Stasher: Hogyan tartsd tisztán és frissen a szilikon hűtőtasakod?

Stasher mosogatógépben.

 Ha már vásároltál Stasher tasakot érdemes egy-két dolgot tudnod arról, hogy hogyan is kell vele bánni illetve mik azok a tiltólistás dolgok, amik kifejezetten ártalmasak lehetnek a hűtőtasakok számára. A Stasher ugyebár arra lett kitalálva, hogy számtalanszor fel tudd használni, amellyel hosszú távon óvod a környezetet, ezzel megelőzve a műanyag felhalmozódását. De ahhoz, hogy a Stasher tasakok megtartsák eredeti állapotukat, érdemes néhány alapelvet követni, amely a biztonságos tisztítással kezdődik. 

Stasher: Hogyan mosd ki a szilikon tasakokat?

Az első szabály: NE fordítsd ki a Stashert! Bármilyen erős is az élelmiszeripari szilikon, sajnos ez az anyag sem bír ki mindent. Ha tisztításkor kifordítod a hűtőtasakodmint egy normál műanyag zacskónál  – akkor azt a rögzített szélei fogják megsínyleni, és előbb utóbb szétszakadnak majd. 

A Stasher hűtőtasak tisztítása valóban nagyon egyszerű: csak helyezd bele a mosogatógépbe (a felső részre bármikor – az alsó kosárba kizárólag alacsony hőfokon!), vagy ha nem áll rendelkezésedre mosogatógép, akkor használj meleg szappanos vizet. A mélytisztításhoz üvegkefét is használhatsz, hogy az esetlegesen beleragadt ételdarabokat eltávolítsuk tasak szájából, hogy megakadályozzuk a penészedést. 

Hogyan kerüljük el, hogy benne maradjon egy ételnek a szaga?

Vannak ételek, amelyek kifejezetten intenzív illatot vagy egyes esetekben inkább szagot árasztanak magukból, ilyen például a hagyma vagy a durián. Van pár lehetséges módszer, amellyel újra friss illatú lesz majd a Stasher hűtőtasak. 

  1. Áztasd a tasakot 50/50 arányban, meleg vizes és ecetsav-fürdőben néhány órán keresztül.
  2. Süsd sütőben egy sütőpapíron nyolc percig 177 °C fokon. Ügyelj arra, hogy lehűljön vagy használj sütőkesztyűt, ha mozgatni szeretnéd a tasakot. 
  3. Az erősebb szagok eltávolításához használd mindkét módszert.

Félsz a folttól?

Ha követsz engem Intsagarammon, akkor emlékezhetsz arra, amikor az átlátszó Stasher tasakba jó piros szaftos ételt tettem és a férjemet elküldtem vele dolgozni. Ezzel teszteltük a tasak légmentesen zárási képességét, mikrózási praktikusságot – no és persze a paradicsomszósz eltávolításának lehetőségét. Összességében: megoldható, de ha színes szaftos ételeket tervezel belerakni és tárolni a tasakban, inkább javaslom a színesebb fajtákat, hogy elkerüld az aggódást. Nem mindig kell veszélyesen élni 😉

https://www.instagram.com/p/B_ZTCSOl80c/

Foltok előfordulnak. Most a szuvidálás alkalmával például répát is szuvidáltam a Stasherben, az is hagyott egy pici foltot az átlátszó oldalán. Erre meglepően kiválóan alkalmas a nap ereje. Mosás után tedd ki a napra pár órára, és ki fogja szívni a foltot. Fura, de működik. A paradicsomszósszal és a répával is. Persze télen nem mindig lehetséges, tudom. Ezt azért írom le, hogy ne érjen meglepetés, és hideg fejjel tudj arról dönteni, hogy melyik méretet és színt választod majd, és azokat hogyan tudod tisztán és foltmentesen tartani. Mi a helyzet a penésszel?

Jelentem, a saját tasakjaim már közel egy éve megvannak, gyakran használjuk – és semmi féle penész féleség nem jelentkezett, de ha mégis felmerül benned a kérdés. Hogyan kerüld el? Egyszerű: használat után öblítsd ki. Bánj vele hasonlóképpen, mint egy kulaccsal, vagyis ne hagyd napokon át érlelődni benne a maradványokat. Extra tippként pedig a már említett üvegkefe is tökéletes megoldás lehet. Időnként pedig érdemes ecetes vízben áztatni egy picit, vagy kitenni a napra 😉

Vízcsepp maradványok a mosogatógéptől?

Én már csak tudom, frusztráló lehet az a pár csepp, hogyha szeretnél képet csinálni. Nem ugyanaz az élmény. Ha mosogatógépben mosod a Stashert és hagyod csak úgy megszáradni, vízcseppmaradványok előfordulhatnak rajta. Ezek a cseppek pusztán esztétikai jellegűek, ha nem tetszik neked, a mosogatógép kinyitása után töröld át őket, hogy elkerüld a cseppfoltokat.

https://www.instagram.com/p/B-UbJRDBrQz/

Egyéb tippek, hogy hosszútávon megőrizd a Stasher hűtőtasakok minőségét

  • Számos szín közül válogathatsz. Tervezz előre, és a színesebb ételeidhez megfelelő színt válassz
  • Ne tárold benne szúrós tárgyakat. (Nem mindenki csak élelmiszer tárolására használja)
  • Tárold a tasakokat nyitott állapotban, nem pedig légmentesen zárva
  • Középen nyisd ki, ne próbáld meg jobban feszegetni, mint amennyire természetesen módon kinyílik

A cikket a Stasher.com gyártói oldalon levő információk inspirálták. Fontosnak tartom, hogy minden információd meglegyen, nem csupán a vásárlás előtt, hanem a termék gondozását illetően is.