Tervezés – az elmúlt hetek távlatából

A tervezés eszközei

Régen vettem részt olyan kurzuson, mely egészen mély, attitűdbeli változásokra késztetett. Szinte már el is felejtettem, milyen érzés az, amikor egy nagyon motiváló és inspiráló közeg tartós átalakulásokat indukál a mindennapjaimban. Viszont a Rendezett Otthon és Lélek kurzus eredménye több hét távlatából is meghatározza a háztartásunkhoz való hozzáállásomat.

Most indul a rendezett Otthon és Lélek kurzus!

8 hetes alap kurzus

12 hetes kisgyermekes családoknak szóló kurzus

Tervezés és elkötelezettség

Az elmúlt hónapok során sok célt és tervet fogalmaztam meg magamnak az otthonunkkal kapcsolatban. A kurzus során pedig lassan rájöttem, milyen tényezők nehezítették a dolgom a megvalósításban. Egyrészt, amiről már írtam, a szokásaimban rejlett a legtöbb buktató. Másrészt, amit most górcső alá veszek, az az elkötelezettségem hiánya…

A kurzuson való részvétellel valójában egy nagy segítséget fogadtam el. Mindig úgy gondoltam, hogy magam is nagyon jól el tudok bánni bizonyos feladatokkal, s hogy ne kelljen másokat terhelnem a dolgaimmal, igyekeztem magam megoldani az adott helyzeteket. Ebből kifolyólag nagyon nehezen ment a segítség kérése, a segítség elfogadása. Viszont több hónapnyi toporgás után magától értetődő volt, hogy Szandra és Timi kurzusa kibillenthet ebből az állapotból. Felismertem azt a helyzetet, hogy igénylem a külső segítséget, a szakmai támogatást.

A tervezés eszközei

A részvételemmel egyértelműen elköteleződtem a változás és változtatás mellett. A dolog szépsége abban rejlett, hogy azokat a döntéseket, melyeket már meghoztam, most végre is kellett hajtanom. Így alakult ki bennem hosszú idő óután újra az a megerősítő gondolat, hogy tartozom magamnak annyival, hogy a rég vágyott tervekre végre sort kerítsek. A kurzus minden elképzelésemben pozitívan megerősített, a tevékenykedésekben méginkább.

Mindeközben tudtam, hogy bármilyen vakvágányra futnék, vagy elakadnék, lesz segítségem. A tervezés, a rendszerezés, a szokások újraépítése során nagyon inspiráltak a heti élő videók, ahol a tananyagon felül mindig teret kaptak aktuális kérdéseink. Nagyon motiválni tudott az a plusz löket, amit ilyenkor kaptam. Ezekért a motiváló, személyes jó tanácsokért még mindig vissza tekerek a videókban.

A hozzáállásbeli dolgok margójára

Attitűd szinten a vártnál is több dologban változtam a 8 hét leforgása alatt. A legmeghatározóbb előrelépés a pozitív hozzáállásom a háztartási feladatokhoz.

Most indul a rendezett Otthon és Lélek kurzus!

8 hetes alap kurzus

12 hetes kisgyermekes családoknak szóló kurzus

Amit eddig szükséges nehézségeknek, időrabló tevékenységeknek gondoltam, azt most örömteli, nyugalmas teendőknek tekintem. Rájöttem, hogy nem törvényszerű az, hogy az otthoni elintéznivalók lemerítsenek. A hangsúlyt két dologra helyeztem. Egyrészt a munkálkodás meditatív lehetőségeit igyekeztem, s igyekszem mai napig kihasználni. Másrészt az eredményének hatására helyeztem a hangsúlyt, mely összességében örömöt, megnyugvást okoz. Ha tudatosítom, hogy elégedettséghez vezet az utam, sokkal könnyedebben veszem az akadályokat.

Tudom, hogy a fenti, személyesen megtapasztalt tanulságom nem újdonság, s azzal is tisztában vagyok, hogy erről már sokan értekeztek. Mégis meg kellett tennem a saját utamat, hogy én is valósan átéljem a tanulsághoz elvezető ösvények megpróbáltatásait.

A tettek mezejére lépve

A változás látványosabb része a hulladékmentes életmódra való törekvésünk eredményei. A hulladékcsökkentés a rendezettségben témáról már részben írtam egy korábbi cikkben. Továbbra is nagyon tudatosan keresem azokat a lehetőségeket, melyek reálisan megvalósíthatóak a környezetemben. Egyre több, a házba bekívánkozni akaró tárgynak mondtam nemet, ezzel is csökkentve a jövőbeli kiszelektálandó tárgyak számát. Az újrahasználás és az újrahasznosítás alternatívájával egyre gyakrabban élek.

Nagy kihívást jelent még az étkezéssel járó hulladékok csökkentése. Egyelőre amit tudunk, csomagolásmentesen vásárolunk meg, de még sok termék vár arra, hogy megtaláljam a környezetbarát alternatíváját. Nagyon szeretném, ha a hulladékcsökkentés valóban az életmódunkká válna, nagyon vágyom arra, hogy a lehető legjobban megközelítsük a hulladékmentes életet. Így a lecke fel van adva a következő időszakra.

A praktikusságban rejlő erő

Hosszú távon az apró szokásokban látom a siker legnagyobb erejét. Az új szokások kialakításában a jobban működő otthon motivált. Nagyon eltökélt voltam, ennek ellenére eléggé bugdácsolva indultam neki a dolognak. Nem minden elképzelésem vált be, és sokszor be kellett látnom, hogy ami mást sikerre viszi, az nálam egyszerűen nem működik.

Kísérletezgetnem kellett ahhoz, hogy rátaláljak olyan szokásokra, melyek motiválnak, előbbre visznek.

Az egyik személyes kedvencem a heti háztartási teendők megszervezése, betervezése volt. Ahogy eltelt egy hónap, a kezemben volt egy jól használható terv. A következő hónapra alakítottam rajta, s így kezdtem neki a következő időszaknak. Sok hibát csináltam, s volt, hogy halogattam feladatokat, ezért beláttam, mindig mögé kell néznem az okoknak.  Tüneti kezelésként sikerült bevezetnem, hogy naponta egyszer 10 percet találok arra, hogy valamilyen káoszpontot eltüntessek. Másrészt mögé néztem a gyakori lustaságomnak…

A tervezés eszközei

Következő lépsében azzal kísérleteztem, hogy a már meglévő rutinohoz próbáltam hozzákapcsolni egy-egy olyan tevékenységet, melyekről ha elfeledkezem, több perces sikálást von maga után. Példának okáért: minden fogmosáskor áttöröltem a mosdót; egy-egy főzés után letöröltem a rezsót; zuhanyzást követően áttöröltem a zuhanyzósarkat. Rájöttem, hogy a praktikus és ügyes dolgok nagyon lelkesítenek és motiválnak.

Tovább, tovább…

A kurzus eredményeként a tudatos egyszerűségben, a praktikus megoldásokban találtam meg végérvényesen azt, ami a mozgalmas és fordulatos mindennapjainkat egyensúlyba hozza. Sok ideám túlgondolt volt, melyektől sikerült elbúcsúznom. Mindemellett az a nyolc hetes önismereti munka, melyet a háztartáson keresztüli önértelmezésem eredményezett, az megnyugtat, és optimizmussal tölt el.

A tervezés eszközei

Nagyon hálás vagyok Szandrának és Timinek, hogy a segítségükkel elindulhattam egy kalandos úton, melyhez egy jó kis űrjáró hajót sikerült felépítenem. Mikrokozmoszunk további feladványait már sokkal magabiztosabban oldhatom meg.

2019-01-12T13:37:15+00:000 hozzászólás

Hagyj üzenetet