Lakberendezés és Zero waste? Lehetséges “mindenre” (is) figyelni?

Zero waste lakberendezés.

Amikor a hulladékmentesség felmerül esetleg egy baráti beszélgetés során, a környezetemben (először) elég szkeptikusan állnak a témához, hiszen tudjuk, hogy egy építkezés vagy egy felújítás a rengeteg energia felhasználással és a keletkező hulladékokkal nem túl környezetbarát. Ez sajnos tény, nyilván több bolt és cég is kezdi felismerni, hogy a termékei lehetnek újrahasznosítottak is, például a laminált padlókból szoktak ilyen termékeket készíteni, vagy a környezetbarát fal és bútor festékek is ilyenek. Kicsiben, mi mit tudunk tenni, ha csak frissítenénk a lakásunk?  Létezik egyáltalán a zero waste lakberendezés?

Zero waste lakberendezés alapelvei

Felejtsük el az impulzívvásárlást

Ez a lakberendezésre is igaz: persze, sokszor nekem is megremeg a kezem, különböző kiegészítőket nézegetve, amik különböző árnyalatokban pompáznak. Felejtsük el! Nem kell a hatvanhatodik kis szobor is a lakásunkba, mert elsősorban sajnos csak porfogó lesz. Másodsorban, ember legyen a talpán, aki ott a boltban fejből megtudja mondani, hogy egy stílusérzékeny térbe az a kis kiegészítő beleillik-e. Harmadrész, ami talán a legfontosabb: nem attól lesz esztétikus egy élettér, ha halmazunk benne különböző kiegészítőket, hanem a tervezettségtől és a tudatosságtól. Na, az impulzívvásárlás pont nem a tervezettség szinonimája.

Csomagolások

Ez érdekes módon, nagyon nehéz kérdés a lakberendezésben, mert minden cég szállítás esetén extra csomagolást tesz a termékeire, nyilván, hogy azok egyben és sérülésmentesen jussanak el hozzád. Azt gondolom, hogy a papír csomagolás javarészt jobb, mint amikor össze-vissza fóliázzák a terméket, kis habszivacs bogyók közé fektetve és még rá is küldenek pár műanyagot… Az első javaslatom, ami talán teljesen egyértelmű, hogy miután összeraktad és gyönyörködtél a bútorban kezd el szét válogatni a csomagolást és úgy helyezed a szelektív kukákba.

A második javaslatom, hogy ha nem muszáj akkor ne vegyél extra zacskót, vagy csomagolást a termékre, hanem próbáld meg csomagolás nélkül elhozni a boltból (nyilván, ha van rá lehetőséged).

A harmadik javaslatom, hogy bár drágább, de vagy vegyél 1 nagyobb zacskót és azt hord magaddal, vagy vegyél egy fa ládát (vagy mondjuk az Ikeába műanyag van, de legalább törekednek…) és azt hozd-vidd a vásárlások során. A lényeg: legyél tudatos!

Amennyiben viszont már megkaptad a dobozt és a benne levő csomagolást, azokat még minidg beviheted a Kívül Belül Boldogság Bemutatótermébe a 6. kerületbe. Szandra mindig örül, ha újrahasznosított csomagolóanyagot használhat fel a webáruház csomagolásnál 😉 de ha a BEmutatóterem messze van tőled, akkor biztos van olyan kiskereskedő a környékeden, aki nagyon örül, ha beviszed neki a jó állapotú dobozokat, csomagolóanyagokat 🙂 Járj nyitott szemmel, és megtalálod a hozzád legközelebb eső nagyon is hálás kisvállalkozót!

Csatlakozz Pesti Gabó Karácsonyi minikurzusához kedvezményes áron: Karácsonyi egypercesek: lakberendezés tudatosan!

Vásárolj kisvállalkozásoktól

Ezzel a lépéssel nem csak támogatni tudjuk egymást, de még a Földünknek is jó, ha olyan termékeket és kiegészítőket vásárolsz, ami nem egy hatalmas gyárban készültek, hanem fenntartható kisvállalkozásoknál, sok esetben kézzel. Ezekre a termékekre jellemző, hogy egyediek, szívvel készültek és biztoslehetsz benne, hogy egyáltalán nem vagy csak nagyon kevés szemét hátra hagyásával készültek.

Aktualizálj

Kezd el felmérni a terepet, hogy mid van és mid nincs. Ha van egy jól működő (remélhetőleg neked tetsző) élettered, akkor teljesen felesleges 1-2 havonta átvariálni, ezt venni azt venni. Halkan jegyzem meg, ha még is így teszel, az nem jól működőtér és Te nem érzed jól magad benne. Ha az életteredben nincs minden a helyén (funkció+dizájn) és csak kallódik a tárgy, az bizony kacat és nincs rá szükséged!

Katalógusok

Mai napig szinte az összes bolt (kicsiktől a nagyokig) nyomtatott katalógusokkal árasztja el a boltjukat. Kérdezem én, hogy minek? 2020-ban már szinte bármit lehet az online térben készíteni és csinálni, sőt legtöbb esetben online is rendeljük meg. Teljesen felesleges pénz, munka és idő minden katalógus és még olyan hulladékmennyiséget hagy hátra, ami talán emberi léptékekbe felfoghatatlan. Amit Te tudsz tenni az az, hogy ezeket a katalógusokat próbáld meg online olvasni, és még véletlenül se vidd haza.

Ez pár zero waste lakberendezés tipp, hogy te hogyan tudod csökkenteni a hulladéktermelést. Persze, a véleményemhez hozzá tartozik az is, hogy a látványosabb (ami nem egyenlő a hasznosabbal) változás a nagyvállalatok kezében van, és az ő szintjükön lenne égetően fontos, hogy elkezdődjön a változás. De látod, a Te szinteden vagy a Mi szintünkön is mennyire tudatosan tudjuk alakítani a ulladéktermelésünk nagyságát. Ha az igény megszületik részünkről a cégek így is úgy is alkalmazkodni akarnak a felvásárlópiac igényeihez, mivel csúnyán szólva belőlünk élnek. Sok apró lépés juttat majd el minket a célhoz!

Szeretnél még olvasni? Olvasd el tőlem a Lakberendezési tippek: 5 helyiség, amit alábecslünk blogbejegyzésemet!


blank

Pesti Gabó, vendégszerző

Pesti Gabó vagyok, lakberendező.  2017 óta élettereket, lakásokat és családiházakat tervezek, Környezettervező művészként diplomáztam. A szakdolgozatomban a térpszichológiát és az ember és az élettere közti hatásokat elemeztem, amivel az óta is életvitel szerűen foglalkozom, tanulom és kutatom. A négy év alatt, rengeteg projekten vagyok túl, blogot írok és egy könyvet is. A S/ALON kiállításon 2018-ban kiállítóként vettem részt, jelöltek a „Women of the Year” Glamour gálán kétszer is az „Év lakberendezője” kategóriában. 

Karácsonyi mini kurzusomat itt megnézheted: Karácsonyi Napi Egyperces: lakberendezés tudatosan  

Kivül Belül Boldogság Webáruház

Stasher hűtőtasak

Méhviaszos kendő

Fa mosogatókefe

Gyümölcssapka