Takarító eszközök tárolása – Tuti rendszerezési tippek otthonra

A takarító eszközök tárolása egy nehéz procedúra.

A takarító eszközök tárolása folyamatos fejtörést okoz. Rendszerint csak bedobáljuk őket valami rejtett zugba, ahol nem bántják a szemet és nem törik meg a tiszta és rendezett látványt az otthonunkban. Azonban nincs konkrét helyük, gyakran felhalmozzuk őket és nincs egy kialakított rendszerünk arra, hogy miként tároljuk ezeket az eszközöket. A tökéletesség helyett, sokkal fontosabb, hogy a takarító eszközök tárolása és a kialakított rendszer logikus és egyszerűen kezelhető legyen számunkra, figyelembe véve a takarítási szokásainkat. Ezért hoztam pár tuti tippet, amivel megkönnyíthetjük az életünket és esztétikusan, egyben praktikusan rendszerezhetjük a takarítás során használt termékeinket. 

Lépések a takarító eszközök tárolása feléA takarító eszközök tárolása egy nehéz procedúra.

Mielőtt rátérnénk, hogy milyen különböző módok vannak a takarító eszközök tárolására, nézzük át, hogy milyen eszközeink vannak! Biztos vagyok benne, hogy minden háztartásban rengeteg rongy, szivacs és vegyszeres flakon hever. Jó, ha mindenhez van megfelelő segédeszköz, de megéri pár jobb minőségű darabba befektetni. Egy tisztítókefe, egy teleszkópos portörlő vagy egy szilikon wc kefe nagyban megkönnyítik a takarítási szokásainkat és öröm velük takarítani. Ha minden szükséges dolgot beszereztünk és kidobáltuk a már lejárt szavatosságú, elszakadt, vagy már használhatatlanná vált tisztítószereinket, kezdődhet a kategorizálás! 

A takarító eszközeinket csoportosítsuk funkciójuk szerint: a szivacsok, kefék és törlőkendők kerüljenek egy helyre, de legyenek jól elkülöníthetők egymástól. A vegyszereket kategorizáljuk az alapján, hogy milyen helyiségekben és felületeken alkalmazzuk őket. Különítsük el a fürdőszobában használt vegyszereket, a konyhai fertőtlenítőket és így tovább és így tovább. Ha ez sz, jöhet az újabb feladat. Megtalálni a tárolási és takarítási szokásainknak megfelelő tárolót.

Ha valaki szeret dobozban tárolni, annak mindenképpen az átlátszó akril tárolót ajánlom. Ugyanis, a használatával nem kell órákig kutakodnod a tárolóban, hanem azonnal látod, mit hol találsz. Emellett, nagyon jól alkalmazhatók kis és nagy helyeken is. Azonban, ha a dobozok számunkra nem praktikusak vagy valami másra vágyunk, mutatok pár olyan trükköt, amik felfrissítik a tárolási szokásainkat.

Könnyedén egyik szobából a másikba

Tartsuk tisztítószereinket egy hordozható tárolóban, hogy szükség esetén könnyedén magunkkal vihessük a ház különböző területeire. Praktikus, hiszen kisebb méretű eszközeink mind egy helyen vannak és kompakt méretének köszönhetően jól elfér bármilyen kis helyen raktározás szempontjából. Végül, méretének és kialakításának köszönhetően ösztönző erővel bír, ugyanis csak a legszükségesebb vegyszereink és takarító kellékeink férnek el benne. 

Tárolás a mosdó alattA takarító eszközök tárolása egy nehéz procedúra.

Legtöbbünk a konyhában, fürdőszobában alakít ki, a mosdókagyló alatti szekrényben, egy kis zugot, ahol a takarító eszközök tárolása a cél. Általában nem sok helyet biztosítunk ezeknek a tárgyainknak, ami nem is probléma hiszen számtalan lehetőségünk van, hogy ilyen apró területen is tökéletes rendszerezést tudjunk kialakítani a tárolásra. Mindenekelőtt, használjunk tároló dobozokat, amikben a szivacsokat, kesztyűket és vegyszeres flakonokat gyűjtjük. Ha ezek nem biztosítanak számunkra elegendő tárolási felületet vessünk be további eszközöket. Íme, pár lehetőség, ami megoldásként szolgálhat számunkra: 

Vertikális tárolás a szekrényünkben 

A szekrényajtóra akasztható tároló a vertikális helytakarékosság szinonimája. A két szintnek köszönhetően több eszközünk tárolására is alkalmas és a vastag rozsdamentes acél tartósságot és hosszútávú szavatosságot igazol a terméknek. Használd ki a vertikális tárolást a szekrényajtón is!

Forgótálca A takarító eszközök tárolása egy nehéz procedúra.

Az osztott forgótálca szűk helyeken is biztosítja számunkra a könnyű hozzáférhetőséget minden takarításhoz szükséges eszközünkhöz. A forgó felületnek köszönhetően mindig a megfelelő termék kerül a szemünk elé és a magas perem megakadályozza, hogy leboruljanak róla a takarítószerek.

Vegyszereink tárolása piramison 

A takarító eszközök tárolása egy nehéz procedúra.A három szintes vegyszertartó piramis segítségével a takarító eszközös szekrényünk is végre egy rendezettebb arcát fogja mutatni. A három polc rengeteg helyet biztosít a flakonoknak, súroló keféknek, törlőkendőknek és egyéb tisztítószereknek. Emellett, a fokainak megemelt pereme segít megakadályozni, hogy a rajta tárolt vegyszerek lepotyogjanak vagy kifolyjanak. A legjobb pedig, hogy a több szintnek köszönhetően remekül átlátjuk, hogy milyen termékeink vannak és könnyebben hozzáférünk hozzájuk. Hasznosíthatod a piramist a mosdó alatti szekrényben, de a fürdőszoba pulton is.

Takarító eszközök tárolása rudak segítségével 

A helytakarékosság jegyében célszerű bizonyos termékeinket fellógatni, hogy csak azok a takarítószerek maradjanak, amiket mindenképpen a polc aljába kell állítani. Tökéletes megoldás, ha egy méretben passzoló fali tárolót szerelünk be a szekrényünkbe, ahova a permetező palackok fogantyúit akasztjuk. Emellett, különböző méretű kampókat is bevethetünk, amikre további tároló egységeket vagy törlőkendőket, rongyokat lógathatunk. Így igazán megduplázhatjuk a mosogató alatt elhelyezkedő tisztító eszközeink számát.

Ha nem fér be a szekrénybe…A takarító eszközök tárolása egy nehéz procedúra.

A korábbiakban már beszéltem kisebb takarítószerek tárolásáról, azonban jöjjenek a nehezebben tárolható darabok, amik jóval nagyobb helyet igényelnek és még kevésbé esztétikusak az otthonunkban. A magasabb portörlőkre, felmosókra és seprűkre kell gondolnunk. Itt is segíthet a vertikális tárolás legyen szó falról, vagy valamelyik ajtóról, a szerszám- és seprűtartó segítségével könnyedén tárolhatjuk a partvisokat, felmosófát, seprűt és egyéb eszközöket. Garázsban, mosókonyhában, konyhában, szekrényben is használható és hatékony megoldást biztosít azoknak, akik kevés hellyel rendelkeznek otthon. 

Takarító eszközök tárolása: mint egy gardróbban 

Szuper, ha egy egész helyiség áll a rendelkezésünkre, amit raktárrá tudunk alakítani takarító eszközeink tárolására. Ilyen térrel megáldva könnyedén alkalmazhatjuk az összes felsorolt módszert és bátran válogathatunk az opciók közül.

Egy polcos szekrényrendszer beépítése kiváló lehetőséget biztosít, hogy minél több kategóriát lehessen elkülöníteni a takarító eszközökön belül.

Így a rendszerező egységek alkalmazása mindenképpen elengedhetetlenné válik. A külön tároló helyiségben kedvünk szerint válogathatunk, hogy mi a megfelelő típus számunkra, vagy akár kombinálhatunk több darabot is, hogy szeretett takarító termékeink a megfelelő elbánásban és tárolásban részesüljenek. Mondhatni, olyan teret létrehozva számukra, mint a ruhák számára egy különálló gardrób.

Mindenképpen fontos szempont az otthonunk rendszerezésében a takarító eszközök tárolása, hiszen magunknak teszünk szívességet, ha olyan szisztémát alakítunk ki, ami átlátható és logikus. Ezzel időt, energiát spórolva magunknak a nagytakarítás előkészítési és lezárási fázisában. Remélem, hogy érdekesnek találtad a fenti bejegyzést és sikerült inspirációt meríteni belőle. Ne feledd, mindenekelőtt szelektálj, majd kategorizáld a megmaradt tisztítószereket és végül találd meg a számodra legmegfelelőbb tárolási egységeket! Ha ezek után sem tudod hol kezd vagy szeretnél többet megtudni a rendszerezés rejtelmeiről keress fel bátran és egy konzultáció keretein belül szívesen segítek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük