Skip to content

Szanálás otthon: 8 ok, amiért káosz van nálad

Szanálás otthon.

Káosz és rendetlenség van az otthonodban? Valóban a szanálás a megoldás arra, hogy egy kicsit felszabadultabb legyen az otthonod? Azt kell mondanom, hogy igen. Bár én a szanálás otthon kifejezést nem igen szoktam használni, inkább a szelektálás szó az, amit szívesebben mondok, az talán egy picit felemelőbb, kevésbé a tárgyaktól való megválásról szól, hanem az optimalizálásról és az életed aktuálitásának frissítéséről, de a lényeg végül is ugyanaz. Ha túl sok tárgy van az otthonodban az otthonod méretéhez képest, azt káoszt teremt, még akkor is, ha szerinted minden hasznos tárgy. 

Vegyük sorra azokat az okokat, ami miatt káoszos lehet az otthonod, és hogyan tudsz ellene tenni.

Szanálás otthon: háztartási rutin hiányossága

Háztartási rutin hiánya az otthonodban

Ugyan nem mindenkinek ugyanaz a háztartási rutin jön be, mégis ha nincsen meg egy nagyjábóli, tudatos háztartási rutinod, akkor a folyamatok nem lesznek befejezve. Ilyenkor fordul elő, hogy mindenhol vannak ruhák: a szekrényedben, a szennyestartóban, a gardróbban a földön, a fotelek karfáján, a szárítón, a szárító mellett már kimosva és megszáradva, de még össze nem hajtva, egy kosárban már összehajtva de nem visszarakva a szekrénybe… ilyenkor pedig soha sincsen elpakolva a szárító, mindig elől van valami. Nehéz utolérni magadat. Ez már alapvetően könnyen káoszhoz vezet. 

Megoldás: állapítsd meg, hogy neked melyik a leghasznosabb háztartási rutin fajta. Napi 10-15 perc? Hétvégén több óra? Melyikhez állsz közelebb? Tudatosítsd magadban, hogy 1-1 feladat mennyi időt vesz igénybe, mikor csinálod meg, milyen gyakran szükséges elvégezni, és te hogyan fogod ezt elvégezni. Ha tudatosabb vagy, könnyebben fog menni. A háztartás vezetését is tanulni kell.

Nincsen otthona a tárgyaknak

Még ha nem is a szanálás otthon hiánya az, ami a legnagyobb gond, egy másik okozója lehet a káosznak, ha nincsenek kategóriába rendezve a tárgyak, egyszerűen nincsen hova tenni őket. Pedig egy tárgynak vagy a helyén, vagy pedig használatban van a helye. Ez lehet, hogy sokszor nehéz, de a legalapvetőbb dolgok azok, amik a felületeken kötnek ki, amikor pedig rendet akarsz rakni nem tudod hova is tegyed őket. Ha pedig be akarnád rakni egy fiókba, akkor az már tele van…

Ha ez sokszor előfordul veled, mélyebbre kell hatolni. Ilyenkor jutsz vissza ahhoz, hogy te egy napi 10-15 perces ember vagy, vagy pedig egyszerre több óra, csak tudjuk le ember. Mert ilyenkor már a személyiségtípusoknak megfelelően eltér a megoldás. Akinek 10-15 perc ideje és energiára van, annak azt javaslom szedje ki azt a fiókot és szelektálja ki onnan a felesleges dolgokat, rakja félre azokat a tárgyakat amik ugyan kellenek, de nem odavalók, majd azt következő nap elosztja. 

Amennyiben pedig egyszerre több órát szeretsz dolgozni és inkább projekt alapon működsz, neked azt javaslom, hogy akkor már az egész szekrényt, az összes fiókot, ami ott van, vagy éppen azt a szobát kezd el és válogasd ki a tárgyakat stratégiának megfelelően. Ez persze csak a felszín kapargatása a stratégiában, de máris tudsz egy kicsit azonosulni, hogy neked melyik fajta stratégia tudna működni. Így szépen lassan mindennek lesz helye az otthonodban, és amikor új tárgy érkezik, azzal a feltétellel engeded be, hogy tudod, lesz helye valahol a lakásban, egy konkrét hely, nem pedig az étkezőasztalon fog sínylődni hetekig.

Új tárgyak azonnali feldolgozásának hiánya

Amikor leveled érkezik vagy éppen hazahozod a bevásárolt élelmiszert, azonnal feldolgozod és elhelyezed a helyére, vagy pedig a fagyasztós dolgokat azonnal berakod, de a száraz élelmiszer még ül egy kicsit a konyhapulton? A levelekkel mi a helyzet? 

Egy hatásos megoldás, hogyha mindent azonnal feldolgozol. A leveleket kibontod, a szemetet kidobod, a befizetendő csekkeket elrakod a helyükre, nehogy elkallódjanak, és mindent elrendezel azonnal. A halogatásnak nincsen nagyon pozitív oldala. 

Rendszer hiánya

Az otthonszervezés nem egyenlő a szanálás otthon kifejezéssel. A felesleges tárgyak szelektálása csak az egyik első lépcső az otthonszervezésből. Amikor otthont találsz a tárgyaknak, fontos, hogy ezeket rendszerbe alkosd. Nem elég bevágni a fiókba a dolgokat, a fiókrendszerező a barátod. Segít rendszert alkotni még ilyen kis egységes belül is, mint a fiók. 

A rendszer kialakítása pedig egy fokkal nehezebb, hogyha egy több fős háztartásról beszélünk. A kialakított rendszert ismernie és értelmeznie kell az egész háztartásnak. Ilyenkor különösen fontos a kompromisszum. A Kívül Belül Boldogság Webáruházban számos rendszert találsz a kamrádba, fiókodba, hűtődbe, sőt még a garázshoz is vannak csatos tárolók. A Bemutatóteremben személyesen pedig segítek igény szerint összeállítani a rendszert az otthonodba megfelelő tárolók segítségével. Ha pedig személyesen szeretnéd, hogy segítsek a rendszer kialakításában, akkor az Otthonszervező találkozót javaslom neked, ami során egy adott területet az otthonodba szelektálok és rendszerezek igény szerint. 

Címkék hiánya

Igen. címkézés. A tároló kosarakat, rendszerezőket fel kell címkézni. Olyan egyértelmű, hogy a kamrádban levő légmentes tároló dobozokat felcímkézed, akkor miért nem írod rá a padláson levő csatos tárolóra, hogy mi van benne?

Mind a tárolóknál, mind pedig a címkénél javaslom, hogy ez legyen egységes. Egységes tárolórendszer, egységes címkével. Ha pedig nem írsz szépen, nyomtasd ki!

Szanálás, szanálás, szanálás otthon

Nem úszod meg a tárgyaktól való megválást sem. Érdemes még előtte átgondolnod, hogy milyen kategóriák lesznek a szelektálás során: 

  • Szemét
  • Adomány
  • Anyós
  • Barátnő
  • Marad
  • Eladandó
  • ….

Ha pedig éppen nem a nagy otthoni szanálás folyamatában vagy, érdemes a bejárati ajtó/garázs környékére egy adománydobozt rakni, hogy könnyedén hozzáférj, legyen helye a megválandó tárgyaknak. Amikor pedig tele van, irány a már jól bejáratott adománybolt! Nem elég eldönteni, hogy megválsz valamitől, át is kell tolni a küszöbön!

Kategóriák különböző helyeken

Ez egy gyakori indok arra, hogy miért lehet káoszos az otthonod. Egyrészt nem látod, hogy egy adott kategóriából mennyi van az otthonodban, így elképzelhető, hogy sokkal több van, mint amúgy kellene, másrészt pedig így több helyet elfoglalnak a lakásban, mint kellene.

Érdemes a hasonló, ugyanolyan tárgyakat egy helyen tárolni. Így könnyebb lesz a szanálás otthon. Át tudod gondolni racionálisan, hogy mennyi törölközőre is van szükséged, attól függően, hogy hányan laktok az adott háztartásban, milyen gyakran cseréled a törölközőt, mennyi törölközőre van szüksége egy főnek egyszerre, és hogy milyen gyakran jönnek ottalvós vendégek hozzád. 

Túlhalmozás egy adott dologból

Nem kell mindenkinek minimalistának lennie. Véletlenül sem. Teljesen oké, ha sok cucca van valakinek. Minden ember és otthon más. Ez igazából teljesen szubjektív dolog. A fő cél, hogy te, mint az adott háztartásban lakó egyén jól érezd magad az otthonodban. Feltöltsön, ahelyett, hogy lehúzna. 

Ha te havonta egyszer szeretsz elmenni bevásárolni és egyszerre van otthon emiatt 4 kg cukrot egyszerre, akkor a 4 kg cukornak kell helyet találni. Akkor nem az egy literes OXO ételtároló dobozban fogod tárolni a cukrot, hanem a 2.6 literes-ben. Ha van annyi hely a kamrádban, ami elbírja, hogy csak havi egyszer menj el bevásárolni, akkor azzal nincs semmi gond. 

A nehézség ott kezdődik, amikor a jelenlegi otthonodhoz képest túl sokat vásárolsz, és így az otthoni hely kapacitáshoz képest több van otthon azonos tárgyakból, mint amennyit elbír az otthonod. Mint amivel még kényelmesen otthon vagy. 

Ilyenkor azt kell általában újra kalibrálni, hogy a jelenlegi szokásodhoz képest, mi az, ami valóban szükséges és elegendő. Lehet, hogy inkább két hetente kell elmenned vásárolni, mert az otthonod kapacitása kéthétnyi élelmiszer befogadására alkalmas. 

Szanálás otthon? Több oka is lehet a káosznak

Így mint láthatod, a szanálás az csak egyik eleme annak, hogy lehet káoszos az otthonod. A rendszer kialakításán át egészen a háztartási szokások újragondolásáig több indoka is van egy káoszos otthonnak. A rendszerezés otthon egy nagy falat, tudom, de ha megvan a kellő motiváció, menni fog 😉

Amiben én tudok neked segíteni, hogy kisebb legyen a káosz a mindennapokban:

Otthonszervezési tanácsadás: az otthonszervező találkozó keretében személyesen segítek szelektálni és rendszerezni az otthonod egyes területeit.

Webáruház: a webáruházban számos rendszerezőt találsz az otthonod különböző területeire: kamra rendszerezés, fiók rendszerezők, hűtő rendszerezők, csatos tárolók, ékszer tárolók, smink rendszerezők, zero waste termékek és még sorolhatnám…

Youtube videók: hetente jövök ki friss és motiváló tartalmakkal a Kívül Belül Boldogság Youtube csatornáján.

Instagram: a @kivulbelulboldogsag instagram oldalon számos tippet találsz arra az esetre, ha egy területet szeretnél rendszerezni az otthonodban.

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz