Biztosan tudjátok, hogy a párolás a zöldségek elkészítésének egyik legegészségesebb és legegyszerűbb módja. A vízben való párolással a lehető legtápanyagdúsabb módon tudjuk elkészíteni zöldségeinket. Olaj vagy zsír használata helyett forrásban lévő víz és a benne kialakult vízgőzök segítségével finom, ízletes ételeket tudunk kinyerni, amelyek nem szenvednek hiányt ásványi anyagokban sem. A zöldség párolás gyors és egyszerű.
Ne aggódj, nem lesz szükséged semmiféle speciális konyha eszközre, az egyetlen kiegészítő, ami kelleni fog az a Stasher hűtőtasak, amellyel a párolás folyamata még könnyebbé válhat számodra. Egyszerűen aprítsd a zöldségeket a kívánt méretre, tedd bele a Stasherbe, zárd le őket, és helyezd a tasakot forrásban lévő vízbe. Fedd le az edényt, és hagyd, hogy a víz és a magas hőmérséklet kifejtse a hatását.
A párolásnál kifejezetten hasznos az álló Stasher, hogy az egész családnak jusson elegendő párolt zöldség, míg a közepes méretű Stasher tökéletesen alkalmas egyszemélyes étkezésre. Az Stasher felhasználható nyers vagy fagyasztott zöldségek szuvidálására is.
Mivel a zöldségek főzési ideje eltérő, lehet, hogy különböző tasakokban kell főzni azokat. Például a paprika sokkal gyorsabban megpuhul, mint a sárgarépa, ezért külön-külön tanácsos párolni őket. Ha hasonló főzési időtartamú zöldségeket szeretnél párolni, akkor például a brokkolit és a karfiolt bátran főzheted együtt, hiszen azonos idő alatt lesznek kész.
A fazék méretétől függően egyszerre több Stashernyi zöldséget főzhetsz. Csak ne feledd, hogy melyik zöldséget mennyi ideig kell főzni. Ezekhez segítségül lehetnek a különböző színű tasakok, amellyel megtudod majd különböztetni a zöldségeket, és könnyebben fejben tudod majd tartani, hogy melyiket milyen sorrendben kell kivenned.
Ha Stasher-ben gőzölöd az ételeket,akkor azt ajánlom, hogy mindenképpen tegyél fedőt a lábasra főzés közben. Ez segít megőrizni a vízgőzöket az edényben, hogy a zöldségek gyorsabban és egyenletesebben tudjanak átmelegedni.
Zöldség párolás előtt fontos:
Mivel a zöldségeknek eltérő színe van, így a Stasher hűtőtasakot is annak alapján kell választani. Például a répa párolása közben a répa színe megfoghatja a hűtőtasakot, így érdemes a narancs színű tasakot erre kiválasztani. Ennek megfelelően pároláshoz mindenképpen színeset javaslok, nehogy az átlátszót megfogja bármelyik színű zöldség is.
Sárgarépa gőzölése Stasher tasakban
- Tölts meg egy lábast körülbelül 6-7 csésze vízzel, és forrald fel.
- Hámozz meg 2 nagy sárgarépát, és vágd le a végeit. Ezt követően aprítsd fel a sárgarépát 3 részre, majd azokat is kisebb rudacskákra.
- Helyezd a sárgarépát a Stasherbe. Nyomd ki a belsejéből a levegőt és zárd le.
- Óvatosan helyezd a tasakot forrásban lévő vízbe és főzd kb. 15–17 percig.
- Fogókkal távolítsd el a Stashert a forró vízből és nyisd ki a tasakot sütőkesztyűvel vagy konyharuhával. Vedd ki a zöldségeket egy húsfogó csipesszel és már tálalhatod is!
Paprika párolása Stasher tasakban
- Tölts meg egy lábast körülbelül 6-7 csésze vízzel, majd forrald fel.
- Távolítsd el a szárát és a magokat a paprikából. Szeleteld a körülbelül 4 cm-es csíkokra.
- Helyezd a szeletelt paprikát Stasherbe. Nyomj ki minden levegőt a belsejéből, majd zárd le.
- Óvatosan helyezd forrásban lévő vízbe és főzd kb. 8-10 percig.
- Egy csipesszel emeld ki a tasakot a forró vízből, bontsd ki a száját sütőkesztyűvel vagy konyharuhával, majd vedd ki a zöldségeket egy húsfogóval és már kész is!
Zöldbab párolása Stasher tasakban
- Önts körülbelül 6-7 csésze vizet egy lábasba, és forrald fel gáztűzhely mellett.
- Távolítsd el a zöldbab szárát.
- Tedd a zöldbab ehető részeit a Stasherbe és nyomd ki lehetőleg az összes levegőt a belsejéből.
- Óvatosan helyezd a táskát forrásban lévő vízbe és főzd kb. 12–14 percig.
- Fogóval emeld ki a tasakot a forrásban lévő vízből, nyisd fel sütőkesztyűvel vagy konyharuhával.
- Tálald ízlés szerint, ahogy a család szereti!
Brokkoli párolása Stasher tasakban
- Önts körülbelül 6-7 csésze vizet egy lábasba, és forrald fel gáztűzhely mellett.
- Vágd kisebb fejekre a brokkolikat.
- Helyezd a brokkolikat a Stasher tasakba, majd nyomd ki a lehetőleg az összes levegőt a tasakból.
- Óvatosan rakd bele a Stashert a forrásban lévő vízbe, és főzd 13-15 percig.
- Fogóval emeld ki a tasakot a forrásban lévő vízből, nyisd fel sütőkesztyűvel vagy konyharuhával.
- Tálald kedved szerint az ízletes brokkolit.
Párolt zöldségek kiváló nasiként vagy köretként ha gyorsan elkészíthető és egészséges ételre vágyunk, de bébi ételként is fogyaszhatók.
Stasher cikkek, amik érdekelhetnek:
Stasher: Hogyan tartsd tisztán és frissen a szilikon hűtőtasakod?
Mit is jelent az élelmiszeripari szilikon? Mitől jobb, mint a műanyag?
Fagyasztható ételek – Minden, amit tudnod kell a Stasherről
Sous vide 2.0 – létezik a hulladékmentes szuvidálás?
Az eredeti cikk a stasher.com oldalon található, abból inspirálódtunk, hiszen mi forgalmazzuk a Stasher hűtőtasakot.