Skip to content

Tavaszi nagy lakás takarítás hatékonyan

  lakás takarítás

  Ha itt a tavasz, akkor nem maradhat el a nagy lakás takarítás! Tarts velem, ha tudni szeretnéd, hogyan végezheted hatékonyan a takarítási folyamatokat! 

  Tavaszi lakás takarítás: Hogyan kezdj hozzá?

  A nagy lakás takarítás elsőre a legtöbb ember számára egy végeláthatatlan munkának tűnik, így nem szívesen lát hozzá. Miközben a végeredmény láttán nagyon jól tudjuk, hogy megéri a fáradozást. Annak érdekében, hogy a lakás takarítás minél gyorsabban és gördülékenyen menjen állíts össze egy listát!

  Egy jó lista ugyanis nagyon sokat segít abban, hogy ne vessz el a megannyi teendő között, hanem következetesen haladj. A takarítás utáni belső motiváció is sokkal könnyebben felkelthető, ha látod magad előtt a kipipált feladatokat.

  A tavaszi lakás takarítás lényege, hogy az az otthonod minden aprócska szegletére kiterjedjen.

  Hiszen egy átlagos takarítás során nem feltétlenül jut idő a vitrinben tárolt dolgok portalanítására tollseprű használatával, vagy éppen az ablakpucolást sem végzed el hetente. Gondold át alaposan miket kell megcsinálnod, írd a listára a legapróbb feladatokat is, így biztosan semmit nem hagysz ki!

  Állítsd fel a takarítási stratégiád!

  Azt javaslom, hogy az átfogó nagytakarítás előtt mindenképpen rakj rendet, rendszerezz! Ha semmi nincs a helyén, az alaposan megnehezíti a takarítást. Továbbá minél több minden van szem előtt, annál jobban gyűlik rá a por. 

  Rendszerezéssel egybekötve a nagytakarítás egy egész hétvégébe beletelhet. Érdemes egy célként felfogni, ami zenehallgatással, madárcsicsergős szellőztetéssel még élvezetes is lehet. Arról nem is beszélve, hogy testmozgásnak sem utolsó!

  Jelölj ki egy hétvégét, amikor az egyik nap foglalkozni tudsz a rendrakással, másik nap pedig a takarítással. Így gyorsan és hatékonyan varázsolhatod az otthonod tisztává és rendezetté!

  Szelektáld át kategóriánként a tárgyaid, és válj meg mindentől, amire már nincsen szükséged. Ezután találj mindennek fix helyet és használj rendszerezőket annak érdekében, hogy hosszú távon is fenn tudd tartani a rendezett állapotot! A rend megteremtése után gyerekjáték a takarítás! Válaszd ki, hogy számodra milyen módszerek segíthetnek a gördülékeny takarításban.

  A zónatakarítás alapelve például az átfogó lakás takarítás során is alkalmazható. Oszd az otthonod zónákra, vagyis helyiségekre, szobákra és haladj sorban! A listádra kerüljenek fel sorban a feladatok, zónánként! Kezdd a takarítást a legbelsőbb szobával, így elkerülheted, hogy átjáróvá alakuljon két koszos helyiség közt. Végezd el az első helyiségben minden teendőt, majd ezután térj át a következő zónára!

  Ám, ha ez számodra macerásnak tűnik kezdhetsz például a legkisebb helyiséggel is, amivel gyorsan végzel. Ez a gyorsaság pedig felkelti a motivációd a többi szoba kitakarításához is! 

  Vagy sokan éppen ellenkezőleg gondolkodnak, és inkább szeretnek túlesni a kevésbé kedvelt feladatokon. Ha te is ez a típus vagy, akkor kezdj annak a helyiségnek a takarításával, amihez a legkevésbé van kedved.

  Rajtad áll, hogy milyen szempontok szerint haladsz a takarítással, hiszen az a fontos, hogy lásd benne a logikát, és praktikusan cselekedj.

  Takarítás zónák szerint 

  A porszívózás, felmosás, ablakpucolás, ajtók és egyes tárgyak áttörlése, valamint a kilincsek és kapcsolók fertőtlenítése minden helyiségre egyaránt érvényesek. Ezek egy hatékony lakás takarítás folyamatából nem maradhatnak ki. A következő felsorolással segítek abban, hogy egy-egy helyiségben mik azok a további feladatok, amiket mindenképpen érdemes elvégezni a nagy tavaszi lakás takarítás során!

  1. Konyha és ebédlő

  A konyha az a helyiség, amit az egész család napi szinten használ. A sok konyhai eszköz miatt sok időbe telhet az alapos takarítás, de ez ne tántorítson el! A következőket mindenképpen végezd el a rendrakás után:

  • konyhaszekrény tisztítása 
  • mosogató, pult és étkező asztal takarítása morzsaseprűvel, majd fertőtlenítés tisztítószerrel
  • tűzhely/főzőlap takarítása mosogatószivacs segítségével
  • sütő és mikró takarítás
  • háztartási gépek és ritkán használt edények áttörlése
  • hűtőszekrény takarítás

  2. Szobák

  Egy hálószobában vagy dolgozószobában viszonylag kevés tárgy található, itt leginkább a portalanításra kell törekedni. Ám a nappaliban, gyerekszobában vagy gardróbszobában szintén a por lehet a legmakacsabb ellenségünk.

  A dolgok szelektálása és rendszerezése után ezeket mindenképpen végezd el a szobákban:

  • ágyneműk, függönyök kimosása
  • matracok átfordítása
  • polcok, szekrények, asztalok, lámpák alapos portalanítása teleszkópos portörlővel
  • ruha rendszerezés a szezonváltásnak megfelelően

  3. Fürdőszoba 

  A heti rendszerességű fürdőszoba takarítás feladatai nem sokban különböznek a nagytakarítás teendőitől.  Egy-két dologgal azonban érdemes kiegészíteni.

  • zuhanyzó, fürdőkád, csap, mosdókagyló, WC fertőtlenítése
  • vízkőtelenítés, cseppek eltávolítása ablaklehúzóval
  • csempék takarítása tisztítókefével
  • tükör tisztítása
  • kilépő szőnyegek kimosása

   

  Lakás takarítás rutin a mindennapokra

  A nagytakarítás végezetével garantáltan elégedettséget érzel majd, ha végig tekintesz az otthonodon. Azonban fontos, hogy ezt a jóleső érzést a mindennapok során is érezd. Ennek érdekében célszerű felállítani egy lakás takarítás rutint a hétköznapokra.

  Ez egyrészt segít abban, hogy ne kelljen egyszerre mindent elvégezned, másrészt egy előre felépített tervet kevésbé fogsz ellébecolni és nem húzod az időt a takarítással. 

  Ha teheted ne végezz mindent egyedül! A családod vagy háztartásod többi tagja is vegye ki a részét azokból a teendőkből, amire ideje van. Beszéljétek át ki melyik takarítási feladatokat tudja megcsinálni, és osszatok le egy havi vagy heti tervet egymás között! 

  A porszívózás, fürdőszoba takarítás, portalanítás általában heti szinten elvégezendő feladatoknak számítanak. Míg a mosogatás és általános rendrakás napi rendszerességgel történhet. Segítségképpen megmutatom, hogy az egyes dolgokat milyen időnként kell kitakarítani, lecserélni. 

  Az ágyneműt például elegendő 1-2 hetente cserélni, viszont a kispárna huzatot akár érdemes lehet 1-2 naponta is kicserélni az arcbőrünk védelmének érdekében. De természetesen az ágynemű cserét sűrűbben is megejtheted, ha hajlamos vagy izzadásra, illetve ha allergiás  vagy a poratkára. Illetve betegség után mindenképpen ki kell cserélni!

  A törölközőket, konyharuhákat heti szinten cseréld, míg a konyhai mosogatókefe akár 2-3 hónapig is használható! A hagyományos szivacs ezzel szemben általában hetente cserélendők.

  A függönyöket sokan mindössze csak évente mossák ki, éppen a tavaszi nagytakarítás során. Pedig valójában havi egyszer célszerű lenne kimosni ezeket, mert az otthonunk legnagyobb porfogói. Azokban az otthonokban pedig még gyakrabban kell megejteni a függöny mosást, ahol például dohányoznak vagy nagyon forgalmas, szmogos környéken laknak. Ezzel egyidőben érdemes az ablakpucolást is beiktatni. 

  Amit viszont a legtöbben elhanyagolnak az a matrac tisztítás! Tudtad, hogy a matracokat nem csupán megfordítani kell, hanem érdemes kiporszívózni, eltávolítani a foltokat, szagmentesíteni és fertőtleníteni? Ha porallergiás vagy, akkor havi rendszerességgel célszerű elvégezni a folyamatot. Alap esetben évente 2x is megfelelő.

  Ne feledd az alapos takarítás nem csak az otthonod szépségét szolgálja, hanem az egészséged is, így érdemes időt fordítani rá. Állíts össze egy tervet, rakj rendet, majd vágj bele a tavaszi nagy lakás takarítás folyamatába! Koronázd meg a takarítást egy alapos szellőztetéssel, majd jöhet a jól megérdemelt pihenés!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

  Tippek, motiváció a mindennapokhoz