Tavaszi Nagytakarítás – Tuti tippek és lépések a tiszta otthonért

A tavaszi nagytakarítás egy olyan folyamat, amelyet hatékonyan kell véghez vinni.

A tavasz az újjászületés és a tavaszi nagytakarítás időszaka. Nem is csoda, hiszen virágba borul minden, előbújik a Nap, felmelegedik a légkör és ezáltal mi is valamennyire „megújulunk”. Pozitívabban és energikusan nézünk szembe a mindennapok nehézségeivel. Ezért az otthonunk sem lehet kivétel a feléledés alól! A tavaszi nagytakarítás egy olyan régi hagyomány, mely lehetővé teszi számunkra, hogy felfrissítsük az otthonunkat és elhagyva a telet, belépjünk a mozgalmas, meleg évszakokba. A házunk megtisztításának lényege az lenne, hogy egy alapos, minden kis sarokra és zugra kiterjedő tisztogatást végezzünk otthon. Ez elsőre megterhelőnek tűnhet, de nem kell megijednünk!

Hoztam nektek pár tuti tippet, hogy megkönnyítsem a tavaszi nagytakarítás folyamatát, illetve, hogy milyen lépéseket kell megtennetek, annak érdekében, hogy otthonunk kívül, belül tiszta és rendezett legyen.

Miért fontos? 

blankA tavasszal esedékes, teljes otthonunkra kiterjedő tisztogatás lehetőséget ad számunkra, hogy utolérjük magunkat a házimunkában és megvalósítsuk azokat a teendőket, amelyek jó ideje fejfájást okoznak. Ahelyett, hogy álmatlanul forgolódnánk, hogy mikor takarítjuk ki a hűtőt és mikor törölgetjük le a polcon éktelenkedő, porfogó szuveníreket, a tavaszi nagytakarítás során minden ilyen kellemetlen tényezőt ki tudunk törölni a gondolatainkból, ha megvalósítjuk azokat. Ezen kívül, az évente végzett mélytisztítás megakadályozza a nagyobb problémák kialakulását (a mosógépben és mosogatógépben elforduló baktériumok és gombák elszaporodását).

Mindezeket elvégezve az otthonunk olyan frissnek és tisztának fog hatni, hogy lelki és testi állapotunk is pozitívan éli meg a változást. 

Mikor kezdjük el a tavaszi nagytakarítás folyamatát? 

Természetesen, ez rajtunk múlik, mikor állunk készen a nagy munkára. Az igazi tavaszi idő beköszöntével kinyithatjuk az ablakokat, átszellőztethetjük a lakást, hiszen már kellemes és frissítő a hőmérséklet. Az üdítő szellő az otthonunkban jelzi, hogy itt az idő. Takarításra fel! Fontos azonban, hogy az ütemtervünkben is hagyjunk szabadnapokat, amiket lakhelyünk gondozására fordítunk. Ez sok esetben a hétvégét jelenti, de ha több napra szeretnénk elosztani a feladatokat, akkor a hétköznap délutánjainkat is be kell áldozzuk. 

blank

Tavaszi nagytakarítás terv készítése 

A takarítás elkezdése előtt járjuk körbe az otthonunkat! Vizsgálhatjuk a házat szobánként, nagyobb területenként (pl. földszint, emelet) vagy az egész lakásra kiterjedően, mik azok a feladatok, amik fel kell kerüljenek a papírra. A választás ránk van bízva, hogy kinek mi a legmegfelelőbb és leghatékonyabb eljárás. Ezután, írjunk egy körvonalazott (nem kell részletes legyen) „beszámolót”, ami ösztönöz és cselekvésre késztet minket. Így egy olyan ellenőrzőlistát hozunk létre, mely, mint egy térkép vezet minket a cél felé: megtisztított és felfrissített otthon.

Minimalizáld a tisztítószereid mennyiségét

A tavaszi nagytakarítás mindig kéz a kézben jár új tisztítószerek vásárlásával. Eltervezzük, hogy kicsattanó lelkesedéssel vágunk bele és valósítjuk meg. Ezzel a plusz energiával és elhivatottsággal beszabadulva a boltba felvásárlunk minden létező vegyszert, hogy tökéletes eredményt érjünk el.

blank

A temérdek mennyiségű és fajtájú tisztítószer felhalmozása nem egy életbiztosítás.

A számtalan speciális kemikáliás flakon felesleges rendetlenséget okozhat, ezért célszerű minimalizálni ezek számát és egy univerzális tisztítószerbe és pár jó minőségű törlőkendőbe fektetni.

Ugyanis, ezek az eszközök az otthoni felületek többségét lefedik. Ezt követően vásárolhatunk egyéb speciális vegyszereket, amik valóban elengedhetetlenekblank a nagytakarítás kapcsán. De dönthetünk úgy is, hogy otthon, természetes alapanyagokból készítjük el pl. a vízkőoldót vagy a légfrissítőt. Bárhogy is döntünk, a legfontosabb, hogy minimalizáljuk ezeket a használati termékeket és mindig nézzük át, mielőtt bevásárolnánk belőlük, hogy valójában mire is van igazán szükségünk.

Egy másik alternatíva lehet a vegyszertartó piramis, amely 3 polcnyi helyet biztosít vízkőoldónak, mosogatószernek, fertőtlenítőnek és egyéb háztartásban használatos vegyszernek. Hasznosíthatod a piramist a mosdó alatti szekrényben, de a fürdőszoba pulton is. 

A tisztítószerek hatékony tárolására az egyik legalkalmasabb a Lazy Susan forgótálca, amely könnyű hozzáférhetőséget biztosít a konyhában és a kamrában is egyaránt. Mindamellett, hogy magas pereme megakadályozza, hogy leboruljanak róla a termékek, optimális láthatóságot is biztosít, így nem kell órákig kutatnod a szekrényben a tisztítószerek után. 

Lehetőségek tárháza- Mindenkinek más a hatékony módszer

Egyesek azt vallják, hogy a ház mélységes tisztításának leghatékonyabb módja, a szobánkénti megközelítés. Míg mások, egy-egy feladatot választanak a teendők listájából és végig mennek minden helységen, elvégezve azt. Bármelyiket is választjuk a két opció közül, vegyük figyelembe, hogy az otthonunk minden centiméterének megtisztítása egy időigényes folyamat. Egy nap alatt lehetetlen a kivitelezése. Ahelyett, hogy a ház egy napos takarítását céloznánk meg, szenteljük a napot a tavaszi nagytakarításnak. Azaz, több nap alatt tisztítjuk meg az otthonunkat, de az adott napokon csak pár, kijelölt feladatra vagy helységre összpontosítunk, így maximalizálva a hatékonyságot. Így a kitűzött cél felé vezető út egyszerűbb és logikusabb lesz.

blank

Íme néhány taktika, melyek alkalmazásával az óriási takarítási lista kezelhetővé válik:

A munkaigényes folyamatok kiemelése: Ha nehezen választjuk meg, hogy mivel indítsuk a takarítást, próbáljuk meg a legmunkaigényesebb feladatokat a lista tetejére sorolni. Így a legtöbb időt és energiát igénylő házimunkák kerülnek először elvégzésre. Rögtön túl is vagyunk a nehezén és már nem is kell tovább szorongással gondolnunk rájuk. Koncentrálhatunk a következő pontokra. 

Takarítsunk párhuzamosan: A tavaszi nagytakarítás listáján olyan elemek is szerepelnek, amik teljesítése során párhuzamosan más feladatokat is elvégezhetünk. A nagymosás pontosan ilyen elfoglaltság. Nem igazán igényel gyakorlati időt, de meg kell várnunk, hogy lemenjen a mosógép programja és megszáradjanak a friss és tiszta textíliák. Eközben, elvégezhetünk más, kisebb időigényes takarítási folyamatokat. Meggyorsítva a munka menetét. 

Amit meg szeretnénk valósítani: Nem, ez nem azt jelenti, hogy dobjunk el mindent és ne is gondoljunk többet a tavaszi nagytakarításra, mert macerás és keserves munka. Hanem az összeírt listán olyan tisztítási pontok és teendők szerepeljenek, amelyeket régóta szeretnénk megvalósítani, de eddig még nem sikerült elérnünk őket. Ha olyan dolgok teljesítése a cél, amikre nagyon vágyunk, nagyobb a motiváció és buzgóbban állunk neki a feladatoknak.

A jól ismert halogatás felszámolása: Azok a tisztítási feladatok, amiket nem szeretünk és rettegünk az elvégzésüktől, általában folytonos halogatásra kerülnek. Azonban, ha elhatározzuk, hogy ezeket a „mumusokat” a tavaszi nagytakarítás lendületével elvégezzük, megszabadulunk a tehertől és a bűntudattól, amit a halogatásuk okozott. Ezek a rettegett és elodázott feladatok mindenki számára különbözőek lesznek. Legyen szó a wc és a zuhanyzó alapos fertőtlenítésről vagy a zsíros sütő hosszadalmas kisikálásáról. Végezzük el és legyünk igazán büszkék magunkra, mikor célba érünk!

Együtt minden könnyebb

Ki gondolta volna, hogy a tavaszi nagytakarítás egy hétvégi családi programként is felfogható? Remek lehetőség, hogy minél hamarabb végezzünk a ház kipucolásával, emellett minőségi időt is töltünk egymással. Még a kicsik is kiváló segítségnek bizonyulhatnak és játékoskeretek között, élvezetes lehet számukra a munka. Tegyünk fel egy kis zenét, osszuk ki a feladatokat (szigorúan életkornak megfelelően) és kezdődhet a móka! A kemény munka után, pedig jöhet egy jól megérdemelt ebéd, a gyerekeknek valamilyen jutalom (játék vagy édesség) a felnőtteknek meg egy jó pohár bor. Ha egyedül élsz, az sem jelenthet problémát. Biztos van olyan barátod vagy családtagod, aki szívesen segít egy közös programért cserébe, amit természetesen Te fizetsz! 

Apró lépések a tiszta otthon felé

Az egész házat átfogó alapos tavaszi nagytakarítás remek alkalom a folyamatos takarítási szokások kialakítására, így megkönnyítve az elkövetkező évek tavasszal esedékessé váló procedúráit. Nem feltétlenül kell egy nap vagy hétvége alatt végeznünk otthonunk megtisztításával. Dönthetünk úgy, hogy minden nap csak 10-15 percet foglalkozunk lakásunkkal. Nincs ebben semmi megvetendő, hiszen ismerjük el, a házimunka kemény meló és valaki szeret kicsi lépésekben előre haladni. Aki ezt a fajta takarítási mechanizmust preferálja, ajánlom, hogy nézzen után tüzetesebben a Fly Lady módszernek, ami pontosan a napi 15 perces intervallumon alapszik. Marla Cilley technikáját kivetítve a tavaszi teendőink listájára, hozzászoktathatjuk magunkat, hogy szokássá váljanak az eddig nehezünkre eső feladatok.

Remélem, a leírtak némi segítségként szolgáltak és alkalmazásukkal gördülékenyebbé válik a takarítás. Mindenképpen, látogass el a Kívül Belül Boldogság Youtube csatornájára, ahol az előszoba takarítás rejtelmeivel kapcsolatban tudsz inspirálódni vagy olvasd el a korábbi cikkünket, amelyben a gyors lakástakarítás témáját boncolgattuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük