Tárolódoboz az otthonban.

Bár kivasalni nem fog helyetted, de őszintén hiszem, hogy a címben foglalt kérdésre a válasz igen. Mindannyiunkban ott lakik a vágy a rend után – ha nem így lenne, akkor a Pinterest már rég lehúzta volna a rolót! De a rendet ki kell alakítani, fenn kell tartani és ez a része már keveseket hoz izgalomba, lássuk be. Ahelyett, hogy a rumlis hálószobában a párnára hajtjuk a fejünket és csöndes fohászt mormolunk a tündéreknek, hogy reggelre birkózzanak meg a szétszórt szennyessel, a mosogatóban álló edénytoronnyal és a poros konyhapolcokkal… egyszerűbb, ha néhány tárolódoboz segítségével kialakítasz egy praktikus rendszert otthon. Ebben a cikkben helyiségenként összefoglalom, hogy miben könnyítheti meg az életedet a jól átgondolt tárolás.

Jöjjön a családi fészek középpontja, a konstans takarítást igénylő helyiség: a konyha!

A konyha és a hozzá tartozó spájz attól válik nehezen tisztán tartható tereppé, mert szinte mindent itt tárolunk, ami megromolhat és szétfolyhat. Seperc alatt a tönkremegy a gyümölcs, ha összecsomagolod a banánnal. Tuti fix, hogy a petrezselyem elfogyott, de legalább hat zacskó majorannád van a fűszerek között. Három zacskó megbontott lisztből száll kifelé a liszt, akárhányszor a spájzba nyúlunk… nem is folytatom a sort, mindannyian ismerjük.

A megfelelő tárolók kiválasztásával elkülönítve tárolhatod az élelmiszereket és külön-külön elő tudod őket venni, anélkül, hogy a fél polcot le kellene rámolni. Elsőre átlátod és tudod, hogy miből mennyi van otthon, így nem romlanak meg az ételek és nem is vásárolsz feleslegesen. Rögtön azért tudsz nyúlni, amire szükséged van. Néhány fa vagy műanyag láda a spájzba, egy-két kosár a polcokra és azonnal egyszerűbb a sütés és a főzés.

Élelmiszer tároló dobozOtthonszervezési szempontból nem az a lényeg, hogy minden összetevő felcímkézett, egységes műanyag dobozokba legyen áttöltögetve, hanem az, hogy számodra kényelmesen és célszerűen történjen a tárolás. Bár az sem utolsó látvány, ha minden szép és egységes rendszert alkot. Azt is hiheted, hogy kár rászánni az időt a címkézésre, hiszen te azonnal látod a dobozon, hogy bulgur van benne és tudod, hogy néhány hónapon belül elfogy. Azonban sokszor igaz, hogy nem csak te használod a konyhát és az élelmiszereket. Ha az egész család és a veled együtt élők számára is érthető rendszert építesz ki, akkor sokkal könnyebben fogják ők is kivenni a részüket a konyhai műveletekből. Ugyanígy, ha saját csomagolásukban tárolod az összetevőket, akkor pedig egy-egy hosszabb élelmiszer tárolódoboz, amibe érdemes beleállítani a különféle fűszereket, élelmiszereket. Így kategórizálhatod az alapélelmiszereket, és pontosan tudni fogod, hogy majorannát már nem kell venni, petrezselyem pedig már nincsen.

Hidd el, hogy egy jó tárolási rendszer időt spórol neked: annyival is könnyebb lesz a háztartást eligazgatni.

Az éjszakai kóborlások célja: a hűtő

Szerintem messze a legnépszerűbb éjszakai célpont! Az ember már csak rutinból is bele-belenéz, hátha megkíván valamit, vagy magához vesz egy kis… feldarabolt répát és uborkát. (És véletlenül sem a mogyorókrémes üveget.) De ha a hűtőszekrény folyton ragad, az ételtároló dobozok felhalmozódnak és már kínzással fenyegetve sem tudnád megmondani, hogy az a maradék kínai hány napja aszalódik… akkor nem fogod jól érezni magad a hűtő előtt.

Hűtőrendszerező tárolódoboz

Itthon még nem igazán alakult ki a hűtőrendszerezés kultúrája, ezért is csaptam le az InterDesign csodás hűtőrendszerező dobozaira az elsők között. Néhány tárolódoboz és máris elfelejthetjük a hűtő falára nyomódva megromlott felvágottat és a full szószfoltos hűtőpolcot. Egy mozdulattal kivehetőek az összerendezett felvágottak, sajtok és egy fordulóval meg tudsz teríteni a vacsorához. A szószok, lekvárok üvege pedig maximum a tárolót kenik össze, amit könnyen elmoshatsz. Pont a halogatott, nemszeretem apró feladatoktól mentenek meg a hűtőbe való tároló dobozok!

A szépségért szenvedni kell. Borítottál már ki szemhéjfestéket?

Smink tárolódobozKomolyabb vagyonokat áldozunk a különböző dekorkozmetikumokra, hogy aztán egy fonott kis kosárban dugdossuk őket, vagy a mosdó szélén árválkodjanak napokat. Pedig ezek tipikusan olyan, viszonylag gyakran használt tárgyak, amelyek tervezésénél a szép design alapelvárás. Praktikus lenne elől tartani őket, de mégis rendszerezetten, hogy ne veszítsünk a reggeli készülődésben értékes perceket a megfelelő árnyalatú szemceruza keresgetésével.

Egy apró, fiókos tároló vagy sminktároló doboz segítségével egyben tárolhatjuk a gyakran használt dekorkozmetikumokat. A műanyag tárolódobozok ráadásul egyszerűen tisztíthatóak, így nem kell aggódni, ha esetleg egy kis festékpor kiszóródik. Ha pedig egy átlátszó sminktartót választunk, akkor nap mint nap gyönyörködhetünk a kis tégelyek, üvegcsék és festékek kavalkádjában!

Csempebolti csillogás vs. küzdelem a vízkővel. A harc helyszíne: a fürdő

A fürdőt olyan szépnek és tisztának álmodjuk meg, mikor berendezzük a lakást. Aztán később egy életre megtanuljuk, hogy a mozaikos díszítés, a sűrű díszítőelemek, a cirádás csapszéle és a faksznis tusolófej sok-sok időt igényel minden héten, ha ugyanolyan szépnek szeretnénk megtartani. A valóságban a folyton szaporodó tusfürdős és samponos flakonok között fogunk pancsolni esténként. Elvárás, hogy minden fürdőbe választott bútornak, tárolódoboznak és polcnak ki kell bírnia az erős párát, nedvességet, változó hőmérsékletet. Ráadásul jól takaríthatónak kell lennie, hiszen ilyen környezetben extra fontos a higiénia.

A letisztult, átlátszó dobozok és polcok segítenek a fürdőszobai kiegészítők praktikus tárolásában. Egy csomó olyan öntapadós fürdőszobai tusfürdőtartó és felragasztható polc van már, amivel felszabadíthatjuk a kád szélét és rendezett külsőt kölcsönözhetünk a fürdőnknek. Külön csoportosíthatóak a különböző kencék, így biztos nem fog a férj a méregdrága kondícionálóddal hajat mosni. Akár minden családtag kaphat egy saját tárolódobozt, a gyerek számára is felszerelhető egy hálós játéktároló a falra – még fúrás nélkül is.

Az esztétikum mellett ezt is percekben lehet mérni: a takarítás előtt nem kell tíz percig gyűjtögetni a tégelyeket, műanyag kacsákat és flakonokat. Nemrég írtam egy nagyon részletes útmutató a megfelelő szennyestartó kiválasztásához, ezt is érdemes lehet átfutni.
Válaszd ki a fürdőszobádhoz illő tárolódobozokat és legyen egy egyszerűen takarítható és rendezett helyiséged!

A mindent elnyelő fekete tárolólyuk: bármelyik fiók

Még egy otthonszervezőnek is van kacatos fiókja. Természetesen nekem nincs, csak más otthonszervezőknek… A titok nyitja, hogy megvan A kacatos fiók. Ez egy afféle átmeneti gyűjtőhelyként működik. Itt laknak az átnézendő ovis papírok, az ellenőrizendő számlák és azok az apróságok, amiknek a sorsáról nem érek rá dönteni a hétköznapok rohanásában. Egy ilyen fiók vagy iratrendszerező segítségével tisztán tarthatjuk a lakás többi kacatmágnes gócpontját. A kacat természete szerint gyűlik, de ezt rendszerezetten teszi! 🙂

Fiókrendező tárolódoboz

Azért, hogy ez a fiók se nőjjön a fejünkre, érdemes néhány fiókrendszerezővel felosztani, így adhatunk némi struktúrát a gyűjtögetett apróságoknak. Így sokkal egyszerűbb hétvégente feldolgozni és mindennek helyet találni, hiszen nem egy átláthatatlan káoszbaba növöget a fiók mélyén. Apróságnak tűnik, de ha belegondolsz, hogy mennyi idődet veszik el a rendszerezendő iratok, vagy a takarítás előtti rendrakás, akkor rögtön felértékelődik egy ilyen fiók.

Még ha ki is szervezed, az eszközeinek kell egy tárolódoboz, mi az? A megfejtés: a takarítás!

A szerencsésebb földlakóknak van sufnijuk, kamrájuk vagy legalább egy nagyobb beépített szekrényük, ami jól szellőzik és tárolóhelye lehet a takarítóeszközöknek. Az egyik kedves kommentelő A Facebookon meg is jegyezte, hogy nem érti, hogy a takarítócuccok tárolására miért kell ennyi felhajtás. A sokszobás családi házban bőven van helyiség, ahova egyszerűen elpakolja. Azért ez nem mindenhol megoldott, így érdemes a teleszkópos nyelű felszerelésekre beruházni, hogy kisebb helyen tudjuk tárolni a használaton kívüli takarítási kiegészítőket.

De még egy nagy háznál is elviszi az időt, ha mindig vissza kell rohangálni a következő tisztítószeres üvegért, a következő tiszta rongyért vagy a kijelzőtisztításhoz megfelelő mikroszálas kendőért. Ha egy praktikus, takarítószeres tárolódobozt, egy hordoztató tárolót választunk, akkor egyrészt megoldott a tisztításhoz használt dolgok tárolása és a hordozása is.

A tárolódoboz sem megoldás mindenre

De hatalmas segítségedre lesz, ha átválogattad a lakásodban tartott tárgyakat és kialakítottál egy jó napi rutint a háztartás számára. A praktikus tárolással pont azokat a felesleges feladatokat fogod megspórolni magadnak, amik felőrölnének a hétköznapok fáradt estéin. Az idő drága, de ezek az esti percek még drágábbak. Takarítani és a rendért küzdeni, amikor a férjemmel együtt játszhatnánk a gyerekkel? A lakás van értünk és nem fordítva. Használd ki az elérhető segítségeket, válassz megfelelő tárolódobozokat és tedd gördülékenyebbé és kényelmesebbé a mindennapjaidat!

Kívül Belül Boldogság Webáruház

Smink tárolódoboz

Smink tároló

Érdekel

Hűtő rendszerező

Érdekel
Élelmiszer tárolódoboz

Élelmiszer tároló

Érdekel

Evőeszköztartó

Érdekel