Stresszmentes költözés 7 lépésben

7 lépés a stresszmentes költözésért.
hirdetés

Egy költözés mindig nagy változást jelent: ott hagyjuk a saját kis kuckónkat és egy új helyen próbáljuk felhúzni az otthonunkat. Minden apróságot be kell csomagolni az egész lakásban, le kell cipelni az autóhoz, ki kell takarítani, az új lakásban pedig jöhet megint a takarítás és a kirámolás… egyszerűen kimerítő. Személy szerint költöztem városon belül, másik városba és váltottam már országot is, így bőségesen van tapasztalatom a költözés terén.

Úgy gondoltam, hogy ahhoz, hogy otthonszervezési tanácsadóként a személyes tapasztalataim felül is hasznos információkat tudjak nektek nyújtani, konzultáltam a Promove költöztető céggel. Így egy profi költöztető cég bevált tippjeit is belefogalmaztam az alábbi aranyszabályokba. Ezen felül a Promove-val megalapoztuk a közös munkát is – de erről majd később!

1. Minimalizáld a cipelendőt! – 2 hónappal előtte

Ha nem SOS költözöl, akkor egy-két hónappal előtte haladj végig a lakáson és válogasd át a dolgaidat. Helyiségenként vagy tárgytípusonként is haladhatsz, a lényeg, hogy amire már nem lesz szükséged az új helyen, attól válj meg. (Jöhet az adománybolt, szemetes zsák, elajándékozás vagy az eladás!)

Én azt találom a legjobb vízválasztó kérdésnek, hogy külföldre magammal vinném-e az adott tárgyat.

Ha annyit azért nem hurcolnám, mert megvehető ott is, nem is nyúltam hozzá évek óta, azt se tudom már, hogy kitől kaptam, akkor a szomszéd városban sem lesz rá szükségem.

Ez két dologra is jó lesz: egyrészt kevesebb csomagolandó és cipelendő cuccod lesz a költözéskor, hiszen például a maradék élelmiszereket még van időd felhasználni. Másrészt pedig képbe kerülsz a költöztetendő tárgyakkal kapcsolatban, így jobban fel tudod mérni, hogy mennyi csomagolóanyagra lesz szükséged.

2. Szerezd be a csomagolóanyagot! – 2 héttel előtte

Ha csak ritkán költözöl és fontos, hogy a költségek alacsonyan maradjanak, akkor érdemes körbejárni a közeli szupermarketeket és elkérni a banánosdobozokat. Jól pakolható és ingyen van, de sajnos nem zárható, így sérülhetnek benne a dolgaid.

Ráadásul a tárgyakat is okosan kell elrendezni benne, hogy ne szakadjon ki az alja, hiszen nem költöztetésre lettek kitalálva. Ez szerintem tényleg csak akkor megoldás, ha magad cipekedsz és te vállalod a felelősséget a balesetekért.

Ha belefér a büdzsébe pár ezer forint költség, akkor már érdemes beruházni profi költöztető dobozokra. Egyszerű, barna doboz, ami praktikus – semmi design és csilivili. Zárhatóak, az oldaluk úgy van kialakítva, hogy kényelmesen foghasd és akkora méretűek, amibe bőségesen pakolhatsz, anélkül, hogy a doboz megadná magát a lépcsőház közepén. Kipakolás után lapra hajthatóak és elférnek a kamrafalnál a következő költözésig vagy rögtön továbbadhatóak a baráti körben.

A költözés idejére érdemes jó minőségű dobpzokat beszerezni.

Mennyi az annyi?

Ha a szükséges minimummal költözöl, akkor viszonyításképp egy főre és egy egy szobás lakásra számítva körülbelül 8-12 nagy költöződobozra lesz szükséged, ezen felül lesz 1-2 bőröndnyi ruha és a bútorok. A személyek számának és a lakás méretének növekedésével ez arányosan nő, de nagyjából ezzel tudsz kalkulálni.

