Skip to content

Vegyszermentes takarítás – avagy a vegyszerek száműzése otthonunkból

Hogyan takaríts vegyszermentesen.
 

vendégcikk következik

Pár évvel ezelőtt elképzelhetetlennek tartottam, hogyan lehet takarítani vegyszerek nélkül… fújtam, locsoltam, öntöttem… azt gondoltam csak így lesz, minden patyolattiszta és a levegőben terjengő „illatok” is sorra a tisztaságérzetéről biztosítottak, persze közben észrevétlenül lélegeztem be a sok károsanyagot.

Aztán egyszer csak meghívtak egy csoportba. Egy olyan csoportba ahol bemutatták hogyan lehet vegyszermentesen, könnyedén tisztaságot varázsolni környezetünkbe. Először nagyon szkeptikus voltam, hiszen oly sok “csodakendővel” találkoztam már, és persze ugye ami egyszer bevésődött azt nem lehet olyan könnyen a sarokba dobni.

Kellett egy jó félév mire rászántam magam és kipróbáltam. Abban a pillanatban szembesültem vele…MŰKÖDIK‼️ Lehet vegyszermentesen takarítani, ezáltal óvni a környezetet…időt, pénzt és energiát spórolni! Itt jött az áttörés, amikor is sokkal tudatosabban, nagyobb figyelmet fordítva lendültem bele a vegyszermentes életbe.   Szerencsére ma már tudom, nemcsak úgy varázsolhatjuk ragyogóan tisztává az otthonunkat, hogy ehhez vegyszereket használunk. A természetes módszerek hatékonyak, az áruk is kedvezőbb, emellett a saját egészségünket és a környezetünket is kímélik. Ennek már 3 éve. Azóta töretlen lelkesedéssel viszem hírét a kendőknek, a vegyszermentességnek.

Tisztaság az otthonunkban, tisztaság az életünkben

Tudtad azt, hogy akinél rend és tisztaság van az otthonában az boldogabb és a takarítás nem csak a tisztaság miatt fontos? A mindennapi takarítás és a nagytakarítás azonban nem ugyanaz! Külön kell venni a kettőt.

A rendetlen és kevésbé igényes lakások negatív pszichológiai hatását már sok kutatás összehasonlította a rendszeresen takarított és rendezett otthonokkal szemben. A kutatások eredményei rendre bizonyították, hogy a rendszeresen takarított lakásokban, házakban élők elégedettebbek, boldogabbak, egészségesebbek. Saját meggyőződésem is, hogy otthonunk tisztasága nagyban befolyásolja a hangulatunkat. Tudom, ezzel sokan vagyunk így. Mégis olyan nehezen kezdünk hozzá… a mai rohanó világunkban az időhiány, a legnagyobb mumus, amivel meg kell küzdenünk… még egy két-három szobás lakás rendbetétele is több órás folyamat, hát még egy egész házé! Már azelőtt visszakozunk, mielőtt egyáltalán hozzáfognánk. Itt lépnek életbe a Vixi kendői. Óriási hozzájárulás, hogy negyedére csökkentettem a takarítás idejét mióta ezeket a kendőket használom.  No de csapjunk is bele a vegyszermentes világba!

Vegyszermentes takarítás eredménye: a természetesen csillogó otthon 

A takarítás valójában egyszerű művelet: a lakás különböző felületein megtapadt szennyeződést valamilyen módszerrel el kell távolítani. A bevésődött nézet szerint erre a legmegfelelőbb módszer, ha különböző erősségű vegyszerekkel feloldjuk, majd egy puha vagy épp „dörzsis” felületű szivaccsal, ronggyal letöröljük a piszkot. A főzőlapon használhatunk kerámia főzőlap kaparót, és egyéb takarítást segítő eszközök is vannak, de természetesen minden háztartás más. Meg kell találni a megfelelő eszközöket és módszertanokat, hogy hosszú távon fenn tudd tartani a tisztaságot. 

Létezik azonban egy olyan módszer, amely felveszi a versenyt a vegyszeres takarítás eredményességével, ugyanakkor környezetkímélő és költséghatékony. Ezek a mikroszálas törlőkendők. A mikroszálas kendőkhöz nem szükséges tisztítószert használni, elég a kendőt bevizezni. De itt jegyezném meg, hogy vírusos időszak idején természetesen használjunk hozzájuk vegyszereket, anyagában nem károsodik és még a színét sem veszíti el. No de térjünk vissza a kendőkhöz és használatukhoz. Használatuk végtelenül egyszerű: Nedvesen használva a törlő magába szívja és megtartja a szennyeződéseket. A mikroszál nedves állapotban egy nagyon vékony vízréteget hagy maga után, amely igen hamar elpárolog, s a felület csillogóvá válik. Szárazon szinte egy „por-mágnes”… magához vonzza és megtartja a porszemeket, amelyek így nem tudnak tovább szállni – allergiásoknak egy áldás a használata. Ám nemcsak porfogásra alkalmas a törlő, hanem felületek fényesre törlésére is.

Mit is kell tudni a mikroszálról?

A mikroszál, egy szabad szemmel nem látható vastagságú szál, vastagságát denierben ((rövidítve:den) mérik, mint a női nylonharisnyáét. A legvékonyabb nylonharisnya szálvastagsága 15 den, míg a Vixi kendő mikroszálainak vastagsága 0,1 – 0,6 den. Minden egyes szál 100-200-szor vékonyabb az emberi hajnál, így pl. 1 gramm súlyú anyagból 10 km hosszú szál készíthető. A gyártás során úgy készítik el, hogy millió ék alakú bemetszés van a szálon. A kis ék alakú bemetszések pedig a kendők használatától nyílnak meg, s úgy, mint a spakli hatolnak a szennyeződés alá, csapdába ejtik azt és magukban is tarják. Eltávolításuk egyszerűen mosással történik, így kendőnk új életre kel.

A mikroszálas kendő több szempontból is környezetbarát takarítási eszköz. Megspórolhatod vele az agresszív és erősen környezetszennyező vegyszerek használatát, és kevés vízzel is látványos hatást érhetsz el. Ha minőségi, tartós takarítóeszközt használsz, nem kell minden alkalommal új kendőt, szivacsot, azaz hulladékot, csomagolóanyagot venned – és eldobnod. Nem utolsó sorban hosszú távon pénzt takaríthatsz meg. Nem elhanyagolható az egészségvédelmi hatás sem: a vegyszerhasználat minimalizálásával megkíméled a bőröd, a nyálkahártyád, a légzőszerveid és lakásod levegőminőségét is.

A mikroszálas textilek sokféle méretben és formában kaphatók: kesztyű, kendő, felmosó, ablaktisztító. A mikroszálas kendők 5-6 évig használhatóak, a használati utasítás betartása mellett. Ha utánaszámolsz, mennyit költesz a sokféle tisztítószerre, gyorsan beláthatod, hogy az egyszeri nagyobb beruházás hamar megtérül, ráadásul 5-6 évig nem kell takarítószerekre költened.

A vegyszermentes tisztaság

Szeretném NEKTEK is megmutatni ezt a csodát mely már a mindennapjaim részévé vált.

A VIXI Facebok csoporthoz csatlakozva egy varázslatos világba csöppentek!  Könnyítsd meg saját dolgod és fordíts több időt a családodra, magadra! Látogass el a csoportomba és tapasztald meg Te is, milyen érzés könnyedén, vidáman tisztaságot varázsolni környezetünkben!


Borbély-Hubják Edit

Borbély-Hubják Editnek hívnak, 40 éves tanító vagyok. Egy kisvárosban élünk a férjemmel. A tanítás mellett, vállalkozásban hirdetem a vegyszermentességet, hiszem, hogy kellő összefogással és tudatossággal képesek vagyunk tenni Földünkért. Célom, hogy minden háztartásban jelen legyen a Vixi tisztítókendő. Megmutatni, hogy vegyszer nélkül is tökéletes tisztaságot érhetünk el a kendők segítségével. Környezettudatosságra neveljen, példát mutatva a gyermekeknek is, akiknek ez felnőttként már természetes lesz.

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz