Tavaszi szezonváltás és ruha rendszerezés

ruha rendszerezés
hirdetés

Ha tavasz, akkor ruha rendszerezés! Hiszen itt a szezonváltás ideje, amikor a meleg, téli ruhákat felcserélik a lengébb tavaszi-nyári öltözetek. Neked mennyi helyed van a gardróbban? Tarts velem, ha szükséged van egy kis motivációra a gardrób rendszerezéshez! 

Ruha rendszerezés: El a téli ruhákkal!

A tavasz és az ősz közeledtével érdemes egy nagy gardróbfrissítést tartani. Na nem arra buzdítalak, hogy vásárolj új ruhákat, hanem hogy cseréld le az időjáráshoz megfelelő darabokat, az éppen nem aktuálisakkal.

Így több helyet szabadítasz fel a gardróbodban és máris könnyebb megtartani a rendet, mert egyszerűbb kiigazodni a ruhák között.

Emiatt nem csak kis gardrób esetén ajánlom a szezonváltást, hanem azoknak is, akik tágas gardróbszobával rendelkeznek. Hiszen a felére csökkenhet a gardrób tartalma, ami átláthatóságot eredményez. Egy gardróbot amúgy sem célszerű teljesen megtölteni, mivel mindig helyet kell hagyni az esetleges új ruháknak, kiegészítőknek. 

De hogyan érdemes tárolni a pulcsikat, kabátokat, és az egyéb vastag ruhadarabokat? Nos, ehhez számtalan lehetőség áll rendelkezésedre. A szezonon kívüli ruha rendszerezés nagyban függ az otthonod kialakításától, ugyanis a vastag holmik sok helyet elfoglalhatnak. De függ az elpakolni kívánt ruhák mennyiségétől is. 

A legkézenfekvőbb megoldás, ha a szezonon kívüli ruháidat összehajtogatod és eldobozolod több cipzáras textil tároló doboz segítségével. Ebben porosodás nélkül tárolhatod a ruháidat nagy mennyiségben, akár több hónapon keresztül. Továbbá egy óriási műanyag tárolódoboz is alkalmas lehet erre, ugyanis sok ruhát képes elnyelni. Ezt tarthatod a beépített szekrénybe vagy a padláson is, mert csatos fedelének köszönhetően megvédi ruháidat a molyoktól.

A dobozolós megoldások mellett természetesen nagy szemeteszsákokba is bújtathatod az éppen használaton kívüli ruháid. Ennek előnye, hogy a zsákokat könnyű megtömni és bepaszírozni kisebb helyekre. Viszont a ruhák sokkal könnyebben sérülhetnek, porosodhatnak és molyosodhatnak, mint eldobozolva. Továbbá ez egy kevésbé elegáns és esztétikus módja ruhák tárolásának, de kisebb otthonokban sokszor ez bizonyul a legpraktikusabb megoldásnak.

Selejtezés: mikor van rá szükség?

A ruha rendszerezés folyamata vajon megvalósulhat selejtezés nélkül? Ha megfogadtad a gardrób rendszerezés során tanácsolt tippjeim, akkor nem biztos, hogy szükséges ismét szelektálni. Ha fél évvel ezelőtt, amikor a másik szezon ruháit pakoltad el, alaposan selejteztél, akkor nem feltétlenül kell mindezt megismételned.

Hiszen a szelektálás célja, hogy minden olyantól megváljunk, amire már nincs szükségünk és a jövőben ezt a mentalitást tartsuk szemünk előtt vásárláskor is.

Ennek köszönhetően ezt a hosszú folyamatot elég néhány évente megismételni. Azonban, ha most szántad rá magad, hogy véget vetsz a gardróbodban uralkodó káosznak és külön válogatod a két szezon ruháit, akkor a selejtezés nálad elengedhetetlen! Miért pakolnál el hónapokig olyan darabokat, amiket valójában sosem viselsz?

Szelektálásnál érdemes átnézni az egész ruhatárad. Vagyis az elcsomagolásra szánt ruhákat, és a rendszerezni kívánt ruhákat egyaránt. Feleslegesen ne foglalják a helyet az olyan darabok, amik évek óta csak porosodnak a szekrényedben!

Válogasd át tehát egyesével minden holmid és válj meg mindentől, amit nem használsz, vagy ami szakadt, kinyúlt, tehát otthoni használatra sem alkalmas darab. Tedd külön a kidobásra, az adományozásra és az eladásra szánt ruhákat. A megtartani kívánt ruhákat pedig egyúttal kategorizáld is, így megkönnyítve a rendszerezést.

 

Ruha rendszerezés: akasztva vagy hajtogatva?

A ruha rendszerezés hatékonysága azon is múlik, hogy milyen lehetőségeid vannak a tárolásra. Nem ugyanazok a tárolási alternatívák lesznek praktikusak egy fiókos, akasztós vagy polcos tároláshoz. 

Bár a fiókban vagy polcon tárolt ruhák rendszerezése hasonlóképpen is megvalósulhat, attól függően, hogy melyik ruha hajtogatás technikát alkalmazod. Én általában mindig azt tanácsolom, hogy próbálkozz meg a KonMari hajtogatással, ugyanis helytakarossága mellett, esztétikus és átlátható lesz a gardrób tartalma, továbbá felborulás nélkül tudod kivenni bármelyik ruhadarabod, ha így hajtogatsz. 

A Marie Kondo technika szerint hajtogatott ruhák rendszerezésére a legjobb, ha fiókos tárolás esetén fiókrendszerezőbe vagy fiókelosztóval elszeparáltan pakolod a holmid.

Polcokkal ellátott gardróbban pedig az egyik legjobb trükk a polcok fiókosítása.

Ez azt jelenti, hogy az összehajtott ruhákat kategóriánként különböző műanyag tároló kosár igénybevételével tárolod, amiket könnyen mozgathatsz, akárcsak egy fiókot. Ezzel polcon is alkalmazhatod a népszerű KonMari hajtogatást! Ebben az esetben ne feledd címkével ellátni a kosarakat, hogy mindent könnyedén megtalálj! 

Azonban teljesen természetes, ha ez nem mindenki számára kényelmes és praktikus. Van, aki jobban kedveli a hagyományos hajtogatást. A fa fiókelosztó pedig ennél a hajtogatási technikánál is praktikus választás. Ezzel szemben a polcokon inkább a polcelválasztó nyújthat nagyobb segítséget, hiszen ennek célja, hogy a hagyományosan hajtogatott ruhatornyok el legyenek szeparálva egymástól.

Így nem csak az átláthatóság valósul meg, hanem úgy tudsz hozzáférni a ruháidhoz, hogy akkor sem keverednek össze, ha a legalsó darabot húznád ki a kupac aljáról!

Mi a helyzet az akasztós tárolással?

Akkor sem kell megijedned, ha leginkább akasztós tárolási lehetőségeid vannak a ruha rendszerezés tökéletesítésére. Ebből is ki lehet hozni a maximumot, mind praktikum, mind esztétikum szempontjából!

Tény, hogy ez nem a leghelytakarékosabb megoldás, de ha alaposan szelektálsz és elcsomagolod a szezonon kívüli ruhákat, akkor kényelmesen elférhetsz egy akasztós gardróbban is. Rendezd szín szerint vagy vastagság szerint a ruháidat, így hamar megtalálhatsz mindent.

Használj egységes vállfákat, mert ezzel elkerülheted a vizuális zajt és esztétikusabb lesz a végeredmény.

A kényes darabokhoz pedig használj ruhavédő zsákot. Az akasztós tárolás nagy előnye, hogy szinte sosem kell elővenned a vasalót, mert a ruháid csak minimális gyűrődésnek vannak kitéve! Ha az akasztós szekrényed aljában van egy kis üresen hagyott tér, akkor azt bármikor megtöltheted tároló kosarakkal, amikbe további ruhákat rejthetsz.

Kiegészítők rendszerezése

A gardróbban kialakított rend nem áll meg a ruha rendszerezés végezetével. A kiegészítők sokszor itt kapnak helyet, így ezek számára is meg kell találni a hatékony tárolási megoldásokat. Szereted a sálakat, kendőket? Szezonváltáskor a vastagabb darabokat dobozold el, az éppen aktuálisakat pedig egy felakasztható sáltartó segítségével rendszerezd! 

Na és mi a helyzet a táskákkal? Vannak olyan táskáid, amiket kifejezetten a téli időszakban szeretsz használni? Nem mindenki cserélgeti a táskáit évszakváltáskor ám, ha te ez a típus vagy, akkor ideje előkapni a színes, vidám, tavaszi darabokat. Ezeket tárolhatod a gardrób akasztós részén táska akasztó kampó segítségével, vagy a polcon felsorakoztatva.

Továbbá tavaszi szezonváltáskor ne felejtsük el a napszemüvegeket és kalapokat sem elővenni. A napszemüvegek számára a legkézenfekvőbb tárolási megoldás a napszemüveg tartó polc. Míg a különböző kalapokat vagy baseball sapkákat fali akasztó szett segítségével a legegyszerűbb tárolni.

A ruha rendszerezés sok háztartásban félévente visszatérő téma a szezonváltás miatt. Viszont ha kellő mértékben szelektálsz, akkor a legközelebbi gardróbfrissítéskor egy hosszú feladattól kíméled meg magad. Igyekezz tudatosan vásárolni, hogy ne legyen maximálisan kihasználva a gardróbod kapacitása. Használd a megfelelő rendszerezőket és tartsd fenn a rendet a következő szezonváltásig!

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz