Zero waste lépésről lépésre, bűntudat nélkül

Zero-waste lépésről lépésre.
hirdetés

Mikor a zero waste kerül elő, akkor rögtön támadnak a szélsőséges, bűntudatkeltő környezetvédő hangok, akik ítélkeznek felettünk – és nem egyszer ezek a hangok a fejünkben vannak… Te is éreztél már így?
Most összeszedtem egy olyan három lépcsős listát, amelyen végighaladva fokozatosan, egyre környezetkímélőbb életmódra tehetsz szert.

A zero waste életmód, azaz a hulladékmentesség kihívásai

Mint minden felkapott témában, így a zero waste és a környezetvédelem terén is terjednek a félinformációk. A hangos infó koránt sem mindig igaz, ezért nekem az a véleményem, hogy érdemes mindig utánanézni a dolgoknak. Nagyon, nagyon fontos, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat, hogy kevesebb szemetet termeljünk, de ezt észszerűen kell tenni.

Ha a műanyag zacskók kiváltására például Kínából rendelünk ellenőrizhetetlen forrásból tüllzacskókat, akkor lehet, hogy pár száz forintot megspórolunk, de cserébe munkára fogott gyerekek varrják a tasakokat. A mosószer kiváltására használt mosódió pedig körbeutazza a fél Földet.

Nem várható el az sem, hogy drasztikusan kiforgassuk a négy sarkából a háztartásunkat pár hét leforgása alatt. Ez egy életmódváltási folyamat, nem fog egy nap alatt minden átalakulni. Így a végletesség helyett azt javaslom, hogy maradjunk a fokozatos, ésszerű változtatásoknál és mindig tájékozódjunk biztos forrásból, mikor zero waste döntéseket hozunk.

Az én szívószálam hogy kerül a bálnába?

A magyar szemét elsősorban a szemétégetőbe kerül, ahol sokszoros szűrés után engedik ki a füstöt a levegőbe, és az égetés során keletkező energiával háztartásokat fűtenek. Az Euronews 2018-as cikkében hivatkozott 2016-os adatok szerint pont a skandináv országokban keletkezik a legtöbb szemét. 2016-ban, Európában pedig mi termeltük a 6. legkevesebb szemetet abban az évben – fejenként 400 kiló körül. Tehát nem indulunk rossz helyről az összesítésben, de bőven van még hova fejlődnünk! Remélem, hogy ez a lista neked is segít majd.

Zero waste lépésről lépésre

1. Apró változtatás, magas hatásfok

Ha elkezded figyelni, hogy milyen gyakran telik meg a szemetesed, akkor gyorsan láthatod majd a változtatások eredményét.

Szelektív hulladékgyűjtés – nem minden szemét, ami annak látszik

Kezdd el szelektíven gyűjteni a hulladékot: így az élelmiszercsomagolások jelentős része újra felhasználható lesz és csak a maradék válik szemétté. Kialakíthatsz hozzá megfelelő tárolót, de az elején egy-egy szatyor is megteszi majd.

Menőzz a zero waste táskával

Tegyél el a táskáidba (ne csak egybe! 😉 ) egy-egy vászonzsákot és ne kérj nejlonszatyrot a bevásárláskor. Ha otthon felejted, válassz újrahasználható textilzsákot, már minden nagyobb bolt kínál ilyet. Viszont ha elfér a kezedben, akkor spórold meg azt is, hiszen tuti van már pár otthon is…

Le a poharakkal és palackokkal

Szerezz be egy kulacsot és vidd magaddal a csapvizet, teát, kávét a csomagodban, így sem a műanyagpalackos üdítőkre, sem az eldobható papír- és műanyagpoharakra sem lesz szükséged. Ha a kocsiban iszod a kávédat, vagy csak szereted megsétáltatni a Duna-parton, akkor válassz egy vákuumzáras kávés bögrét: mikor végeztél, simán bedobhatod a táskádba, nem fog belefolyni.

Ezeken a következő egy hétben is változtathatsz. Biztos, hogy előfordul, hogy veszel még palackos vizet, otthon felejted a szatyrod vagy simán a szemétbe dobod az olajos halas dobozt, de ez nem baj. Már így is megtetted az alapvető lépéseket és lassabban telik majd meg a szemetesed!

2. Komolyabb változtatások, félúton a zero waste otthon felé

Az alapok után belefoghatsz a háztartásod rendszerszintű átalakításába. Válogasd ki az otthon felhalmozott élelmiszert, ruhát, tárgyakat: mi az, amire valójában szükséged van? Ha tételesen átnézed és a nem használt feleslegnek helyet találsz a lakáson kívül, akkor sokkal hamarabb átáll majd az agyad arra, hogy csak a tényleg indokolt dolgokat vásárold meg. A felesleges mehet ajándékba, bizományiba, adományba vagy textilgyűjtőbe, esetleg a szemétbe – az állapotától függően.

Zero waste bolt és a piac

A csomagolás nélkül beszerezhető élelmiszerekkel rengeteg hulladékot megspórolhatsz. Egyszerűen vidd magaddal a saját tárolóedényedet, átlátszó, zsinóros bevásárló tasakodat és kérd meg a piaci eladókat, hogy abba tegyék a számodra kimért húst, zöldséget, tejet.

Ha nem is oldható meg mindennél a csomagolásmentesség, akkor is kereshetsz nagy kiszerelésű utántöltőket vagy sűrítményeket, koncentrátumokat.

Zero waste konyha

Ha a lakóhelyeden megoldható a komposztálás, akkor érdemes utánaolvasnod és megteremtened a feltételeit. A konyhai komposztáló edény is segíthet téged ebben. Így a szelektív hulladékgyűjtést kiegészítve már alig lesz kommunális szemeted!

Alapvető, hogy átlásd az otthoni készleteket, hogy ne kerüljön szemétbe a megvásárolt élelmiszer. Átlátszó üvegek és étel tároló dobozok segítségével kialakíthatsz egy olyan tárolási rendszert, amivel csökkentheted a pazarlást. Már vannak élelmiszeripari szilikon tasak megoldások is.

A kenyérzsák segítségével még frissebb is marad a pékáru, ráadásul sokkal gusztusosabb tárolási megoldás, mint a zizegős zacskó.

Néhány extra konyharuha beszerzésével radikálisan lecsökkentheted a papírtörlő használatát: ha tartasz is otthon kényelmi megoldásként, egy-egy guriga több hónapig elég lesz. Míg nálunk régebben havi 2-3 guriga is elfogyott, ma már 4 guriga egy teljes évre elég: ez is egy lépés a zero waste felé.

Az étel porciózásához és a hétköznapi ebédcsomagoláshoz használt nejlonzacskót, folpackot és alufóliát ma már könnyűszerrel kiválthatod méhviaszos kendővel, a Stasher szilikonos hűtőtasakkal vagy egy strapabíró uzsonnás dobozzal.

A fokozatosság itt is áll: viheted a fém szívószáladat magaddal mindenhova, de már az is előnyös, ha nem kéred a szívószálat és rákérdezel a kedvenc helyeiden a lebomló opcióra. Én azt látom, hogy Budapesten egyre több helyen lebomló változatra térnek át a vendéglátóhelyek és előre megkérdeznek, hogy kérsz-e az italodba szívószálat.

Zero waste divat

A divat a személyiségünk kifejezésének egyik eszköze, tehát senki nem várja, hogy holnaptól zsákvászonban tartsd a meetinget a munkahelyeden. Ha szeretnél tudatosabbá válni a divat terén, akkor a készítés körülményeit, az alapanyagokat és a valódi igényeidet kell megismerned. Nézz utána a kapszulagardrób fogalmának és alakítsd ki a ruhatáradat egymással kombinálható elemekből!

A lenvászon, a pamut környezetkímélőbb alapanyagok, de emellett megpróbálhatsz a készítés körülményeire is odafigyelni.

Egyre könnyebb magyar ruhakészítőket keresni, magyar márkákat preferálni és az átláthatatlan körülmények között készülő fast fashion darabokat kicsit visszaszorítani a gardróbban.

Persze, valószínűleg nem fogsz testhez álló, elegáns kosztümöt találni a turkálóban, de egy-egy ruhadarabot vagy kiegészítőt simán beszerezhetsz akár onnan is. Érdemes arra gondolni, hogyha évente csak egy darab fast fashion ruháról lemondasz, akkor 2-3 év múlva megvehetsz egy tartós, magyar designer darabot. Fokozatosan, de kezdjünk bele! 🙂

3. Jöjjenek a környezetvédelmi hosszúlépések – az igazi zero waste home

Ha az első két fázison túljutottál, akkor már szembesültél vele, hogy a kukád tartalma drasztikusan lecsökkent. Az új szemléletmóddal kevesebbet vásárolsz, a termelődő hulladék pedig már jelentős részben nem is szemét nálad. Ekkor jöhetnek azok a nagyobb változtatásokat igénylő pontok, amik már komoly figyelmet igényelnek.

Boszorkánykonyha otthon

A saját készítésű dezodorok, zero waste fogkrémek, szappanok, szárazsamponok és a bambuszból készült sörtés/sertés 😛 fogkefék is egyre felkapottabbak. Fogj bele, próbáld ki, de figyelj a tested jelzéseire is.
Egy érzékenyebb bőr, egy gyulladásra hajlamos íny nem biztos, hogy meghálálja a változtatást, hiszen ezeket a termékeket nem véletlenül találták ki, nem ok nélkül kísérletezték és tesztelték őket. Csak légy figyelmes: ha nálad beválik, akkor jöhet a bambusz fogkefe, fa mosogatókefe és a házi szappan!

Mosható betét, pelenka és zsebkendő

A sminklemosáshoz használt vattakorongtól elkezdve a tisztasági betéteken keresztül a gyerekek pelenkájáig ma már mindenből újra 🙂 létezik zero waste, mosható verzió. Ezeknél a termékeknél közös pont, hogy a higiéniára érzékeny területeken használjuk őket. Eredetileg ezért fejlesztettek belőle olyan változatokat, amelyek minden körülmények között tisztán, csomagoltan érkeznek hozzánk. Persze, ezzel egy időben rengeteg, nehezen lebomló szemetet termelnek.

Ezért érdemes megismerkedni és próbát tenni a mosható menstruációs bugyival a gyengébb napokon vagy a hét egy részében bevezetni a gyermeknek a mosható pelenkát. A menstruáció felfogására szolgáló intimkehely, a mosható tisztasági betét mind-mind egyéni preferencia kérdése is: nem vagyunk egyformák, mindenkinek más lesz a komfortos.

Azért javaslom a fokozatos bevezetést a zero waste életmód minden vetületénél, mert így még időben válthatsz egy másik alternatívára, ha mégsem válik be.

Ezek mind szuperül tisztíthatóak, de lehet, hogy a te életritmusodban elodázódik a nagymosás, nincs alkalom a kehely ürítésére a munkautazások alatt… ne tedd nehezebbé az életed, mert abból nem lesz hosszú távú változtatás, csak átmeneti kínlódás.

A zero waste otthon, a hulladékmentesség elérése egy folyamat.

Neked is jogod van elkezdeni és lépésenként haladni.

Ugyanis mindenki elkezdte valahol. Ha nem is adaptálható minden ötlet és tanács, amit itt találsz, biztos találsz benne olyat, amit te is könnyen gyakorlatba ültethetsz. És ez valójában ennyi: állj neki a zero waste életmódnak!

Egy darab kulaccsal vagy vászonzsákkal is JÓT teszel, úgyhogy koncentrálj erre! 🙂

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz