és árnyalatok alapján kialakítható sorrendiségre. Végül, a következők szerint osztottuk fel a komód fiókjait, és rendszereztük Gabi sminktermékeit. 

Smink rendszerezés: mindent a szemnek…

Az első fiókba kerültek a szemmel kapcsolatos, szemre kerülő, szemet érintő termékek. Elszeparált rekeszekben helyeztük el a különféle szemhéjbázisokat, szemöldököt formázó kozmetikumokat, szemceruzákat, pigmenteket, illetve külön alkategóriába rendszereztük a vízálló és sima szempillaspirálokat. Emellett, a szemmel kapcsolatos tégelyes beauty termékeket (szemhéjbázisok, szemhéjtusok) is elkülönítettük a többitől. Gabi zseniális ötletét alkalmazva, fejjel lefelé fordítva helyeztük el őket a hosszúkás smink fiók rendszerező egységekben, hogy a színkódot látva még gyorsabban megtalálhassa az éppen szükséges árnyalatot.  Alapvetően, a mindennapok emberének esztétikusabb, ha a kozmetikai szerek egységes tetejét látjuk, azonban egy sminkes számára sokkal logikusabb az ilyen fajta elrendezés. 

blank

Mi legyen a rúzsokkal? blank

A legnagyobb kihívást az szájra használatos kozmetikumok jelentették, ugyanis Gabi rengeteg árnyalattal és termékkategóriával rendelkezik ezen a szegmensen belül. Ebben az esetben inkább a különálló S1 smink rendszerezőt  részesítettük előnyben, melyekbe csak egy típusba sorolható kozmetikumokat raktunk.

Így különültek el végül a szájceruzák, rúzsok, szájfények, folyékony rúzsok és az egyéb utazó méretű ajakra használatos termékek. A temérdek mennyiségű rúzs rendszerezése egyrészt a termékek márkája szerint, másrészt tégelyük színe és formája szerint valósult meg. Így egy jól átlátható, esztétikus és egységes képet tudtunk megteremteni a körömlakk tartó piramisok segítségével. A tárolók enyhe szintkülönbsége megkönnyíti a rúzsok kivételét és a helyükre való visszarakását.

Smink rendszerezés árnyalatok szerint

A harmadik fiókban az alapozókat, korrektorokat, púdereket és további arccal és arcbőrrel kapcsolatos pigmentált kozmetikumokat rendszereztük. A behelyezett tárolók szögletes kialakításának köszönhetően hibátlanul illeszkedő rendszert hoztunk létre itt is, úgy, mint a többi fiókban.

Az alapozók és korrektorok esetében is figyeltünk, hogy színek szerint árnyalatokat képezzünk és árnyalatok szerint rendezzük sorba a termékeket.

A KAP termékek iránt, Gabi esetében is nagy volt a szerelem. A teljes színskálát felsorakoztató KAP márkájú púdereket, por tartalmú tégelyeket oldalukra állítva helyeztük be egy hosszú tároló egységbe, figyelve az árnyalatok egymásutániságára.  A KAP korrektorokat is hasonló rendszerezőbe helyeztük, fektetett állapotban. Az alapozókat szélesebb tároló egységekbe, színek és tégely típus, forma szerint állítottuk bele vagy éppen fektettük el. 

blank

A sminktermékek szerelmeseinek

Biztos vagyok benne, hogy a következő fiók tartalmától és a kialakított esztétikus látványtól az igazi sminkfanatikusok és szakmabeliek hanyatt esnek. Ugyanis, a szemhéjpaletták és pirosítók rendszerezése és Gabinál tapasztalt mennyisége az összes női szívet megdobogtatja. A paletták elhelyezése és rendszerezése érdekében a fiókrendszerezők egy újabb kombinációját alkalmaztuk.

Egy pillanat alatt olyan látványt teremtettünk, mintha egy prémiumkategóriás, professzionális termékeket forgalmazó üzlet polcai előtt állnánk. A palettákat mindemellett úgy helyeztük el, hogy a komód hátsó részébe kerültek, emeletes elrendezésben a nagyobb szemhéjpaletták, kihasználtságuk alapján. Ezt követte, a fiók első felének feltöltése, ahova a pirosítókat és kisebb méretű szemhéjpalettákat rendszereztük. Ezeket, kissé megdöntve állítottuk a sminktároló egységekbe, hogy Gabi minél jobban lássa, mire is van szüksége munka közben. 

Vissza az alapokhoz…blank

A jó sminkesek esetében a sminkelést megelőző, előkészítő folyamatok során használt termékekről is beszélnünk kell. Hiszen elengedhetetlen egy jó alap a tökéletes eredmény eléréséhez. Végül az egyik lenti fiókba kerültek, elkülönítve az arctisztítók, bázisok, krémek, primerek és fixáló spray-k. Itt is az S1 típusú smink fiók rendszerezőket alkalmaztuk, kategóriánként, mennyiségtől függően, különböző méretekben. Igazából, többet nem is kell beszélnünk erről a szegmensről, remélve, hogy el tudjátok képzelni mennyire csodás lett az összkép. A mellette levő, egyben utolsó fiókról, pedig, csak említés szinten írok, ugyanis oda sorakoztattuk fel Gabi három sminkes táskáját, amiket kiszállásos munkái során pakol tele munkaeszközeivel. 

Rendszerezettség és praktikusság

A smink rendszerezés végeztével, a végeredmény magáért beszélt. Gabi nagyon örült, hisz munkáját is nagyban megkönnyíti, hogy remekül átlátható, rendszerezett módon vannak elhelyezve az általa használt szépségápolási és beauty termékek.

A számára praktikusan kialakított rendszer bevallása szerint „teljesen megváltoztatja a munkáját”.

Ugyanis, nem kell az eddig kozmetikai táskákban tárolt sminkek után turkálni és kutakodni, hogy megtalálja az adott kozmetikumot, amit az ügyfelein szeretne alkalmazni. Az egyszerű koncepció, amit megvalósítottunk a fiókokban lehetővé teszi, hogy hamar kiigazodjon és minél hamarabb megtalálja az adott terméket. 

blank

A sminkelési szokásoknak megfelelő tároló megtalálása

blank

Megint kiemelném, hogy Gabinál fókuszban volt, hogy a munkájához rendszerezzük, mint sminkes, a professzionális termékeket. Ezért elengedhetetlen volt, hogy fiókonként külön legyenek az arc adott részein használt sminkek. Azonban, az itt kialakított komplex rendszerből mindenki be tudja építeni azokat az elemeket, amik az ő saját smink fogyasztási és tárolási szokásainak megfelelnek és hasznosnak/ esztétikusnak gondolja őket.

Mindkettőnk szerint, a mindennapok magánembereként felesleges ennyi beauty terméket felhalmozni. Ez alapján, elegendő egy olyan jól működő sminkrendszerező egység használata, amit a sminkasztalunk fiókjába vagy a fürdőszobánk egyik felületére tudunk rakni. Természetesen, mindenki eltérő mennyiségű kozmetikummal rendelkezik, ezért szeretnék pár alternatívát ajánlani azok számára, akik, nem szakma szinten űzik a sminkelés művészetét. 

A felsorolt egységek közül mindenki megtalálhatja a számára tökéletes tárolót és rendszerezheti termékpalettáját.

Remélem érdekesnek találtad a Gabival készült közös munkáról szóló bejegyzést és tudtál inspirációt meríteni belőle, esetleg megtaláltad a hozzád legjobban passzoló rendszerező egységet. Ha érdekel a folyamatról készült videó, megnézheted Módis Gabriella Youtube csatornáján. Ha utána megjött a kedved, hogy együtt rendszerezzük a sminkjeidet vagy konzultációt szeretnél, keress bátran!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük