A szőnyeg szerepe az otthonunkban

A padlónk díszítőeleme: a szőnyeg és annak szerepe
hirdetés

A szőnyegek a lakásunk berendezési tárgyai. Eredetileg funkciójuk miatt választjuk őket, azonban manapság ennél sokkal többet jelentenek számunkra, és rengeteg más szempontot is figyelembe veszünk. A szőnyeg szerepe már nem pusztán egy tárgyként értelmezhető, amin járkálunk. Dizájnelemmé vált az elmúlt időszakban. 

A szőnyeg szerepe az otthonunkban

Tér elválasztás

A szőnyegek segítségével meghatározhatjuk az otthonunk különböző tereinek funkcióit is. Például ha egy olyan lakásunk van, amiben a konyha, az étkezőasztal és a nappali egy térben vannak, akkor a nappaliban leterített szőnyeg egyfajta elválasztó vonalként is funkcionál. Néha a képek hiányát vesszük észre a falakon, de ha valakinek nincsen egyáltalán szőnyege az otthonában az is befejezetlenségre utal. Ugyanígy a túl sok szőnyeg, vagy pedig a túl sok fajta és mintájú szőnyegtől is érezhetjük úgy, hogy nincsen minden rendben.

Biztonság

A szőnyegek számunkra egyfajta biztonságot is nyújthatnak. Például azon játszik a gyermekünk, és tudjuk, hogy nem fog felfázni. Melegítheti a lábunkat a téli időszakban, vagy éppen megakadályozhat egy jó nagy esést a fürdőszobában. Egy téli reggelen, amikor letesszük a lábunkat a földre, ha nem találjuk el rögtön a papucsunkat, akkor bizony a hideg padlóra érkezik le a talpunk, kivéve, ha van ott valami puhaság, ami felfogja a hideget.

Eltakarás

Sok háztartásban a szőnyegek el is rejthetnek olyan padlóhibákat, amiket nem akarunk látni, sőt azt meg végképp nem akarjuk, hogy a vendégeink lássák, így egyszerűen letakarjuk ezeket a felületeket egy szőnyeggel, és máris jobban érezzük magunkat tőle. Persze legbelül tudjuk, hogy ott van a hiba, de ha eltakarjuk, kevesebbszer tudatosul bennünk, és így többet tudunk örülni az otthonunknak.

Örömforrás

A szőnyegek számunkra örömöt is nyújthatnak. Természetesen mindenki más fajta szőnyegben leli meg a boldogságát. Amikor én régebben szőnyeget néztem, nálam az volt a szempont, hogy egy színű legyen. Ne legyen benne semmi minta, vonal, és minél jobban bele olvadjon az otthonomba, ezért egy szürke szőnyeget választottam a nappaliban. Megmondom őszintén elég nehéz volt minta mentes szőnyeget választani, de végül megtaláltam az igazit.

Forrás: CaraWonga

Nemrégen azonban egy startup, a CaraWonga szőnyegei nagyon megtetszettek, és pont azért, mert az egész koncepció azon alapszik, hogy már a szőnyegeinket is testre szabhatjuk, nincsen szükség heteket azzal tölteni, hogy megtaláljuk azt a bizonyos szőnyeget, amit szeretnénk, hanem összerakosgathatjuk úgy, ahogy nekünk tetszik.

Így már élmény is lehet az, hogy összerakja az egész család a z éppen aktuális kedvenc mintát. A szőnyeg már nem csupán egy élettelen tárgy, hanem mi állíthatjuk össze úgy, ahogy éppen kedvünk kívánja.

Ezeket a moduláris szőnyegeket bárhova, bármilyen formában össze tudjuk rakni, sőt még akár kisebb dolgokat is bevonhatunk velük. Ha tetszik a gondolat, és épp szőnyeg keresésben vagy, nézd meg Katiék oldalát mindenképpen. Sőt a szőnyegeik 80%-ban újrahasznosított ipari filcekből készülnek!

 

Milyen fontos szempontok vannak a szőnyegek választásánál?

Elterjedt közmondás a családomban, hogy a hosszú szárú szőnyegekből néha még a hamburger is kihullik. Igaz, hogy ezeket a nehéz szőnyegek kitakarítása több emberes feladat. Mégis sokszor szeretnénk, ha minél puhább is lenne. Minden szempont nem teljesülhet a szőnyegek választásánál, így priorizálnunk kell az alábbiak között:

  • könnyű tisztíthatóság
  • hő- és hangszigetelés
  • dizájn
  • puhaság
  • színtartóság
  • szöszölés mentesség

 

Így ha most azon tűnődsz, hogy rövid, vagy hosszú szárú szőnyeget válassz, vagy, hogy legyen-e benne minta, állítsd fel a sorrendet. Gondold végig, hogy mire fogod használni, és mi számodra a legfontosabb. Ha ez megvan, onnantól már ki tudsz zárni rengeteg fajta szőnyeget, ami nem a te otthonodba való végsősoron.

Céljuk szerint a megfelelőt válasszuk

Az sem mindegy, hogy milyen célra használjuk a szőnyegünket. A szobákba teljesen más fajta szőnyegeket veszünk, mint a fürdőszobába, vagy pedig az előszobába, hiszen másfajta szerepeket látnak el, más fajta anyaguk kell, hogy legyen. Az előszobai szőnyegnek kicsit strapabíróbbnak kell lennie, mint például az ágyunk melletti szőnyegnek.

Legyél magadhoz őszinte. Megvannak a kellő eszközök a takarításhoz? Milyen gyakran akarod majd takarítani? Amikor ki kell porolni, csak te vagy, aki tudja mozgatni a szőnyeget, vagy pár erős kéz simán kiviszi a teraszra kirázni a hamburgereket? Vagy pedig örülsz, hogyha kiporszívózod néha napján, és biztos, hogy nem fogsz fizetni a tisztíttatásért. Ezek olyan kérdések, amivel könnyebben el tudod dönteni, mire is van szükséged, hiszen a szőnyegek is hozzá tartoznak az otthonunkhoz, azért vannak, hogy segítsenek minket.

A szőnyegek így valamilyen szinten befolyásolják a hangulatunkat otthon, és nem szabad félvállról vennünk azt, hogy milyen szőnyegünk van. Amikor én leülök az otthoni szőnyegünkre, nagyon sokszor hálás vagyok, hogy megtaláltam a szőnyeget, amit szerettem volna.

Elgondolkodtál már azon, hogy számodra mit jelent a szőnyeged az otthonodban? Hogy boldogságot hoz-e a mindennapokban, vagy pedig inkább bosszúságot, amiért nem tudod rendesen kitakarítani, vagy nem tetszik a színe? Esetleg már régi, és még kellemetlen emlékeid is vannak róla? Ha igen, érdemes elgondolkozni, hogy milyen hatással is van rád ez a mindennapokban, és ha kell, cselekedj! Lehet, hogy elég egy jó alapos nagytakarítás is, mielőtt vásárlásba kezdesz.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz