Stresszmentes karácsonyi készülődés

Karácsonyi készülődés a stresszmentes ünnepekért.

December eleje van, kezdődhet a készülődés: a karácsony közeleg! De mi lenne, ha a szokásos teendők helyett idén kicsit rendhagyóan állnánk hozzá és egy stresszmentes, kényelmes, nyugis ünneplésre készülnénk fel? A Kívül Belül Boldogság eddig is a minimalizmusról és az egyszerűsítésről volt ismert: az idén a karácsonyi készülődés is így fog zajlani.

Gondold végig, hogy számodra mit jelent az ünnep!

Mindannyiunknak egy kicsit mást jelentenek a téli ünnepeink. Mások lehetnek a konkrét ünnepnapok: ti előestén, szentestén, első nap, második nap gyűltök össze? Jöttök vagy mentek? Eltérőek a karácsonyi szokások is: nálunk csak halászlé, nálatok csak a mákosguba, náluk meg a konkrét menüsor van kőbe vésve. Van ahol csak a kis család ünnepel, de a legtöbb helyen ilyenkor találkozik a nagycsalád, ezerféle igényekkel, elvárásokkal.

A stresszmentességhez szerintem ez esetben az a kulcs, hogy legyen egy fókusz. A sok hagyomány, kérés, megszokás közepette állj meg egy kicsit és gondold végig, hogy melyik elvárás kié: mi az ami nektek fontos és mi az, amit csak rutinból vagy egy rokon kedvéért tesztek az ünnepek alatt? Mi az, amihez ezek közül ragaszkodsz?

Nagyon lényeges, hogy a tanács nem az, hogy gyűjtsd ki a saját igényeiteket és minden mást felejts el – bár bizonyos esetekben ez is működhet. De a rokonaink és a szeretteink nem mindig ugyanazok… Szóval egy kicsit priorizálni kell. A nagymama kedvéért lehet, hogy lehozod a csillagokat is, hátadon a karácsonyfát cipelve és közben őszintén mosolyogni fogsz. De lehet, hogy apukád unokatestvérének a kívánságára, aki amúgy a keresztneved is elfelejti évről-évre, nem feltétlenül kell felforgatni mindent.

Szóval a stresszmentes karácsonyi készülődéshez az első lépés inkább lelki dolog: tudd, hogy mire vágysz és mit szeretnél megélni az ünnepek alatt! A maradékra lehet nemet mondani vagy alternatívát ajánlani rá, felnőttesen.

Karácsonyi készülődés 2018

Ha megvan a te saját, egyedi fókuszod és tudod, hogy milyen érzéseket, élményeket szeretnél átélni, akkor már áttérhetünk a gyakorlati dolgokra. A tervezés szerintem kulcsfontosságú: egyszer össze kell gyűjteni minden teendőt és minden bevonható személyt. (Bizony! A családi karácsony lényege, hogy a család vesz részt benne, nem egy ember valósítja meg.)

Gondold végig a lakással kapcsolatos teendőket: kell egy kis rendteremtő karácsonyi készülődés. Hol lesz helye a vendégeknek tálaláskor, elszállásoláskor? Hova kerül a dekoráció, a fa, a tálalóasztal? Ezek miatt lehet, hogy egy kicsit át kell alakítani a megszokott otthoni rendet. Ha előre átgondolod, akkor biztosan nem lesz utolsó pillanatos kapkodás! 🙂

Jöhet a konyha: hány alkalommal vársz vendégeket? Hányféle vendégségbe mentek ti? Hogy alakulnak az intézményi ünnepek, milyen lesz a karácsonyi készülődés óvodában, kell hozzá vinni valamit? Ha ezek megvannak, akkor még az ünnepi vacsorákat és desszerteket kell gyorsan átfutnod.

Ha a lakás tiszta, az ellátmány biztosítva van, akkor jön a végére a legfontosabb: a hangulat. A karácsony nem (csak) a mézes zserbótól karácsony, hanem a közösen töltött időtől. A karácsonyi készülődés otthon nem szabad, hogy kimerüljön a gyakorlati feladatokban! Akár a dekorálás, akár a kézműves játékok, akár a mécsesek és néhány társasjáték jelenti a karácsonyi hangulatot és adventi készülődést számodra, számotokra, annak legyen helye. Érdemes ezeket is felvázolni, hogy szem előtt legyen a lényeg!

Stresszmentes karácsonyi készülődés: időbeosztással, profin!

Most, hogy összeírtuk a feladatokat, jogosan kérdezheted, hogy ez most mennyivel lesz másabb, mint eddig? Egyben látod, néhány rokoni nyaggatás leesett a listáról, de ettől még senki nem fogja helyetted lemosni az ablakot. És ebben igazad van! Viszont most jön a trükk.

December eleje van, tehát van még előttünk 3 hét. Ebből le fog jönni az az idő, amikor elfoglalt vagy: dolgozol, a gyerekekkel foglalkozol, tanulsz és a többi. A maradék időre kell elosztani a feladatokat!

Ha már ránézésre is több feladatod van, mint időd, akkor elő kell rántani a feladatokkal megbízható személyek listáját. A családtagok, barátok ugyanúgy bevonhatóak a közös ünneplésre való készülődésbe: a barátnőd elintézheti a képeslapok megvásárlását a sajátjaival együtt, a párod mehet bevásárolni, a gyerekek pedig segíthetnek a dekorálásban. Itt az a kihívás, hogy elfogadd: lehet, hogy más márkájú lesz az élesztő, csillogósabb a képeslap és nem fog a papírfenyő egyenesen állni… de a közös ünneplésnek nem a perfekcionizmusról kell szólnia, hanem a szeretetről, a közösen töltött időről.

Ha még így is lefolynak a feladatok az asztalról, akkor pedig itt az idő kihúzgálni őket a listádról. Kevesebb sütemény, kevesebb ajándék, kevesebb fittyfiritty – minimalizálhatsz, egyszerűsíthetsz. Nem önző mód teszed, hanem a nyugodt ünnepért, azért pedig megéri, nem?

Ezeket figyelembe véve oszd fel a feladatokat és csak azt hagyd az utolsó napokra, amit muszáj. Legyen a karácsony előtti készülődés része a nagyobb takarítás, az ajándékok beszerzése, becsomagolása, ugyanígy, a dekorálás vagy a fodrász is simán elintézhető az advent ideje alatt. A karácsonyt megelőző egy-két napra inkább egy fél órás lazítást, elnyúlós filmnézést vagy egy kis közös sütögetést és korai lefekvést tervezz. Tudom, hogy ez most hihetetlenül hangzik, de igazából rajtad múlik, megteheted! 🙂

Úgy érzed, hogy jól jönne egy kis inspiráció? Idén is megnyitottam a jelentkezést a Karácsonyi Napi Rendszerezős Egypercesekre!

Megnézem a kurzust!

Elő a mesékkel, játékokkal: jöhet a karácsonyi készülődés a gyerekekkel!

A gyerekek érzékenyek és elsősorban a figyelmünkre éhesek, nem négyféle süteményre, villogó-átalakuló figurára és kézműves programokra. A lazább menetrenddel már alapból jót teszel a családban élő gyerkőcökkel, hiszen kevesebb feszültség és több játék fér majd bele az adventbe.

Ha a hangulat adott, akkor még néhány praktikus apróságra kell figyelni a kisgyerekes karácsonyi készülődéskor. A gyerekjátékok bombabiztos bolti csomagolását érdemes lehet előre levenni és helyette egy könnyen kinyitható dobozba tenni az ajándékot. Ha pedig izgő-mozgó játék kerül a fa alá, akkor előre vásárolj be a szükséges elemekből. Persze csak akkor, ha szeretnéd, hogy izegjen-mozogjon a figura, autó – érdemes még a boltban meghallgatni a hangját és megnézni a fényét, hogy bírható-e… 😉

A karácsony egyik legjobb oldala, amikor felépítheted a csodát a kicsinek: még hisz benne, várja, csodálja. Merüljetek el ebben együtt!
Készítettem egy családi karácsonyi bingót: ez egy csomó ötletet ad, hogy mi mindent csinálhattok együtt a karácsonyi készülődés alatt. Bátran egészítsd ki a saját gyerekkori élményeid és a családi szokásaitok alapján!

  1. Egy késő esti séta a kivilágított város elcsöndesedett utcáin
  2. Havas program: hóemberépítés, szánkózás, hóangyalkázás
  3. Szaloncukor fűzés és zenehallgatás
  4. Egy kis adag mézeskalács- vagy keksz megsütése
  5. Méhsejtpapírból gömbdíszek készítése
  6. Egymás fotózása (az előhívott képekből készülhet a nagyszülőknek ajándék)
  7. Közös családi mese kitalálása és lerajzolása
  8. Megkérdezni a nagyit a gyerekkoráról

Előre a harmonikus, boldog ünnepért!

Elsőre tudom, hogy nehéznek tűnhet lemondani a régi családi szokásokról, az unokatesó kedvéért elkészített zserbóról és így tovább… de itt az ideje tudatosítani, hogy az ünneplés nem a kimerültségről, fáradtságról és a tökéletességről szól. Másokat nem tudunk megváltoztatni, de a saját döntéseinkért mi vagyunk a felelősek. Tehát itt az ideje egy kisimult, harmonikus, kívül belül boldog karácsonynak, amely tényleg a feltöltődésról szól!

2018-12-05T11:46:51+00:000 hozzászólás

Hagyj üzenetet