Színek hatása az otthonban

Akril festmények, a színek hatása.
hirdetés

A közvetlen környezetedben jól megválasztott  tárgyaid nem csak funkciót töltenek be, hanem  szépséget és esztétikumot adnak életterednek, ami különlegessé, harmónikussá teszi mindennapjaidat. Képzeld el, ahogyan egy kimerítő nap után hazaérsz, és a csodásan rendezett, hangulatos színvilágú otthonban megpihensz. Leülsz a kanapédra, a faladon egy tengerpartot ábrázoló festményed van, amelyen a szemed megpihenhet, gondolataid elcsendesedhetnek.

A különböző színek mint például a kék, a napfényhez hasonlóan pozitív hatással van szervezetre. Egyszerűen kihasználhatod a színek nyújtotta lehetőségeket, nem kell hogy kékre fesd a falat, elég ha egy képet teszel fel, amit bármikor áthelyezhetsz máshová. A színek hatása így nem elhanyagolható egy tér kialakításánál.

Színek hatása az otthonodra

A színeket, amik körülvehetnek téged az otthonodban két felé lehet osztani: hideg és meleg színekre. A meleg színek a piros, narancs, sárga, bordó, míg a hidegek a kék, zöld, türkiz, stb. A színek hatnak az érzékelésre. Míg a meleg színeket a tűzzel, nappal azonosíthatjuk, addig a hidegeket a jéggel, vízzel kapcsoljuk össze gondolatban.

Egy kutatócsoport le is tesztelte a színek hatását egy egyszerű gyakorlattal. Néhány önkéntest bevezettek egy narancssárgára festett szobába, ahol 25 fok volt, itt mindenki többnek érezte a hőmérsékletet. Ezután bevezették őket egy ugyanolyan 25 fokos szobába, de ott a falak kékre voltak festve, itt mindenki hidegebbnek érezte a hőmérsékletet. Olyan kis apróság, mint a falak színei is meghatározzák a hangulatunkat egy térben. Elképesztő, nem?

Most lássunk néhány másik példát: a zöld, ami nyugtató hatású, enyhíti a depresszió és a szorongás tüneteit, a zöld környezetben dolgozók ritkábban panaszkodnak. A kórházakban pedig gyakran használják a zöld színt, hogy megnyugtassák a betegeket.

A piros növeli a lelkesedést, emeli a vérnyomást, a légzést, a szívverést és a pulzusszámot, növeli az önbizalmat. A kék békét és nyugalmat áraszt,  támogatja az intuíciót, nyugtató kémiai anyagok termelését indítja el a testünkben, ezért gyakran használják hálószobában.

Tudtad, hogy a kék megbízhatóságot, elkötelezettséget, intelligenciát sugall, ezért állásinterjúra sokan javasolják viseletét? A sárga melegséget, energiát sugall, stimulálja az idegrendszert és a mentális folyamatokat, optimizmust és boldogságot áraszt. A lila lenyugtatja az elmét és az idegeket. Segíti a kreativitást, ezért is érdekes hogy a  legtöbb parfümöt a piacra, a szépségipari szektor a lila színnel bocsátja útjára, s a hatás nem is szokott elmaradni az érdeklődés tekintetében. 

Megemlíteném az árnyalatok jelentőségét is, például az élénk rózsaszín, csakúgy mint a piros növelni tudja a vérnyomást, a szívritmust és a pulzust, viszont a halvány rózsaszín megnyugtató hatásával segít. A narancssárga stimulálja az aktivitást, erősíti az immunrendszert.

A barna a stabilitás, megbízhatóság színe, a lakberendezők előszeretettel használják háttérként, nyugtató, harmonizáló hatása miatt. A szürke az értelem, a tudás és a bölcsesség színe, semleges színként az erőteljes fekete és fehér közt helyezkedik el, ezért jól kombinálható más színekkel. Végezetül a fehér a semlegesség, a béke, a nyugalom és a letisztultság jelképe.

Ha egy prizmán, vagy egy vastag üvegen átmenő fehér fény vizsgálunk, az a szivárvány színeire bomlik. Ebből arra lehet következtetni, hogy a fehér szín eleve több szín keverékéből áll. Ha a prizma segítségével felbontott színeket egy másik prizmán is átengedjük, akkor újra fehér fényt kapunk. Mivel a fehér fény felbontható színekre, ezért azt mondjuk, hogy összetett fény.

