A magyarországi időjárásnak köszönhetően a ruhatárunk, a tárgyaink és eszközeik egy jelentős részét csak az év egyik felében használjuk. Az év másik felében pedig praktikus lenne, ha nem lennének szem előtt és láb alatt, ráadásul megóvnánk őket a tárolás során a portól és a sérülésektől. A vákuumzsák egy olyan eszköz, ami ezt sok tárgy esetében lehetővé teszi és rengeteg előnnyel jár más tárolási módszerekhez képest. Mutatom, hogy a tavaszi nagytakarítás előtt már profi módon tüntethesd el a téli cuccokat!

 

Mik a “vákumzsák” előnyei?

 

Átlátszó, tehát könnyen átláthatod a tartalmát, vagy egy A4-es lapot belecsomagolva simán feliratozhatod és jelölheted.

 

Kis helyen elfér, így az éppen nem használt tárolózsákok tárolásáról nem kell gondoskodni…

 

Flexibilis, ezért úgy pakolhatsz bele, ami a szekrényeidhez, bőröndödhöz a leginkább illeszkedik. Megpakolhatod pufibbra és rövidebbre, hosszabbra és laposabbra is.

 

Egyszerűen használható, hiszen csak egy porszívóra lesz szükséged, hogy kiszívd belőle a levegőt.

 

Könnyű, ami fontos szempont, amikor egy létrán állva pakolsz a felső polcra: legalább nincs extra súly az elrámolandó tárgyakon felül.

 

Strapabíró anyaga van, úgy használod vákuumos tárolózsákot, ahogy számodra a legpraktikusabb. Cseppálló, szagmentes, de ráadásképp penészálló, koszálló és rovarálló is… helló molyok, helló por!

Bárhol használható. Mehet a szekrény tetejére, a pincébe, a garázsba, de akár ágy alatti tárolódoboz is kiváltható vele: lesz belőle ágy alatti tároló zsák! Megvédi a portól, sérülésektől a benne tárolt dolgokat.

 

Helyet takarít meg, ami tiszta nyereség, ha nem egy sokemeletes palotában élsz. Szűk gardrób, apró pincék és a plafonnál lévő polcok barátja.

 

Újrafelhasználható és kedvező áron beszerezhető: nem igényel egy vagyont, hogy az egész háztartás számára elég vákuumzsákot vegyél és egész évben újra és újra használhatod.

 

Nézzük meg, hogy mi mindenre használhatod otthon a vákuumos tárolózsákot!

 

Vákuumos ruhatároló zsák – évszakról évszakra

 

A téli ruhák, kabátok rengeteg helyet foglalnak: kivéve, ha szépen belepakolod őket egy vákuumzsákba. Kiszívod a levegőt a csomagból és így rögtön csak a valós méretükben kell őket megőrizned a következő télig. Ugyanígy, a nyári könnyű ruhák, nadrágok és pólók is pormentesen telelhetnek benne.

 

Évszakról évszakra? Sőt, méretről méretre!

 

Így márciusban, az épp feladott diéták idején senkit nem szeretnék stresszelni a ruhaméreteink kapcsán… Mégis, mindannyian jártunk már úgy, hogy nem jöttek fel ránk a korábban hordott darabok, de mégsem szerettünk volna megválni tőlük. Egy tárolózsákban megvárhatják az átalakulásunkat –vagy legalább tudni fogjuk, hogy mely ruhacsomagtól kell megválnunk.

 

Nem csak a saját, de a gyermekünk ruhái is helyet kaphatnak egy-egy vákuumos tárolóban – persze gondosan megjelölve, hogy milyen méretű gyerekruhákat rejt. Így a következő tesónál ráérsz mindig az aktuális csomagot elővenni a szekrényből! Egy gyors mosás és már használhatja is őket!

 

 

A lakástextilek, az ágyneműk, a törölközők és a plüssállatok biztonságos menedéke

 

Harcoltál már a vendégágynemű halmaival? A nyári strandtörölközők oszlopával? A karácsonyi terítők, asztali futók, extra díszpárnahuzatok kupacaival? És akkor a gyerekek imádott szőrös kis barátainak kétszáz fős társaságát még nem is említettem…
Rengeteg helyet megspórolhatsz, ha vákuumzsákba dugod őket. Egy pillanat alatt elővehetőek, de a hétköznapokban nem okoz gondot a tárolás és alig foglalnak helyet.

 

Az már csak egy bónuszgondolat, hogyha a költözésnek bevákuumozva állsz neki, akkor sokkal kompaktabb és jobb fogású lesz minden. Ráadásul a vastag műanyag fólia megvédi a sérüléstől a dolgaidat!

 

 

 

Vákumzsák a kabátoknak is!
Megnézem

 

Vákuumzsák utazáshoz mint bőröndrendező

Voltál már úgy, hogy több cuccot vittél, mint hoztál? Vagy fordítva? Megsúgom: a legtöbb szálláson akad egy porszívó…, de ha biztosra akarsz menni, akkor egy kis méretű, kézi vákuumzsák pumpa beszerzése lesz a megoldás. Így a kis méretű, kabinkompatibilis hurcolós bőröndöt totálisan kimaxolhatod! Nem a levegőt szállítod, csakis a ruháidat. Persze a súlykorlátra azért érdemes figyelni – sajnos a kilókat nem szívja ki a porszívó…

Ha több, kisebb méretű vákuumzsákot használsz, akkor nagyon praktikusan pakolhatsz a bőröndbe, a rendszerezésben is segít. Egy nappal felvétel előtt azért érdemes kiengedni és kilógatni egy kicsit a szerelésedet, de alapvetően nem gyűrődik meg túlságosan a tárolózsákban.

Amire nem lesz jó a vákuumzsák

A szögletes, kemény tárgyak kiszakíthatják a tárolózsák anyagát és akkor búcsút inthetünk a vákuumnak. A formázott ruhák, táskák is megszenvedhetik a zsugorítást, így ezeket érdemes külön tárolni, az estélyiket, öltönyöket, blézereket egy-egy ruhazsákba bújtatni. Ha van extrán gyűrődős anyagból készült blúzod, szoknyád, annak is jobb helye lesz a vállfán.

Vákuumzsák-vásárlás előttVákuumzsák tárolózsák mindenekfelett

Vásárlás előtt mindenképpen gondold át, hogy mekkora méretű csomagokat tudsz tárolni a szekrényben, bőröndben, ágyneműtartóban. Ha nagyobbat veszel, a felesleges fóliát odahajthatod a csomagra, de a kisebb méretű tárolózsákból nem fogsz tudni nagyobbat varázsolni.

A nagyon gyenge minőségű műanyagból készült zsákok nem tartósak: egy év után simán lesz rajta egy mikroszkopikus lyuk és a vákuumozott csomagod halk füttyszóval két nap alatt az eredeti méretére dagad. Válassz erősebb, masszívabb alapanyagú vákuumzsákot!

Talán elsőre sajnálsz pénzt költeni a szezonális tárolásra. De ha belegondolsz, hogy mennyi ruhád, ágyneműd mehet tönkre, ha nem véded meg őket a sérülésektől, molytól, kosztól, akkor rájössz, hogy hamar megtérül az ára! Ráadásul mivel újrahasználható, ezért évekig nagy segítség lesz minden szezonváltáskor, költözéskor, utazáskor.

 

A vákuumzsák használata

Ha még nincs vele tapasztalatod, akkor gyorsan leírom a működését is: egyszerű és nagyszerű. A vastag, műanyag tárolózsákba belehajtogatod a dolgokat szép sorrendben, egymásra rétegezve. A kabát zipzárja vagy a ruhán lévő pityke nem fogja megsérteni a tároló anyagát, ha hajtogatáskor ezeket befelé fordítod.

Utána a vákuumzsák száját szorosan lezárod, majd kinyitod a zsák oldalán lévő műanyag szelepet. A porszívó csövét odailleszted és bekapcsolod a gépet, ami fokozatosan kiszívja a zsákban maradt levegőt. A vákuumozott csomagot mérete egyre és egyre kisebb lesz, míg egy ponton túl már semennyi levegőt nem fog tartalmazni. Ekkor elveszed a porszívócsövet a szeleptől és lezárod a műanyag kupakkal.

Ha nagyobb méretű zsákba pakoltál, akkor a következő lépés, hogy ésszel emeled meg és nem derékkal: a méret csalóka, de a súly emlékeztetni fog a zsákba rejtett dolgok mennyiségére…

Mikor használni szeretnéd a zsákban lévő ruháidat, textileket, plüssöket, nincs más dolgod, mint kinyitni a zsák száját. A levegő visszatér, a cuccaid szépen visszanyerik a formájukat.

Ezzel az egyszerű módszerrel tengernyi ruha, textil és plüss helytakarékos tárolása megoldható. Rendszerezetten, átláthatóan és védve várhatják a sorukat a szekrényben!

Te mihez használod a vákuumzsákot? Bevált, megszeretted?