Vágódeszka tárolás szekrényben

Vágódeszkák tárolása szekrényben.

A konyhában rengeteg fura alakú eszközünk van. Valami vagy túl nagy, vagy túl kicsi. A nap végén azonban mindennek meg kell találni a helyét. Úgy hiszem, minden konyha és a konyhát használó is más jellegzetességgel rendelkezik, így ahány háztartás, annyi vágódeszka tárolási módszer fog működni. Ebben a cikkben megmutatom, hogy mik azok a megoldások, amikkel akár már egy meglévő, de egy új konyhát is fel tudsz szerelni, hogy a vágódeszkák ne egy eldugott sarokba legyenek besuvasztva. Egyáltalán hol kell a konyhában a vágódeszkákat tárolni? Valóban a vágódeszka tárolás szekrényben a legjobb megoldás?

Vágódeszka tárolás szekrényben.Vágódeszka tárolás szekrényajtóra akasztva

A Kívül Belül Boldogság webáruház egyik terméke a szerkényajtóra akasztható tároló, aminek az egyik fajtája olyan mély, hogy még vágódeszkát is rakhatsz bele. Ezzel nem csupán egy helyen vannak a vágódeszkáid, de el is vannak rejtve. Ennél a tárolónál fontos lemérni, hogy mennyi helyet vesz el a szekrényajtó és a szekrény kerete magából a tárolási lehetőségből. Például ha csap alatt van, lehet hogy maga a szekrény keret lejjebb megy, mint egy átlagos szekrénynél. Ebbe a vágódeszka tárolóba maximum 34 cm hosszú vágódeszkákat javasok, feléve ha maga a keret engedi.

Egy ilyen tároló praktikus és hasznos megoldás, hogy a kisebb konyhákba is megtaláld a megfelelő tárolási módszereket!

Tepsi és vágódeszka tárolásVágódeszka tárolás felállítva

A Tepsitárolóba vágódeszkát is lehet tárolni. Ez egy fém tároló, amibe három különböző szekcióba lehet beleállítani a tepsiket, sütőformákat és persze a vágódeszkákat is. A Tepsitárolót szekrénybe, magasabb polcba is be lehet állítani, itt csak az a fontos, hogy magasságba, vagy mélységbe beférjen az adott területre a vágódeszkát. Egy szekcióba több vágódeszka is fér, attól függően, hogy milyen vastag maga a vágódeszka: A BIO vágódeszka 1 cm széles, míg a tálaló deszka 3-4 cm is lehet. 

A tároló vastagabb anyagból készült, így nem csupán esztétikus, de eléri a célját: megterhelheted vágódeszkával, tepsivel vagy sütőformával, nem fog felborulni!

Vágódeszka tárolás a konyhában

kép forrás: /www.shelterness.com/

Vágódeszka tároló konyhaszekrényben

Ha most alakítod ki a konyhádat, érdemes már előre beépíteni a vágódeszka és tepsik tárolására a megfelelő helyet. Ezt több módon megteheted, te a legegyszerűbb, ha az asztalossal egy magasabb polcra belső elválasztókat csináltatsz. Én azt javaslom, hogy ez a hely is legyen zárt, hiszen abbe aztán minden mehet, a lehet hogy “kicsit zsírosabb tepsiket” viszont nem mutogatnád nyíltan a konyhádban.  

Egyéb vágódeszka tárolásra alkalmas high tech megoldások

Nemrég a Konyhakiállításon láttam oylan megoldásokat, amik első gondolatra nagyon praktikusak, azonban felmerült bennem a kérdés: hoygan tovább? Ha magába a konyhapultba van beépítve a vágódeszkám, vagyis az asztalos speciális méretben odagyártatta nekem, akkor minden egyes alkalommal amikor szeretném lecserélni, fel kell hívjam az asztalost? Mert angyon szuperül néz ki, hogy csak kihúzom a konyhapultomból, akár még lyuk is van benne, alatta pedig egy beépített szelektív kuka, de mi van akkor, ha eltelik 2-3 év és én cserélni akarok? Nekem ezek a megoldások még távolinak tűnnek, szerintem a vágódeszka legyen könnnyen mozgatható és gyorsan cserélhető ha kell 😉 Apropó, milyen gyakran cseréljem le a vágódeszkát?

Milyen gyakran cseréljed le a vágódeszkát?

A vágódeszka nem örökéletű. Cseréje függ attól is, hogy milyen anyagból van. A műanyag vágódeszkát maximum három évente le kell cserélni. Ez persze függ attól is, hogy milyen gyakran mire használod, és hogy egyáltalán van-e még gusztusod vágni rajta, vagy már elfogadhatatlannak tartod. A fa vágódeszkánál ez az időszak már egy kicsit tágabban értelmezhető, hiszen nem mindegy, hogy mennyire kezeled után a fát. Ha elrepedezett, elvesztette a formáját, vagy foltos lesz, érdemes lecserélni. A BIO vágódeszka, ami cukornád és fapréseléséből készült, ugyancsak érdemes maximum 3 évente lecserélni, viszont ez komposztálható is 😉 

Gondban vagy a fedők tárolásával is? A falra szerelhető fedőtartó praktikus megoldást nyújt.