Tavaszi Nagytakarítás – Tuti tippek és lépések a tiszta otthonért

A tavaszi nagytakarítás egy olyan folyamat, amelyet hatékonyan kell véghez vinni.
hirdetés

Elérkezett a várva várt tavaszi nagytakarítás, ami csak púp a hátadon? Ez az az időszak, mikor olyan területekre kell összpontosítanod, amiket az év zömében elhanyagolsz: polcok portalanítása, fa felületek leápolása, ablakok lemosása, függönyök kimosása, fuga fehérre sikálása és még sorolhatnám. Látom, hogy olvasva ezeket a teendőket visszahuppansz a kanapéra, mert nincs kedved egyikhez sem. Ez egyszer próbáld meg máshogy felfogni a tavaszi nagytakarítás folyamatát! Hiszen ez egy olyan terület az életedben, amit kontroll alá tudsz vonni és mennyire jó érzés, hogy te irányítod a kimenetelét. A takarítás alatt kikapcsolhatod az agyad, kivonhatod a körülötted zajló világot és a kezedbe veheted a gyeplőt, hogy megváltoztasd az életedet és az otthonodat, annak megfelelően, hogy milyen időszak következik. Kelj fel a kanapéról, öltözz át valami vállalható göncbe és vágj bele! Vedd a kezedbe az irányítást és hozd rendbe az otthonodat! 

Mikor vágj bele a tavaszi nagytakarítás közepébe?

A tavaszi nagytakarítás egy olyan folyamat, amelyet hatékonyan kell véghez vinni.Ha azon múlna, hogy mikor van hozzá kedved, akkor biztos, hogy soha. De ezért vagyok itt, hogy segítsek megtenni a legnehezebb lépést: elkezdeni a tavaszi nagytakarítást. Természetesen fontos, hogy olvass és tájékozódj a nagytakarítás folyamatáról. Ámde a lényegi lépés az, hogy fogod magad, felemeled a popód, és azonnal neki is látsz a takarító expedíciónak. Magától nem fog változni a helyzet. Azonban, nem fogod rendesen megcsinálni, ha a tavaszi nagytakarítás egy rögtönzött döntéssel kezdődik, és csak úgy neki esel, mert most éppen akad rá néhány órád.

Tűzz ki egy napot a takarítás megkezdésére, ami előtt hagysz minimum egy hetet magadnak felkészülni és előkészíteni mindent a takarításhoz.

Minél hamarabb jelölöd ki ezt a napot, esetleg egész hétvégét, annál jobban meg tudod szervezni, hogy semmilyen más program ne zavarjon bele a takarítási tervedbe. Fogd fel életcélként! Ez a nap csak a takarításról szóljon! Minden más le van tojva! Ehhez tartsd magad! A nagy eseményt megelőző héten készülj fel, tervezd meg és készíts elő mindent, hogy felvértezve állj neki a tavaszi nagytakarítás procedúrájának.

Mérd fel mik a teendők a tavaszi nagytakarítás alatt!

A tavaszi nagytakarítás egy olyan folyamat, amelyet hatékonyan kell véghez vinni.Ez alatt az egy hét alatt járd körbe az otthonodat és mérd fel a terepet! Oszd zónákra az otthonodat: előszoba, nappali, konyha, fürdő, hálószobák stb. Vizsgáld külön-külön őket, hogy mik azok a feladatok, amiket meg kell csinálnod a tavaszi nagytakarítás alatt. Ne felejts el a lakás minden apró szegletébe bekukkantani! Írj térségenként az esedékes teendőkről egy listát, ami segít a takarítás menetének megtervezésében. A szektorokat emeld ki és írd be az adott területhez, hogy milyen elvégzendő feladatok tartoznak hozzájuk:

Konyha: – a sütő és mikró alapos kisikálása egy új súrolókefével és citrommal

Nappali: képek és festmények leporolása tollseprűvel

Nyugodtan fűzz hozzá plusz megjegyzéseket is, hogy milyen eszköz, vegyszer szükséges, így egyben bevásárlólistát is írsz, hogy mit érdemes beszerezned. Ha kész a teendők listája, mérd fel a jelenlegi helyzetet, hogy mennyi időt és energiát vesz igénybe egy-egy tevékenység. Próbálj reálisan számolni, mert simán alá- vagy túlbecsülheted a takarítás által igénybe vett órákat!

Alakíts ki egy időblokkot minden takarítási teendőhöz, és tartsd be a takarítás menete alatt is!

Például: mikró kitakarítása – 20 perc, függönyök leszedése, kimosása, szárítása – 3 óra. Mindenképpen, használd a listát, mert segít, hogy ne maradjon ki semmi, és minél jobban beoszd az időd. Megsúgom, hogy ezt a jövőben is használhatod, így érdemes megőrizni és a tényleges időkeretekkel kiegészíteni. Így az elkövetkezendő tavaszi nagytakarítás előtt már nem kell mindent elölről átellenőrizni, maximum pár új dologgal bővíteni.

Nézd át mire van szükséged és szerezd be! A tavaszi nagytakarítás egy olyan folyamat, amelyet hatékonyan kell véghez vinni.

Ahogy már említettem, a teendőid listájánál tüntesd fel mire van szükséged. Gondold át milyen takarítószereket és eszközöket tanácsos beszerezni, hogy csúcsállapotba hozd az otthonodat. Biztos vagyok benne, hogy a te háztartásod is tele van rengeteg rossz állapotban lévő ronggyal, szivaccsal, félig teli flakonokkal, de tökéletes munkához, tökéletes takarítóeszköz dukál. Vásárolj be olyan teremékekből, amelyeknek használata örömöt okoz, mivel olyan praktikus, esztétikus és könnyű azokkal a takarítás. Érdemes minőségi takarítóeszközöket beszerezned, hogy mindenhez meglegyen a megfelelő segédeszköz. Egy hulladékmentes fa mosogatókefe, egy teleszkópos portörlő vagy egy lebomló szivacs nagyban megkönnyítik a tavaszi nagytakarítás folyamatát és öröm velük dolgozni. De szerezd be időben mindent, ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodnod! 

Takarítás előtt pakolj el! 

Mielőtt belekezdenél a tavaszi nagytakarítás valódi részébe, készítsd elő a terepet! Pakold el a téli ruhákat, szelektáld a cipőket, amikre már nincs szükség, hiszen jön a meleg. Szedd le a szárítóról a több napja ott heverő pólókat és nadrágokat, tisztíts meg minden felületet a kacatoktól, vidd le a szemetet, mosogass el, és pakold össze a gyerek elől hagyott játékait. Ha már úgy is tavaszi nagytakarítás, tedd a plüss játékokat egy mosózsákba, ami mehet is a mosogatógépbe. Így egy normál programmal fertőtlenítheted a már koszos, ragacsos játékokat. Tegyél mindent a megszokott helyére, ha meg még nincs kijelölt helye egy dolognak, gyorsan találj neki egyet. Ne feledd, hogy onnantól kezdve ott a helye és oda kell mindig visszaraknod. Miért is fontos, hogy takarítás után minden ugyanoda visszakerüljön? Mert a lényeg, hogy semmilyen zavaró dolog ne maradjon elől, ami elvonhatja a figyelmedet a legfontosabb dologról: a otthonod megtisztításáról.

A tavaszi nagytakarítás egy olyan folyamat, amelyet hatékonyan kell véghez vinni.

Alakítsd ki hogyan haladsz a tavaszi nagytakarítás alatt! 

A tavaszi nagytakarítás egy olyan folyamat, amelyet hatékonyan kell véghez vinni.Tervezd meg a stratégiát, hogy honnan kezded, és milyen folyamatot, milyen teendő követ! Érdemes a takarítást minden alkalommal a belső szobáktól kezdeni, és onnan haladni kifelé. Ezzel megakadályozod, hogy a kitakarított zóna átjáróvá váljon két koszos szoba között, újra bepiszkolva azt. Az otthonod felosztott takarításánál végezd el az adott szobára vonatkozó összes teendőt, majd térj át egy másik területre és ugyancsak csináld meg az ottani összes feladatot. Így tovább, és így tovább, míg végig nem érsz a listán. Kezd egy kisebb szobával, például a hálóval, hogy ráhangolódj a takarításra. Itt csinálj meg minden pontot, ami a listán szerepel. Szedd le az összes pókhálót a falról, porold le a kép- és tükörkereteken egy jó tollseprűvel. Pontonként haladva, ez így megy, míg kész nem lesz az adott zóna. Emellett, a felosztott területeken belül, mindig haladj fentről-lefelé, balról-jobbra. 

Kezdd a felső polcok, szekrények portalanításával és letörlésével. Érdemes mikroszálas portörlőket használni, amik jól magukba szívják az apró szemeket, így nem kell kétszer átmenned a felületeken. Ami pedig még fontosabb, hogy nem lesz tele a levegő az eltávolított porszemekkel. A lényeg a lényeg, ha ezt a három alapelvet betartod garantálom, hogy nem hagysz ki semmit, és hatékonyabb lesz a tavaszi nagytakarítás. 

Tavaszi nagytakarítás kis lépésekben haladva

Azonban, ha nem tudsz néhány egymást követő napot rászánni a tavaszi nagytakarítás elvégzésére, akkor a feladatokat bontsd fel kisebb szakaszokra. Alkalmazd a Fly Lady programot, melynek során egy nap, 10-15 percet szentelsz a takarításnak. Viszont egy-egy dolognak hagyj nagyobb intervallumot, mert több időt igényelhet az elvégzésük. Ilyen a függönymosás, hűtő leengedése és kitakarítása, ablakok redőnyök letakarítása (az utóbbival kapcsolatban nézzétek meg, hogy én hogyan takarítom ezeket a macerás felületeket). Valójában ez ugyanolyan mintha egyben végeznéd az egész tavaszi nagytakarítás folyamatát. Ugyanazt az összeírt listát kell követned, ugyanúgy a fentről lefelé és balról jobbra módszerrel kell takarítanod, csupán egy-egy feladatot, külön-külön napokra iktatsz be. 

Lesz olyan nap, mikor több feladatot is meg tudsz csinálni, így ne legyél lusta! Minél hamarabb végzel, annál jobb!

Végezetül ne feledd, hogy a tavaszi nagytakarítás a te érdekedet szolgálja! Ha eddig ódzkodtál belekezdeni, itt az idő! Szentelj nagy figyelmet a tavaszi nagytakarítás hatékony elvégzésére és add meg az otthonodnak azt a gondoskodást és szeretetet, amit megérdemel! Remélem elég motivációt kaptál, hogy a tavaszi nagytakarítás megtervezésével és elkezdésével folytasd a napot. Takarításra fel! Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra!

Remélem, a leírtak némi segítségként szolgáltak és alkalmazásukkal gördülékenyebbé válik a takarítás. Mindenképpen, látogass el a Kívül Belül Boldogság Youtube csatornájára, ahol az előszoba takarítás rejtelmeivel kapcsolatban tudsz inspirálódni vagy olvasd el a korábbi cikkünket, amelyben a gyors lakástakarítás témáját boncolgattuk.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz