Sport ruhák mosása és tárolása szakszerűen

sport ruhák mosása
hirdetés

A sport ruhák mosása nem egy elhanyagolható kérdés, hiszen különleges anyagösszetételük miatt más szabályok vonatkoznak rájuk, mint az átlagos ruhaneműkre. Tarts velem, ha szeretnéd megőrizni a sport ruháid minőségét hosszú távon! Bónuszként hoztam pár ötletet a tárolásukhoz is!

Mindent a sport ruhákról

A sport ruhák olyan funkcionális anyagokból készülnek, amelyek hozzájárulnak a mozgás élvezetéhez. Jellemző rájuk a légáteresztő anyag vagy a hőszigetelés, a testhez jól illeszkedő, rugalmas szabás, a kényelem, a mozgásszabadság megtartása és minden, ami segít a sportoló teljesítőképességét javítani.

Minden sporthoz más és más kritériumnak kell megfelelnie. A szabadon végzett mozgáshoz például fontos lehet a hőszigetelés vagy az UV védelem, míg a benti sportolásnál a lélegzőképesség és kényelem lehet a fő szempont. Funkcionalitásuk mellett pedig manapság a sport ruhák megjelenése is egy fontos szemponttá vált, annak érdekében, hogy a kényelmes viseletet a mindennapokban is biztosítsák, ne csak edzés közben.

De, hogy jövök én a sport ruhákhoz? A rendszerezés és takarítás egy mozgalmas feladat, szeretem kényelmes öltözetben végezni. A porszívózás igazi kardió, míg a mosogatást elnevezhetjük edzés végi meditációnak. Ha pedig kényelmes és egyben csinos sport ruhákról beszélünk, akkor nálam a FANNA polewear a befutó! Kaptam tőlük néhány terméket, amik tökéletesek az otthoni munka elvégzésére, mert rugalmasak, jól szellőznek és nem utolsó sorban jól is néznek ki.

Viszont attól, mert leginkább otthon viselem ezeket a ruhákat, még ugyanúgy fontosnak tartom, hogy vigyázzak rájuk, hogy sok éven át hordani tudjam. Bár elkerülhetetlen, hogy takarítás közben ne érje semmi por vagy piszok ezeket a darabokat, viszont arra oda tudok figyelni, hogy hogyan mosom, ápolom ezeket a különleges anyagokat.

A sport ruhák mosása során tehát felmerül néhány szabály, amiket én szinte mindig betartok. Lássuk melyek ezek!

Sport ruhák mosása, szárítása: szabályok és lépések

A sport ruhák mosása dilemmát okozhat, mert mindenképp figyelni kell a kímélő tisztításra az anyag minőségének megtartása érdekében. Ugyanakkor pedig szükség lenne az alapos tisztításra, hiszen a sport ruhák gyakrabban érintkeznek szennyeződésekkel, izzadtsággal, nedvességgel, mint az átlagos utcai viseletek.

Ahogyan portörlés, főzés vagy ablakpucolás közben is kerülhet rá folt, porszem vagy nedvesség. A következő tippek segíthetnek abban, hogy tisztán tartsd az edzős ruháid, amellett, hogy sérülne az anyaguk.

1. Használj kímélő programot!

A sport ruházatot nem érdemes 30 foknál melegebb mosási programmal tisztítani, kivéve a sport fehérneműket. Ám azoknál is vedd figyelembe a címkén leírtakat, így biztosan nem teszel kárt az anyagban. 

Ha a mosógépeden van kézi mosás program vagy sport program, akkor a legjobb, amit tehetsz, ha ezek egyikén mosol. Ha nincsenek ilyen funkcióid, akkor csak figyelj a hőfokra, valamint arra, hogy a lehető legalacsonyabb centrifuga sebességet állítsd be.

Én mindig megnézem mi van a címkén feltüntetve és annak alapján mosok, így sosem ért meglepetésként egy összezsugorodott sport ruházat.

Az sem mindegy, hogy mivel mosol! Célszerű folyékony mosószert alkalmazni a sport ruhák mosása során, ugyanis a szemcsés változatok könnyen lerakódnak a szálak közé, vagy feldörzsölik az anyag felszínét. Tudtad, hogy vannak kifejezetten sport ruhák számára kifejlesztett mosószerek? Ezek a hatékony tisztítás mellett megőrzik a ruha szép színét és anyagát.

2. Minden használat után mosd ki!

A sport ruhák mosása legyen rendszeres. Fontos, hogy minden használatkor tisztán húzd magadra. Sőt legelső használat előtt is érdemes kimosni, mert a gyártás és szállítás során könnyen szennyeződhetnek bőrt irritáló anyagokkal. 

Használat után se várj napokig a mosással, mert az izzadtságból kioldódó sókristályok nagyon könnyen megtapadnak az anyag szálai között, így roncsolva azt. De a szabadban végzett sporttevékenyég hatására is sok por, sár ragadhat a ruhára. Azt gondolnád, hogy a takarítás nem olyan izzasztó elfoglaltság? Kérdezzünk meg erről egy porszívózó anyukát, egyik karjában a síró gyerekkel! 

Teljesen érthető azonban, ha egy nadrág és top kedvéért nem akarsz indítani egy mosást, főleg, ha csak az otthoni filmnézéshez vetted fel. Ilyenkor kézi mosást is alkalmazhatsz, de figyelj rá, hogy 2-3 használat után mindenképp egy alaposabb, gépi mosás tisztítsa meg a szabadidős ruháid, de persze csakis akkor, ha ez a címkén lehetséges opciónak számít!

Továbbá jó alternatíva, ha használat után hagyod megszáradni és kiszellőzni a ruháid a szabad levegőn, majd egy külön szennyestartóba gyűjtöd, és 1-2 hetente egybe kimosod az összes edzésekor használt ruhád. Ugyanis a speciális anyagok akkor tartják meg igazán hosszan a minőségüket, ha más ruházat anyagaival nem keverednek a mosás során.

Ennek egyetlen hátránya viszont az, hogy így több sport ruha szettre van szükséged, hogy minden nap tisztát tudj felvenni. Bár ez sok nőnek nem hiszem, hogy probléma! 😛

3. Ezeket NE alkalmazd sport ruhák mosása esetén!

A sport ruhák különleges anyaga nem bírja a szárítógépet, így maximum a legalacsonyabb hőmérsékleten ajánlott a szárítás, de csakis akkor, ha ez a címkén fel van tüntetve. A szárítás könnyen roncsolja az edzős ruhák rugalmasságát, és legtöbbször ez felelős azért is, ha egy ruha összemegy. 

Sport ruhák tisztítása során az öblítő használata sem ajánlott, mert eltömíti az anyagot. Szagtalanításra az ecet a legjobb megoldás, de ha mindenképpen ragaszkodsz az öblítőhöz, akkor azt ajánlom, hogy vízzel hígítva add hozzá a mosáshoz!

A funkcionális öltözetet továbbá szigorúan tilos vasalni, fehéríteni és vegytisztításnak kitenni. Ezek azonnal használhatatlanná teszik a sportos anyagokat.

Fanna ruháinak többsége biopamutból vagy újrahasznosított anyagokból készült, tehát nagy hangsúlyt fektetett abba, hogy ruhái ne csak a környezetet védjék, hanem minőségileg is megfeleljenek.

Emiatt különösen fontosnak tartom a mosási szabályok betartását. 

További tippek a sport ruhák mosása kapcsán

Most már tudod, hogy mire érdemes odafigyelni a sport ruhák mosása során, mik a tiltólistás folyamatok, és mik azok, amik hozzásegítenek a higiénikus sportoláshoz vagy éppen a kényelmes takarításhoz. A következő tippeket ezért nem tartom alapszabálynak, viszont segíthetnek abban, hogy a szabadidő ruháid minél tovább megtartsák rugalmasságukat és jó minőségüket. 

  • a sport ruhákat mosd kifordítva a hatékonyabb tisztítás érdekében
  • a ruhákon található cipzárakat, tépőzárakat mindig kapcsold be mosás előtt
  • használj mosózsákot, különösen a sportmelltartókhoz
  • kezeld az izzadságfoltokat folttisztító szappannal mosás előtt
  • mindig hagyd kiszellőzni a sportcipőd
  • a sporttáskádat havi rendszerességgel mosd a címkén feltűntetett instrukciók szerint
  • a sportoláskor használt törölközőt is mosd ki egy használat után

 

Edzős felszerelések tárolása

Ha igazán aktív életet élsz, akkor sport ruhából is biztosan többet birtokolsz, mint egy átlag ember. Vagy, ha home office-ban dolgozol, főállású anya vagy, vagy éppen te végzed a házi munka nagy részét, akkor biztosan beszereztél már néhány kényelmes darabot. Ezek rendszerezése nem egy nehéz feladat, de érdemes odafigyelni hol kapnak helyet a gardróbban.

A sport ruhák általában nem gyűrődő anyagokból készülnek, így egészen kicsire össze lehet őket hajtani. Így a KonMari féle hajtogatási technika tökéletesen megállja a helyét sport ruhák esetében is. A pamutból készült sport ruhákról viszont ez nem mondható el, így ezeket lógatva célszerű tárolni.

Ha nem feltétlenül összeillő darabokat választasz, vagy előfordul, hogy csak a nadrág részbe bújsz bele, akkor kategória szerint tartsd külön az alsókat és a felsőket. Ha viszont kifejezetten az a típus vagy, aki mindig a szettben álló, összeillő darabokat kombinálja, akkor a legpraktikusabb tárolás az lehet, ha a szett felső részét belehajtogatod a nadrágba.

Így egyetlen pillanat alatt be tudod pakolni a sporttáskád, vagy éppen fél perc alatt ki tudod választani az otthoni szetted a hétvégi nagytakarításhoz.

Azonban az edzős ruhákat is éppen olyan könnyű felhalmozni, mint bármely más ruhát vagy tárgyat. Mivel az edzés iránti belső motiváció egy-egy különlegesen szép sport szettel könnyebben elővarázsolható, így sokan hajlamosak túlzásba esni a vásárlással. Válogasd át az edzős ruháid, tartsd meg a legjobb minőségű darabokat, és minden vásárlás előtt fontold meg, hogy valóban szükséged van-e rá!

Egy magas minőségű, sportolást támogató anyagokból készült ruha mindig jó befektetés az aktív életmódot élő emberek számára. Vagy éppen azoknak, akik takarítás közben is szeretnék jól érezni magukat a bőrükben.

Mert semmi sem indokolja, hogy szakadt, foltos pólóban végezzük a házi munkát, igenis lehetünk csinosak otthon is! 

Fogadd meg mosási javaslataim és hagyd, hogy a szabadidő ruháid hosszú távon gardróbod ékei maradjanak! Hiszen nem kell ahhoz sportolónak lenni, hogy sport ruhákat viseljünk!

Sport ruhák hajtogatása, rendszerezése!

További rendszerezési tippekre vagy kíváncsi? Nézd meg ezt a videómat, melyben megmutatom én hogyan tárolom a kényelmes sport ruháim!

 

A cikket a FANNA polewear támogatta, aki a fenntarthatóság jegyében gyártja a sport ruházatokat, nem csak sportolóknak. Szívből ajánlom nektek, mert minden darabja minőségi, kényelmes és divatos.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz