Sous vide 2.0 – létezik a hulladékmentes szuvidálás?

Hulladékmentes szuvidálás otthon.
hirdetés

A szuvidálás sokak számára egy idegen főzési eljárás lehet, azonban nem is gondolnánk, hogy milyen könnyen tehetjük ezt a főzési módszert is hulladékmentessé. A zero waste életmódra való váltás lépésről lépésre történik. Rengeteg opciót találhatunk online, azzal kapcsolatban, hogy hogyan élhetnénk mindennapjainkat az egyszerűsítés mentén, de talán a főzési metódusok körében még nem akkora a hulladékmentes repertoár. Hiszitek vagy sem a szuvidálás is lehet zero waste.


Most felmerülhet a kérdés, hogy miért jobb a szuvidálás, mint hogyha egyszerűen a lábast vagy a serpenyőt használnánk…
Egyszerűen más. Nemrég például tojást kezdtem el szuvidálni, és el sem tudom mondani a különbséget a sima rántotta és e között.

Teljesen más élmény. Ehhez a Hidegnyalat megmaradt kis üvegcséit használtam, amik újrahasznosíthatók. Számos ételt el lehet készíteni ezzel a módszerrel, és nem mellesleg ezáltal sokkal ínycsiklandozóbb fogások kerülnek majd az ebédlőasztalra.

Hulladékmentes szuvidálás?

A szuvidálás egy francia kifejezésből ered (sous vide), amelynek lefordított megfelelője “vákuum alatt”. Ebből ki tudjuk következtetni, hogy a szuvidálás egy olyan főzési módszer, amelynek során az ételt egy légmentesen lezárt tasakba helyezzük, és alacsony állandó hőmérsékleten vízben főzzük. Ez a folyamat elősegíti az étel finomabbá tételét, valamint ez egy elég kiszámítható főzési módszer, amely konzisztens eredményeket hoz.


Ehhez hagyományosan szuvidáló fólia szükséges. Mivel ez a fólia – és a fóliázógép – arra lett kifejlesztve, hogy szuvidáljanak benne, ezért ez fogja a legoptimálisabb eredményt hozni a szuvidálás során. A fóliát olyan méretre lehet vágni, amekkorára szükség van. Ilyen értelemben, ha egy viszonylag nagyobb és hosszabb ételt szeretnénk elkészíteni, a fólia engedi ezt. Nem utolsósorban pedig a fóliázógép maximálisan kiszívja a levegőt a fóliából.


Létezik azonban egy újszerű megoldás is; a Stasher hűtőtasak, amit a gyártó kifejezetten arra fejlesztett ki, hogy nem csak mikrózható, fagyasztható legyen, de szuvidálásra is alkalmas legyen. A hűtőtasakból ugyan csak három méret van, így méretileg behatárolja a lehetőségeket, mégis számos szuvidálás alkalmával kiváló alternatíva lehet.

Ez azt is jelenti, hogy még ha 100%-osan nem is tudjuk lecsökkenteni a szuvidálás okozta szemetet, mégis csökkenteni tudjuk bizonyos esetekben. Ezzel a Stasher hűtőtasak mintegy kiegészítheti a fóliát.Hulladékmentes szuvidálás otthon.

Szuvidálás eszközei

Először is szükségünk lesz egy sous vide főzőkészülékre. Két alternatíva áll rendelkezésedre, az egyik, hogy beruházol egy komplett készülékbe, vagy az olcsóbb opciót választod, ami egy rúd, amely felmelegíti a vizet, és fenntartja a megfelelő hőmérsékletet. Én az én rudamat a Sous Vide Hungarytól szereztem be, teljesen jól működik. Emellett elengedhetetlen a szuvidáláshoz szükséges tasak (vagy üvegcse – ha a tojásra gondolunk) is, amiben főzzük majd az ételt. Mivel a Stasher tasakok tiszta élelmiszeripari platinum szilikonból készültek (és ezért teljes mértékben műanyag-mentesek és újrafelhasználhatók), azt mondanám, hogy ez a legjobb vétel. A Stasher azért is szuper választás, mert rengeteg méretben és színben kapható, tehát nem marad elégedetlen az sem, aki az átlátszó tasakot preferálja, de a merészebb színeket kedvelők sem.

A közepes méretet 15 féle színben csodálhatod meg a Kívül Belül Boldogság webáruházban: málna, citrom, narancs, rózsaszín, átlátszó, kék, menta, türkiz, szürke, ibolya, lila, terrakotta, méz, zöld és áfonya árnyalatokban, én mégis a nagyobb méretet javasolnám a szuvidáláshoz: nagy kék hűtőtasak és nagy átlátszó hűtőtasak.
További előnye, hogy mosogatógépben is biztonságosan moshatók.

A Stasher tisztítása egyszerű. Bónusz: számtalanszor újrafelhasználhatók, így nem kell aggódnod a szóban forgó műanyag zacskókból származó egyszer használatos műanyag hulladékok miatt.

Miért érdemes élelmiszeripari szilikonból készült tasakban szuvidálni?

Az élelmiszeripari szilikonnak számos előnye van. Az egyik legfontosabb ezek közül az, hogy a szilikon egy rendkívül tartós anyag, ezért a Stasher tasak évekig jó szolgálatot nyújt majd. Számtalanszor újrafelhasználhatók, így nem kell aggódnunk a szóban forgó műanyag zacskókból származó egyszer használatos műanyag hulladékok miatt. A Stasher 100% -os élelmiszeripari szilikon tasak könnyen kezelhető, könnyen tisztítható, újrafelhasználható és nem mérgező, ezáltal csökkentve a Földet érő szennyezést. A szabadalmaztatott légmentes zárnak köszönhetően minden étel tápanyaga, aromája és íze a tasakban marad.

Mik a szuvidálás előnyei?

A sous vide módszer használatának számos előnye van. Itt van néhány kiemelten fontos szempont:

  • Könnyű. A sous vide egyik legnagyobb előnye, hogy egyszerű és egy biztonságos módja annak, hogy valamit lassan és tökéletesen készítsünk el.
  • Biztos módszer. Egy másik előnye a módszernek, hogy kiszámítható, mindig tudjuk mit kapunk végeredményül.
  • Nem igényel nagy odafigyelést. Kiválóan alkalmas mindennapi étkezésre vagy partik rendezésére, ahol az ételkészítés csak egy plusz stresszforrás a vendégek szórakoztatása mellett.
  • Ízletes végeredményt kapsz. A sous vide módszer használata lehetővé teszi, hogy ételeink szaftosabbak, ízletesebbek lesznek, a hagyományos főzési eljárással szemben, hiszen az ételek a saját levükben főnek meg.
  • Kevesebb takarítással jár. Nem kell többé a kifröccsent olajat órákig vakarni a főzőlapról vagy a konyhapultról, mert a Stasher tasak tökéletesen, minden egyéb segédeszköz nélkül, légmentesen lezárható.

Remélem tudtál egy kis inspirációt meríteni a szuvidálás művészetéből.

Videó inspiráció életem első szuvid élményéről

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés