Vízlágyító otthonra? Így takarít meg neked a lágy víz pénzt és időt

Vízlágyító otthonra

Rengetegszer hallom a panaszkodást az ügyfelektől: Nem látok túl a háztartási feladatokon. Egész nap csak pakolok és takarítok, de sehova sem jutok. Elegem van a robot munkából… Ezekkel a gondolatokkal szinte mindenki szembesül, aki háztartást vezet. Természetesen mindenre vannak tüneti kezelések, azonban szeretek a dolgok mélyére menni, és a gyökerénél megfogni a felmerülő problémákat. Például ha a takarításhoz először el kell, hogy pakolj az adott felületről, akkor valószínűleg a takarítás hatékonyságán túlmutatóan az otthonszervezéssel kell kezdeni a feladatot, még mielőtt a takarításról szó esne.

Így amikor az otthonunk állapotáról van szó, a különböző számodra funkcionális berendezésekről, akkor figyelembe kell venni azt is, hogyha már berendezted a számodra ideális otthonod, akkor az eszközeid ápolására is kell időt, energiát és pénzt áldozni. Hiszen ha belegondolsz, sokkal kifizetődőbb hosszútávon apránként fenntartani egy mosógépet, mintsem lecserélni pár évente a különböző meghibásodások miatt, vagy pedig hosszú heteket várni rá, míg megjavítják és kicserélik az adott alkatrészt.

Ebben a cikkben az otthon ápolásáról és odafigyeléséről lesz szó, ennek eszközeként pedig a vízlágyító berendezés mellett hozok megtakarítási érveket, hogy kedvet kapj az otthonoddal való folyamatos törődésre. Az otthon olyan, mint egy kapcsolat. Mindig foglalkozni kell vele, gondoskodni róla, mert ha elhanyagoljuk, elkezd lepusztulni, és az hosszútávon sok energiát és plusz költséget jelenthet.

Kemény víz költsége az otthonban

Magyarországon az otthonok jelentős részében kemény víz található. Ez egy adottsága, amit tudomásul kell venni, mint kiindulási pont. Természetesen, ha kíváncsi vagy, vagy nem tudod és meg szeretnéd nézni, hogy milyen a víz keménysége az otthonodban, akkor a BWT-től igényelhetsz ingyenes vízkeménység tesztert. Minél keményebb a víz, annál nagyobb a valószínősége a vízkő kialakulásának. Most nem a “cuki” vízkőről beszélünk, ami a vízforralóban kialakul és néha kitisztítod ecettel. Arról a vízkőről beszélünk, ami károsíthatja a berendezéseket. Megtelepszik a fűtőszálakon, csökkentheti a mosógép és a fűtés rendszer hatékonyságát.

A kemény víz ilyen értelemben ellened dolgozik. Hozzájárul a költségeidhez, elvesz tőled időt, amit másra is fordíthatnál és még stresszel is jár. Hiszen egyre több energiát  fogyaszthatnak a készülékeid ahogy a vízkőréteg vastagszik rajtuk, és előfordulhat, hogy gyakrabban kell kihívni a szervizt, ami pénzköltéssel jár, és folyamatos alkalmazkodást igényel, hiszen egész nap otthon kell lenned és várakozni, hogy mikor is jön már a szakember. Nem utolsósorban folyamatosan takaríthatod a vízkövet minden felületről, ami minden másnap visszakacag rád.

Lágy víz hatása az otthonra

Költségcsökkentő tényező

A new yorki Víz Minőség Kutató Alap (WaterQuality Association) 2011-es kutatási eredményében kitér arra, hogy a vízlágyító hatására a háztartások radikálisan csökkenthetik a mosószer illetve az öblítőhasználatot. A kutatásban bebizonyították, hogy lágy vízzel, alacsonyabb hőfokon, akár  50%-al kevesebb mosószerrel, sokkal hatékonyabban eltünteti a foltokat a mosógép, mint magasabb hőfokon, de kemény vízben. Vagyis az az alapfeltevés, hogy magasabb hőfokon több vegyszerrel biztosan jobban eltünteti a foltokat nem feltétlenül jó kiindulási pont. Már itt megdől a hipotézis. Ugyanúgy mint a több, nem mindig jobb hipotézisnél, amit már rengetegszer boncolgattam. Ezen felül pedig a kutatás alapján elmondható, hogy keménységi fokhoz mérten arányosan csökkent a mosószerhasználat amikor a keményvizet lágy vízre cserélték. Ergo: lágyvíz hatására kevesebb energiát használunk, mert nem kell felmelegíteni a vizet a mosáshoz annyira, és kevesebb mosószert kell beleönteni a mosógépbe a jobb eredmény érdekében.

A központi vízlágyító berendezés beszerelésével csökken a vízkőképződés az otthonunkban, az energiafelhasználási szint így csökkenni fog, hiszen nem akadályozza a vízkőréteg – a  hőszigetelő tulajdonsága miatt – a berendezések hatékony működését , és így nem utolsósorban a kiadásaink is csökenthetnek.  Az energiaszámla csökkenése mellett mosószerre és vegyszerre is kevesebbet kell költeni.. Ha belegondolsz, a takarítónő is előbb fog végezni, mert a lágyvíz hatására még a vízkőképződés is jelentősen csökken a fürdőben, így nem kell annyi időt annak a sikálásával töltenie.

Amikor az otthonunk minőségébe fektetünk bele, az hosszútávon megtérül. Nem csupán a fent említett okokból – a vízlágyító berendezés visszahozza az árát a költségcsökkentő tényezők miatt -, hanem rengeteg stressztől is felesleges idővesztegetéstől is megvéd minket.

Időspórolás

Vannak kötelező háztartási feladatok, amivel te is szembesülsz minden egyes nap. Szeretheted, utálhatod, esetleg ki is szervezheted, de valamilyen szinten mindenképpen bele kell folynod. Csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy bentlakásos bejárónőjük legyen, így alapszinten mindenkinek foglalkoznia kell a háztartási feladatokkal.

Bárki is intézi a háztartásban a fürdőszoba takarítását, éves szinten akár 10 napot is annak a takarításával tölthet – legalábbis az én tudomásom szerint. A BWT lágyvíz használata mellett ez a takarítási idő is csökken. Kevésbé hagy foltot a szappanos víz a a fürdőkád szélén, kevesebb vízkő ül ki a szaniterekre.

Környezetkímélő hatás

A háztartások Magyarországon éves szinten 51 ezer tonna tisztítószert használnak fel. Akinek nem örömteli a takarítás, ott a takarítással eltöltött idő és vegyszer ára nem térül meg. Az otthont szinten kell tartani, azonban ha a vízkő már az első fürdés után megjelenik, ott jöhet az újabb flakon vegyszer…

Lágyvíz esetében akár kevesebb vegyszerrel is képes lehetsz tisztán tartani az otthonod.  A háztartásban felhasznált vegyszermennyiség csökkenésével együtt jár az egyszer használatos flakonok használatának csökkenése is. A felesleges háztartási egyszer használatos műanyag hulladék termelésének csökkentésével pedig egy fenntarthatóbb otthont tudsz kialakítani az otthonodban.

Ezzel egyidejűleg a vizuális zajt is csökkented az otthonodban, kevésbé fogsz stresszelni, és jobban ki tudod élvezni az otthon töltött időt. A vízlágyító berendezés beszerelésével pedig tudatosabban foglalkozol otthonod és berendezéseid minőségének fenntartásával.

A cikket támogatta: BWT Hungária Kft.

Nézd meg a videókat is!

Minimalista konyha | minimalizmus tippek

Vízlágyítás a mosókonyhában | Kemény vs. lágyvíz hatása a ruháinkra

Hogyan károsítja a kemény víz és a vízkő a fürdőszobádat?

2018-11-14T15:54:13+00:000 hozzászólás

Hagyj üzenetet