Spórolási tippek a mindenapokhoz.

Amikor a spórolási tippek kerülnek terítékre, jobb az alapoktól kezdeni. Otthonszervezési tanácsadóként nagyon gyakran belefutok, hogy a rendszertelen, káoszos háztartás, a felhalmozott tárgyak tömkelege és a hivatalos iratok összekeveredése mennyi kárt képes okozni.

Nem csak átvitt értelemben, hanem konkrét pénzügyi veszteségről beszélek. Ilyenkor lejárt számlák, elmaradt törlesztések, megromlott élelmiszerek és felesleges vásárlások dézsmálják a családi büdzsét. A most következő bejegyzésben átvesszük közösen, hogy az otthonszervezés segítségével miként spórolhatsz hatékonyan.

1. Iratok, papírok rendszerezése

Rengeteg különféle felmérés foglalkozik vele, hogy miként fizetünk ki VAGYONOKAT késedelmi díjakra, extra kamatokra és bírságokra, azért, mert nem tudunk rendet tartani a papírok között. Ha minden garanciapapír helyét pontosan tudod, ha minden számlát időben befizetsz és a törlesztőkkel sem maradsz el, akkor nagyon sokat megspórolhatsz.

A rövid távon megtartandó, 1 éven belül érvényét veszítő garanciapapírok, számlák tárolására válassz egy harmónikamappát és kategorizáld őket a lejárat hónapja szerint. A hosszú távon, évekig megőrzendő iratok esetében pedig első a kategorizálás: otthoni, autós, biztosításos papírok. Ha van egy mély fiókod, akkor egy függőmappa-tartó tökéletes megoldás lehet a rendszerezett irattárolásra!

Fontos szem előtt tartani, hogy a hivatalos iratok egy jelentős része már online érkezik, illetve a levelezésünk is nagyrészt e-mailben zajlik. Ha egy egyszerű címkézést bevezetsz az e-mailjeid közt és megjelölöd őket, már egy lépéssel előrébb leszel, hogy ne felejtsd el az adó befizetését vagy a fontos dokumentumok, bevallások benyújtását.

2. Vásárolj a szekrényedből!

A használtruha szeptember egyik jelszava volt ez a tanács. És amilyen egyszerű, akkora spórolási tipp. Nézd meg, hogy mi van a szekrényedben. Pakolj elő mindent, és nézd végig tételesen, hogy mit tudsz újra hordani. Manapság megint divat a retró, úgyhogy ha megengedik, nézd át a nagyszüleid, szüleid használaton kívüli ruháit, kiegészítőit is. Anyukád megunt blézere akár csodás, egyedi darabja lehet a gardróbodnak. Mennyibe is kerül egy új blézer? 5-10-15 ezer forint? 🙂 Hát valahogy így kezdődik.

Az ökölszabály, hogy a szekrényedet maximum 80 százalékig tölts meg, így pontosan átlátod majd a tartalmát.

Válogasd ki, hogy mi az, ami csak foglalja a helyet és a tömött szekrényben gyűri a többi ruhádat, ezeket gyűjtsd külön és rögtön a következő pontra léphetsz.

3. Értékesítsd a felesleget!

Csak egy a spórolási tippek közül, de a már nem használt, jó minőségű ruhadarabjaidat, kiegészítőidet, de akár az informatikai és elektronikai eszközeidet vagy épp a parfümjeidet is hasznosíthatod. A Facebook Marketplace, a tematikus csoportok, a bolhapiacok és a bizományi üzletek segítenek abban, hogy értékesítsd a számodra felesleges darabokat. Így egy kis bevételre tehetsz szert, ráadásul egy csomó tér és tárolási hely felszabadul a lakásodban. Ezzel minden szempontból csak jól jársz! 🙂

4. Teremts rendet a kamrában és a hűtőben!

A kamrarendszerezés után átláthatóvá válik a családi élelmiszerraktár és ez tengernyi előnnyel jár. Ess neki mihamarabb és meg fogod köszönni magadnak!

Kulcsfontosságú, hogy ne zsúfold teli a polcokat, mivel akkor nem fogsz eligazodni a tartalmán. Ráadásul, ha mindig pakolászni kell, hogy elérd a hátul elhelyezett ételeket, fűszereket, akkor napok alatt egy összetúrt, káoszos szekrény lesz az eredmény. Csak egy sorban pakolj a polcokra és használj tárolókat a kisebb üvegcsék, edények csoportosítására. Egy fűszerpiramis vagy egy Linus tárolóelem rendszerezetté teszi a szekrénybelsőt akkor is, ha a saját csomagolásukban tárolod az alapanyagokat.

Így egyrészt nem fognak észrevétlenül lejárni az élelmiszerek a kamrapolcokon vagy a hűtőben, tehát kevesebb élelmiszer kerül a szemétbe. Másrészt pontosan átlátod, hogy mi van otthon, mi van kifogyóban és mi hiányzik: nem vásárolsz feleslegesen, duplán dolgokat és egyszerűen elkészítheted a pontos listát a bevásárláshoz. Kevesebb kiadás, kiszámíthatóbb, tervezhetőbb költségek: spórolás!

5. A spórolási tippek közt alfa és omega: a bevásárlólista

Az egyik legalapvetőbb a spórolási tippek közül. Az elején talán szokatlan lesz, de egy jegyzettömb vagy egy online applikáció bevezetése rengeteg előnnyel jár majd. Amikor épp elfogy valami, rögtön írd fel a listádra!

Ha a boltban keresel egy fajta terméket, mindig alaposan vizsgáld meg a kilós árakat, hogy objektíven össze tudd hasonlítani a különböző kiszerelések árait. A polc feltöltésekor mindig hátulra rakják a később lejárandó termékeket, így ha biztosra akarsz menni, hátulról válassz hosszabb lejáratú darabokat.

A boltban pedig csukott szemmel, nagy önuralommal suhanj el a nasik-rágcsálnivalók-dekorációs elemek sorai előtt, elkerülve, hogy a kosaradba ugráljanak.

A ruházkodás és a lakáskiegészítők terén is alkalmazhatod: ha néhány konyharuhára van szükséged, ne vigyél haza egy tucatot. Ha egy kardigán kell a gardróbodba, akkor ne tégy mellé még 3 felsőt a kosaradba, sőt kezdj először egy használtruha üzletben. Ma már simán kifoghatsz minőségi, márkás darabokat is egy kis válogatással. Csak céltudatosan és a pénztárcád meghálálja!

6. Előszobai rendszerezés: kezdd tiszta lappal a napot

A késések, az elveszett kulcsok, a nem talált pénztárcák keresgélése rengeteg időt emészt fel a napunkból. Ezek mind olyan dolgok, amelyet némi előszobai rendszerezéssel megelőzhetünk. Hogy ez miért tartozik a spórolási tippek közé?

Mert hosszú távon a késéssel fizetéslevonás vagy az előléptetés elmaradása jár. A szétszórtság, a kulcsmásoltatás, az elhagyott dolgok pótlása mind-mind költséget jelent. Spórold meg magadnak ezeket!

Ha pedig a reggeli kávédat is odakészíted az induláshoz egy termoszban, ahelyett, hogy útközben vagy a céges büfében vennéd meg, havi szinten több ezer forintot is megtakaríthatsz.

7. A pénzedet költsd arra, ami tartósan hasznos!

Egy új mobil, egy menő felső, egy finom csoki és már nyílik is a pénztárcánk. De ha egy kicsit arra koncentrálsz, hogy mi az, ami hosszú távon is hasznodra válik, akkor sokkal könnyebb nemet mondani. A spórolási tippek megfogadásával ráadásul nagyobb büdzséd marad arra, ami tényleg fontos. Ha nem impulzívan választasz telefont, hanem összehasonlítod az ajánlatokat, vagy vársz egy évet a vásárlással, jobb készülékre is telik majd. Ha 5 gyorsan kibolyhosodó póló helyett egy minőségit veszel, akkor tovább használhatod és még lehet, hogy spórolsz is rajta. A tudatosság a kulcs!

Ha otthon minden tárgyadnak megvan a helye, sőt, tudod az összes tárgyadat és csak a tényleg, érdemben használt darabokat tartod meg, akkor sokkal könnyebb lesz rendet tartani, takarítani. Egy ilyen letisztult, rendszerezett lakásban pedig sokkal egyszerűbb lazítani vagy akár vendégeket fogadni. Közvetetetten ez mind-mind kevesebb kiadást és több szabadidőt jelent számodra.

Azért gondolom, hogy hasznos lehet ez a lista, mert ezek a spórolási tippek az életed több területére is pozitívan hatnak majd. Persze a pénztárcádban is több marad így a hó végére és arra költheted a pénzedet, ami számodra igazán fontos. Te mit használsz a fenti tippekből már? És mi az, ami még bevezetés előtt áll? 😉