Jó, ha a plüssállatkert, a takarók, a ruhák a könnyen elszakadó kukás zsákok helyett inkább néhány erős, vállra vehető zsákszatyorba kerülnek.

Tipp: ha a ki-bepakolás során az utcán is le kell tenni a csomagokat, akkor festékboltban pár száz forintért lehet olyan, erősebb fóliát venni, amely az időjárás viszontagságaitól megóvja a csomagokat.

Továbbá érdemes beszerezni széles ragasztószalagot a dobozok leragasztásához, színes filceket, etikettcímkét a jelöléshez, ollót, csavarhúzót és imbuszkulcsot a csomagoláshoz és a bútorokhoz: ezek mindig legyenek kéznél.

3. Elő a gyermeki éneddel – itt a színezés ideje! – 1 héttel költözés előtt

Ott tartunk, hogy átnézted a cuccaidat, felmérted, hogy mennyi mindent viszel magaddal és beszerezted a szükséges dobozokat. Itt az idő, hogy a ritkán használt tárgyakat elkezd elcsomagolni. Ezen a ponton igazából nincs szükséged a színezgetésre, nem most lesz a fontos: a jelöléseknek majd a kicsomagoláskor veszed hatalmas hasznát!

A számomra legjobban bevált módszer az, hogy veszek 3-5 ív etikettcímkét és két perc alatt előre megírom őket: konyha, hálószoba, fürdőszoba, törékeny és így tovább. Rögtön kéznél van 3-5 ív matrica! Ízlés szerint színkódolható, vagy tovább részletezhető: edények, poharak, korcsolya, stb.

Amikor egy dobozt becsomagoltam és leragasztottam, akár egy héttel a költözés előtt, akár a költözés reggelén az utolsó pillanatban: csak rányomom a passzoló matricákat az oldalára és a tetejére és máris azonosítottam a dobozt. Ha az oldalán és a tetején is van jelzés, akkor nem muszáj szétpakolni a doboztornyot, hogy eligazodj, mert minden irányból látni fogod a tartalmát.

4. Mérd fel a terepet! – a költözés előtti napokban

Érdemes felmérni a helyet: az ajtók, a kapuk, a liftek és a lépcsőházak lehetnek a szó szerint vett szűk keresztmetszetek. Vidd magaddal a centit és nézd meg a régi és az új helyen is, hogy kifér-e a szekrény egyben, befér-e a karosszék a liftbe és így tovább.

A dobozolás és csomagolás mellett ez alapján a kiüresedő szekrényeknek is nekiláthatsz: leszerelheted az ajtókat, kiszedheted vagy leragaszthatod a fiókokat. Még napjaid vannak a költözésig, de szépen rendben előkészíthetsz minden bútort.

Ha úgy látod, hogy egy-egy speciálisabb tárgynál szükséged lesz a költöztetők segítségére a csomagolásban, akkor azt jelezd előre! Így a költöztető cég már eleve tud hozni megfelelő csomagolóanyagot, vagy a különleges tárgyak mozgatásához szükséges hordozót.

A költözés során a terepszemle is kihagyhatatlan.

5. Csak összehangoltan és praktikusan – a költözés napja

Ha mindent becsomagoltál, minden dobozod leragasztva, összekészítve várja a rakodó kezeket, akkor is lesz még dolgod a költözés napján. Visszatérő viccünk, hogy ha azt hiszed, hogy már minden csomagot leküldtél és üres a lakás, na, akkor még egy fél személyautó megtelik az “üres” lakásban lévő cuccokkal. Ezért fontos, hogy legyen még egy-két üres doboz kéznél.

A hatékonyság végett érdemes minden cipelendő csomagot egyértelműen egy helyre összegyűjteni, hogy a lakásban már ne kelljen fel-alá mászkálnia a költöztetést végző embereknek.

A bútorokat előkészítjük a szállításra és elérhető helyre tesszük azokat a tárgyakat, például képeket, festményeket, amelyekhez profi csomagolást kértünk.

Gondoskodjunk arról is, hogy legyen egy emberünk, aki  a költözés közben figyel a kirámolt csomagokra a régi helyen, majd az új lakásnál is. A nagy felfordulás közepette így biztosan szemmel tartja valaki a dobozainkat.

A megérkezéskor vagy egy szobába rakjunk minden csomagot, vagy a jelöléseknek megfelelően válogassuk szét őket a helyiségekben, ahogy egyszerűbb és gyorsabb, a lakás elrendezésétől függően.

6. Apróságok, amelyek elűzik a stresszt – a költözés alatt

Van néhány bevált tippem arra is, hogy hogyan érezheted magad komfortosabban, miközben épp kifordítod a lakást a sarkából.

Legyen egy költözős hátizsákod az elengedhetetlen és extra törékeny dolgoknak: laptop, laptoptöltő, telefontöltő, szükséges gyógyszerek, fogkefe, fogkrém, kézfertőtlenítő, kézkrém, papírzsebkendő, hajgumi és tiszta váltás póló, ruha. Ha ezeket összerakod, akkor tuti, hogy nem kell dobozokat felbontogatni menetközben. Érdemes a család minden tagjának összerakni egy ilyen túlélőszettet, a gyerekeknek pedig a kedvenc játékuk is kerüljön a kis hátizsákba.

Szerezz be pár müzliszeletet és néhány palack vizet vagy üdítőt, amit összekészítesz egy szatyorba, hogy kéznél legyen, így biztosan nem fogsz kitikkadva, leesett vércukorral, egyre ingerültebben pakolászni. A másik tipp, hogy nézd meg előre, hogy az új lakásnál honnan tudsz ételt rendelni és mentsd el a telefonszámot! Amikor a bepakolással a vége felé jártok, már meg is rendelheted a pizzát.

Így mire végeztek, egyszerűen felvehetsz egy tiszta pólót és már csak egy kis helyet kell találnod, ahol elheverhettek iszogatva és falatozva, mielőtt feltöltődve nekivágtok a dobozok kicsomagolásának. Hidd el, sokat számít a közérzetnek és jobb hangulatban zajlik majd a költözés!

7. A kicsomagolás művészete – a költözés utáni napokban

Megérkeztél az új otthonodba és konstatálod, hogy nem látni a padlót a csomagoktól. Ezen a ponton nagyon könnyű elveszíteni a lendületet, épp ezért ilyenkor érdemes a minimumra szorítkozni.

A minden nap használt dolgokat kicsomagoljuk, a többi dobozt pedig a megfelelő helyiségbe visszük.

Ha egyébként is használsz kis tárolókat, elosztókat, akkor praktikusan ezekkel együtt raktad a dobozba a tárgyakat: egy kosárban utaztak a tusfürdők, tárolókban az élelmiszerek és az evőeszközrendszerezőből csoportonként összegumizva a villák és kanalak.

A mindennapos tárgyakat így egy-egy mozdulattal az új helyükre tehetjük, a többi, dobozban maradó dolog pedig már a használat helyén vár téged másnap.

A doboztornyok oltári nyomasztóak tudnak lenni: kimerítő, ha folyton turkálnod kell egy extra tányérért vagy a kedvenc körömlakkodért. Ezért az a jó, ha a következő napon ezeket is kicsomagolod és gyorsan helyet találsz nekik valahol – idővel majd mindennek meglesz a végleges helye is. Kerüljön minden a szekrénybe, aztán majd kialakul néhány hét alatt, hogy melyik polcon esik kézre jobban.

Ezeket a lépéseket követve alaposan és nyugodtan előkészülhetsz, így a nagy napon már csak a legszükségesebb dolgokra kell majd figyelned. Ha praktikusan felkészülsz, akkor több energiád marad és egy felesleges stressztől mentes, egyszerűbb folyamat lesz maga a költözés.

A személyes, az otthonszervezői élményeim és a költöztetői tapasztalatok alapján állítottam össze, de minden bizonnyal még bővíthető a lista. A saját költözéseid során tapasztaltak alapján te mivel egészítenéd ki?

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés