Skip to content

Szezonváltás: a megfelelő gardrób belső rendszerező kiválasztása

  Gardrób belső rendszerező segítségével rendet teremthetsz.

  A gardrób rendszerezés egyre aktuálisabbá válhat így az ősz felé közeledve. Különösen azok számára, akik szezonváltáskor mindig elpakolják a ruháikat. Így ebben a blogbejegyzésben olyan gardrób belső rendszerező eszközöket mutatok be nektek, amivel garantáltan átláthatóbbá és rendezettebbé tehetitek a gardróbszekrényetek tartalmát! Amennyiben tágas gardróbodnak köszönhetően a szezonális ruháid nem szokták felcserélni egymást, akkor is találkozhatsz néhány olyan ötlettel, amivel a te gardróbod is rendezettebbé varázsolható!

  Szezonváltás első lépései

  A teljes ruhatár lecserélése előtt azt tanácsolom, hogy merülj el egy kicsit a gardrób szelektálásban. Mielőtt elcsomagolod a nyári ruhatáradat érdemes átgondolni, hogy melyek voltak azok a darabok, amiket örömmel hordtál az ebben a szezonban és mik voltak azok, amiket egyszer sem viseltél. Ha vannak olyan ruhák, amiket minden évben előveszel, de aztán sosem viseled, akkor gondold át, hogy valóban szükséged lesz-e rá a következő nyári időszakban.  

  Ugyanezt megcsinálhatod az őszi-téli ruhákkal is.

  Ha van olyan darab, amiket az előző szezonban sosem hordtál, vagy kifejezetten régi, otthoni használatra sem alkalmasak, akkor ezeket nem biztos, hogy jó ötlet elpakolni a gardróbodba, mert csak a helyet foglalják.

  Amennyiben nem szoktad eltenni a ruhatárad felét, akkor is megcsinálhatod a szelektálás lépéseit a teljes ruhatáradon! Hiszen egy alapos átválogatás után több helyet tudsz felszabadítani a gardróbodban. Ebben az esetben viszont arra figyelj, hogy az őszi-téli darabok kerüljenek előre, könnyen hozzáférhető helyekre, s a tavaszi-nyári ruhák pedig mehetnek a magasabb polcokra.

  Hogyan válassz tárolót?

  Ha szeretnéd a gardróbod tartalmát néhány gardrób belső rendszerező segítségével feldobni, akkor a következőkre figyelj.

  Mindig mérj le mindent! Addig nem érdemes semmilyen tárolót vásárolni, amíg nem tudod valóban befér-e a polcodra, fiókodba stb. Azt is érdemes figyelembe venni beszerzés előtt, hogy pontosan mely darabokat, melyik ruhakategóriát szeretnéd az adott rendszerezőben tárolni.

  Nézd meg azt is, hogy az adott gardrób belső rendszerező milyen tárolási módszerhez alkalmas. Például egy polcelválasztó a legalkalmasabb akkor lehet, ha hagyományos módon hajtogatod a ruháidat és azokat szeretnéd elkülöníteni egymástól, illetve megakadályozni azt, hogy eldőljenek a hajtogatott ruhatornyok. Ha te a KonMari ruha hajtogatást követed, akkor nem biztos, hogy ez a rendszerező lenne leginkább segítségedre a polcos tároláskor. Azonban az esztétikum sem utolsó szempont.

  Bármelyik tárolási módszert választod mindig figyelj arra, hogy egységes és átlátható rendszert igyekezz kiépíteni.

  Hiszen egy szép és rendezett gardrób motivál arra, hogy hosszútávon is törekedj megtartani ezt az állapotot.

  Nézzük, melyik rendszerezőt melyik tárolási mód esetén érdemes alkalmazni. Remélem megtalálod közülük a számodra megfelelőt! 

  Gardrób belső rendszerező fiókba

  Fiókos tárolásnál a Marie Kondo féle hajtogatás nagyon népszerű. Ha te is így szeretsz hajtogatni, akkor a következő néhány gardrób belső rendszerező segítségedre lehet, hogy a praktikusság mellett esztétikusabbá is tedd a fiókjaid tartalmát.

  A fiókelosztó egy tipikusan olyan termék, ami könnyen részekre tagolja a fiók belső terét. Ha egy fiókban több ruhakategóriát tárolnál akkor ez egy kiváló megoldás, mert jól elkülöníti őket egymástól. Továbbá akkor is érdemes alkalmazni, ha egy kategória teljesen megtölt egy teljes fiókot, azonban szeretnél egy keretet adni a hajtogatott ruháknak, hogy azok még véletlenül se boruljanak fel. Így a rendet hosszútávon fenn tudod tartani, ami a gardrób rendszerezés legfőbb célja.

  Viszont előfordulhat, hogy az egy kategóriába tartozó ruhadarabok között is vannak méretbeli különbségek az összehajtás után. Az anyag vastagságának és a ruhadarab fazonjának köszönhetően a sorba rendezett, élére hajtogatott ruhák közül is kilóghat egy-két szélesebb darab, vagy éppen a nagyon vékony anyag miatt egész keskenyre összehajtogatott ruhadarab.

  Általában a nadrágok egységesen összehajthatók, így azok számára az előbb említett fiókelosztó kiváló rendszerezési megoldás. Ha a fiókban tárolod például a törölközőket, akkor azok rendszerezésére is kiváló alternatíva lehet.

  A gyakran eltérő méretű pólók, vékony hosszú ujjú felsők számára nagyon jó gardrób belső rendszerező típus az elválasztókkal ellátott textil fiókrendszerező. Mivel az elválasztók kihajthatók, ezért úgy tudod formálni, hogy minden felsőd a méretének megfelelő fakkba kerüljön, így egy nagyon egységes képet adhatsz a fiókodnak.

  Gardrób belső rendszerező polcos tároláshoz

  Polcos szekrény rendszerezésekor az első kérdés, amit tisztáznod kell, hogy KonMari módszerrel szeretnél hajtogatni vagy a hagyományos módon. Ezután pedig azt gondold át, hogy akarsz-e duplikálni. Vagyis akarod-e, hogy a ritkán hordott darabok a polc hátsó végében kapjanak helyet és eléjük pedig a napi szinten viselt ruhák kerüljenek-e, vagy inkább az a típus vagy, aki az összes ruháját látni akarja.

  Ezen szempontok szerint történjen a megfelelő gardrób belső rendszerező kiválasztása.

  Lássuk tehát a lehetőségeket!

  Ahhoz, hogy KonMarisan tudd tárolni a ruháidat, az a legegyszerűbb, ha fiókosítod a polcokat. Hogy tudod ezt megtenni? A legjobb, ha tároló kosarakba hajtogatod a különböző ruhakategóriákat. Ahhoz, hogy könnyen megtaláld melyik kosárba milyen ruhákat pakoltál használj címkéket!

  Ha a polcaid közötti magasság nagy, akkor ezt úgy érdemes kihasználni, hogy a tároló kosarakra bambusztetőt helyezel, s így több kosarat tudsz egymásra pakolni. Ezzel maximálisan ki tudod használni vertikálisan gardróbod belső terét. Ha a duplikálás nem akadály nálad, akkor pedig egymás mögé is helyezhetsz kosarakat.

  Itt csak arra figyelj, hogy hátsókba olyan ruhákat pakolj, amiket ritkán hordasz.

  Amennyiben a hagyományos hajtogatás mellett teszed le a voksod, akkor a korábban említett polcelválasztókat javaslom.
  Keretet ad a ruháid számára, így azok nem
  dőlnek el, nem keverednek össze. 

  Ebben az esetben is tárolhatod a ruháidat dobozban, de szerintem ilyenkor a polcelválasztó a legpraktikusabb. 

  A szezonon kívüli ruhák tárolására is nagyon jó megoldás, ha van egy polcos beépített szekrényed, vagy a gardróbodban egy-két magasan elhelyezkedő üres polc. Az éppen nem aktuális ruháidat csomagold el például egy cipzáras textil tároló dobozba, amibe rengeteg ruha elfér és kompakt módon el tudod helyezni a polcokon. 

  Akasztós tárolás praktikussá tétele

  Akasztós tárolás során az esztétikumra figyelj. Használj egységes vállfákat és a felakasztott ruhákat rendezd valamilyen számodra praktikus szisztéma szerint. Például színek szerint, vagy ruha típusok szerint. A legnépszerűbb két gardrób belső rendszerező itt leginkább a kiegészítőkre vonatkozik. Az egyik a táska tartó kampó, ami egy praktikus és esztétikus módja a füllel ellátott táskák számára. A másik pedig a sáltartó. Ha sok sálat, kendőt, övet vagy nyakkendőt találni a ruhatáradban, akkor ezt a rendszerezőt neked találták ki!

  Sok akasztós gardrób van úgy kialakítva, hogy a felakasztott ruhák alatt található egy kis hely. Hogy ezt a részt is maximálisan ki tudd használni, ide kerülhet néhány tároló doboz tetővel.

  Ezekbe hajtogathatsz olyan ruhákat, amiket kényelmesebb így tárolni, mint felakasztva, valamint elpakolhatod ide a ritkán hordott darabokat is. 

  Amiről ne feledkezz meg szezonváltáskor 

  Amikor a lengébb ruháidat elpakolod, és előveszed a melegebb darabokat, ne feledkezz meg a lábbelikről, és dzsekikről sem, amik leggyakrabban az előszobában kapnak helyet. Ilyenkor érdemes egy kis átválogatást, pakolást végezni ezekkel a ruhadarabokkal is.

  A szandálokat, papucsokat ideje elpakolni és felválthatja a helyét a bakancs a gumicsizma és minden, amit a hűvösebb időkben hordasz. A nagy esőzések miatt érdemes a cipők alá helyezni egy cipőtálcát, amire rácsöpöghet a sáros víz.

  Te el szoktad pakolni az éppen szezonon kívüli ruháidat, vagy csak átpakolod a gardróbod nehezebben hozzáférhető pontjaira, pl. az aktuálisan hordott ruháid mögé? Használsz valamilyen tárolót a ruhák átláthatóságának érdekében? Ha nem, akkor most kedvet kaptál egy-két gardrób belső rendszerező beszerzéséhez?

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

  Tippek, motiváció a mindennapokhoz