Milyen érzést szeretnél otthon?

Események alkalmával

Legtöbbször az otthon a feltöltődés szerepet kapja. Itt relaxálunk, pihenünk. Bár van, amikor otthonról kell dolgozni, de azért az időnk nagy részét talán nem azzal töltjük otthon. Így fontos az is, hogy előre tervezd meg az otthonod hangulatát. Ha fehér a konyhád, akkor lehet, hogy egy tálaló tálca feldobja a konyhapultodat. Az a tálca emlékeztethet a tengerparti sétákra, de az esztétikum mellett praktikus is.

A tálaló deszka pedig önmagában megadja a buli hangulatát, amikor ezen a deszkán kínálod a sajtokat, gyümölcsöket. Ezek a kiegészítők feldobhatják az eseményeket, de akár a mindennapjaid is. Mindennapi eszközök is lehetnek, de ünnepnapi használatra is kiválóak. Az eltérő színek pedig teljesen más fajta beszélgetéseket hozhatnak ki belőletek.  

Mindennapok során

A falak is meghatározhatják a hangulatodat. Egy festmény is befolyással lehet arra, hogy hogyan érzed magad egy térben. Például a Kívül Belül Boldogság Rendezvénytér esetében a bérelhető coachingszoba falára egy nyugodt, kékes színű megvásárolható festményt helyeztünk fel, mivel a tér a nyugodt beszélgetések színtere. Ezzel ellentétben a bérelhető workshopszobában egy pirosas, élénkebb színű resinart festmény került felhelyezésre, mivel a workshopszobában szerettük volna, ha aktívak a résztvevők és részt vesznek a workshopon, ahelyett, hogy megnyugodnának és elpillednének.

Ez a példa is illusztrálja, hogy mennyi mindent kell átgondolni egy tér megtervezésénél és egy festmény kiválasztásánál. A színek hatni fognak rád, mostmár csak az a kérdés, hogy tudatosan választod vajon ki, hogy hogyan?

A resinart festményeim

A gyantával készült alkotásaim egyediek,  magasfényű felületük egyfajta luxus életérzést hozhatnak mindennapjaidba, és valljuk be ki ne vágyna néha egy kis csillogásra!? Nagyon szeretem absztrakt módon megjeleníteni a Föld szépségeit, a váltakozó évszakokat. Ez a technika lehetővé teszi, hogy ásványok és kőzetek használatával a természetet becsempészhesd otthonodba.

Nekem hazai művészként fontos, hogy  különleges képekkel vedd körül magad és családod, hogy támogasd a magyar alkotásokat a tömegtermékekkel szemben. Engedd hogy megérintsen a művészi gondolatiság, használd szabadon a képzeleted!

Éppen ezért mindig nagy szeretettel és odaadással alkotok. Célom, hogy gondolatokat, érzelmeket váltsak ki belőled és az emberekből. Szeretnék örömet, szépséget, pozitív látásmódot eljuttatni hozzád, hogy így kiszabadulhass a mindennapi gondok fogságából. 

 – Lisztik Brigi

Érdekelnek az egyedi dolgok? Szeretettel meghívunk novemberben Lisztik Brigitta festőművész festménykiállítására a Kívül Belül Boldogság Rendezvénytér területén: Festmény kiállítás


Lisztik Brigitta, vendégszerző

A nevem Lisztik Brigitta Mercédesz, gyanta művészettel, festészettel, kineziológiával, hangterápiával foglalkozom. A különböző fejlesztő módszerek segítettek önmagam, és a világ működésének megértését. A kézműves alkotómunka lett számomra az önkifejezés legjobb formája, mert szavak nélkül kifejezésre tudom juttatni, láthatóvá tudom tenni az érzelmeket, megmutathatom a világ sokszínűségét ahogyan én látom és érzékelem.

A festményeim megtalálhatóak a Kívül Belül Boldogság Bemutatótermében, valamint a Tálaló deszka és a Tálaló tálca a webáruházban.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés