Skip to content

Tele a naptár? Ezért csak a fontos dolgokat tedd bele

Összpontosíts a fontos dolgokra, ha túl elfoglalt vagy.

„Tele a naptáram”.  „I’m fully booked” – mondják divatosan az ismerőseim.

„Találkozzunk! Másfél hónap múlva van egy szabad estém!” – mondom néha én magam is. Mert a naptár mutatja hogy bizony, addig egy szabad pillanatom sincs.

Ha a te időbeosztásodban sincs egy szusznyi hely sem… ha olyan típus vagy, akinél egy program időpontjának megváltozásával tulajdonképpen az egész heti menetrend borul… akkor ez a cikk neked szól!

Ne pakold tele a csomagtartót! Vagy a naptáradat!

Képzeld el egy pillanatra, hogy Amerikában élsz, teherautó vezető vagy, és jelenleg egy futárszolgálatnál dolgozol. A feladatod, hogy minden nap csomagokat szállíts ki a megadott címekre, pontosan, időben. Képzeld el, ahogy reggel jó korán felkelsz, némi utazás után beérkezel a raktárba, ahol megkapod a dugig megpakolt teherautót, és az aznapi hosszú címlistát…

Ránézel a listára, és már azonnal tudod, hogy csak egyetlen dugó is akadályozzon, és esélyed sem lesz teljesíteni a napi adagot.

Lenne kedved dolgozni?

Amerika egyik legnagyobb és legsikeresebb futárszolgálatának, a UPS-nek egyértelmű érdeke, hogy minél több csomagot minél gyorsabban szállítson ki a megrendelők igénye szerint. És a szolgáltató szektorban bizony a vásárló az első. De mi a helyzet a munkavállalókkal, a teherautók vezetőivel? Ha beleképzelted magad a sofőrök helyzetébe, talán el tudod képzelni, hogy az ő érdekük egészen más, mint a cégé vagy a vásárlóké. A UPS két dolgot tud:

  1. Senki sem szeret teljesíthetetlen feladatokkal küzdeni.
  2. Mindig fel kell készülni a váratlanra. (Például természeti katasztrófák esetén célszerűbb gyógyszert és élelmiszert szállítani egy adott területre, mint könyveket vagy kütyüket…)

Ezért a UPS raktárosai minden teherautót, minden nap, következetesen csak 80%-ig pakolnak meg délutánig. Ha nincs váratlan helyzet, a csomagterek 80%-os töltöttségen maradnak. A reggel megérkező futárok jó esetben pedig azt látják, hogy van – szó szerint – mozgásterük, mert csak egy nagyjából megpakolt autójuk van. Levegőhöz juthatnak a nap során.

A te képzeletbeli teherautód a te saját naptárad, a te saját időbeosztásod. Mi történne, ha a csomagteret csak 80%-ig pakolnád tele?

A vándorló elme boldogtalan elme

Az agyunk mindig dolgozik, működik, még olyankor is, amikor alszunk. Nap közben sem áll meg, hiszen folyamatosan tevékenykedünk valamin. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ébren töltött idő minden pillanata hasznosul, ugyanis előfordul, hogy nem kell koncentrálnunk, és az agyunk ilyenkor vándorló üzemmódba vált át.

Előző történetünk teherautó sofőrje sem más: a már jól ismert utakon vagy a dugóban megengedheti magának, hogy a gondolatai néha elkalandozzanak, máshol járjanak. Egy átlagos ember az ébren töltött ideje 50%-át fókuszált módban, 50%-át viszont „vándorló” üzemmódban tölti.

A vándorló üzemmód nem veszélytelen, a gondolataink ugyanis ilyenkor akadálytalanul áramolnak a múlt, jelen és jövő között. Elménk leginkább egyébként alattomos módon a múltban és a jövőben szeret járni ilyenkor. Hogy ez nekünk miért is rossz? Azért, mert a múlton általában rágódunk, a jövőn pedig aggódunk. A sofőrünk gondolatai például észrevétlenül elkalandoznak a még ki nem szállított csomagok irányába, a ki nem pipált listára, és arra, hogy ha a feladatait nem tudja időben teljesíteni, annak milyen negatív következményei lehetnek… Talán te is szoktál aggódni ilyesmin.

Egy telepakolt, túlzsúfolt élet és menetrend igazi gondolatmágnes, ugyanis túl sok mindenen lehet aggódni a jövővel kapcsolatban.

Mi van, ha mégsem lesz elég idő? Mi van, ha nem érek oda? Mi van, ha nem sikerül? És egyáltalán… mikor fogok pihenni?

A túlterheltség egyértelműen növeli a stressz szintedet, és a jövővel kapcsolatos aggodalmak csak rontják a helyzetet. Egy telepakolt naptárban túl sok a bizonytalanság, túl sok mindenen tud aggodalmaskodni az agyad! Célszerű tehát inkább kevesebbet, de fontosabb dolgokat berakni a naptárba… és nem teletömni a „csomagtartódat”.

A kérdésem az hozzád, hogy vajon hogyan tudnád csak 80%-on hagyni a naptáradat, hogy kipihentebb legyél, és az agyad, és te magad is kevesebbet aggódjatok?

Remek lehetőség lesz a válasz keresésére Csontos Timi coaching szolgáltatása! Timi segít a fontos dolgok priorizálásában.

Vágjuk meg együtt 20%-kal a napirendedet!

Források:

  • Mayo Clinic Guide to Stress-free Living
  • Meyer, P. (2015). The Agility Shift: Creating Agile and Effective Leaders, Teams and Organizations.

Csontos Timi, vendégszerző

Öt éve dolgozom kommunikációs, személyiség- és vezetőfejlesztő trénerként, és egy éve foglalkozom aktívan coachinggal. A coach egy olyan segítő, aki célramutató kérdésekkel visz végig azon az úton, amit közben magadnak építesz. Célom, hogy ne kész megoldást adjak, hanem eszközöket ahhoz, hogy megtaláld a saját megoldásodat. A dilemmád indulhat az alapoktól (“Nem tudom, mit akarok.”) a nagyon specifikus kérésekig (“Hatékonyabban szeretném élni a hétköznapjaimat.”). Négyszemközt beszélgetek veled, mindarról, ami neked fontos, és közösen megtaláljuk a megoldást. És hogy mitől lesz ez agilis? Az agilis jelentése: talpraesett. Olyan eszközökkel segítelek, amelyek kifejezetten eredményorientáltak, és a rövidtávon megszerezhető sikerélményekre alapoznak. Mert ha most meg tudod élni a sikert, a jó pillanatokat, akkor most leszel boldog. És ezt néha segítővel a legkönnyebb megtanulni.

Tovább Csontos Timi mybestself oldalára.

Tags:

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz