Biztosan tudjátok, hogy a párolás a zöldségek elkészítésének egyik legegészségesebb és legegyszerűbb módja. A vízben való párolással a lehető legtápanyagdúsabb módon tudjuk elkészíteni zöldségeinket . Olaj vagy zsír használata helyett forrásban lévő víz és a benne kialakult vízgőzök segítségével finom, ízletes ételeket tudunk kinyerni, amelyek nem szenvednek hiányt ásványi anyagokban sem. A zöldség párolás gyors és egyszerű.

Ne aggódj, nem lesz szükséged semmiféle speciális konyha eszközre, az egyetlen kiegészítő, ami kelleni fog az a Stasher hűtőtasak, amellyel a párolás folyamata még könnyebbé válhat számodra. Egyszerűen aprítsd a zöldségeket a kívánt méretre, tedd bele a Stasherbe, zárd le őket, és helyezd a tasakot forrásban lévő vízbe. Fedd le az edényt, és hagyd, hogy a víz és a magas hőmérséklet kifejtse a hatását.

A párolásnál kifejezetten hasznos az álló Stasher, hogy az egész családnak jusson elegendő párolt zöldség, míg a közepes méretű Stasher tökéletesen alkalmas egyszemélyes étkezésre. Az Stasher felhasználható nyers vagy fagyasztott zöldségek szuvidálására is.

Mi is az élelmiszeripari szilikon és miért jobb, mint a sima műanyag?

Mivel a zöldségek főzési ideje eltérő, lehet, hogy különböző tasakokban kell főzni azokat. Például a paprika sokkal gyorsabban megpuhul, mint a sárgarépa, ezért külön-külön tanácsos párolni őket. Ha hasonló főzési időtartamú zöldségeket szeretnél párolni, akkor például a brokkolit és a karfiolt bátran főzheted együtt, hiszen azonos idő alatt lesznek kész.  

A fazék méretétől függően egyszerre több Stashernyi zöldséget főzhetsz. Csak ne feledd, hogy melyik zöldséget mennyi ideig kell főzni. Ezekhez segítségül lehetnek a különböző színű tasakok, amellyel megtudod majd különböztetni a zöldségeket, és könnyebben fejben tudod majd tartani, hogy melyiket milyen sorrendben kell kivenned. 

Ha Stasher-ben gőzölöd az ételeket,akkor azt ajánlom, hogy mindenképpen tegyél fedőt a lábasra főzés közben. Ez segít megőrizni a vízgőzöket az edényben, hogy a zöldségek gyorsabban és egyenletesebben tudjanak átmelegedni. 

Zöldség párolás előtt fontos:

Mivel a zöldségeknek eltérő színe van, így a Stasher hűtőtasakot is annak alapján kell választani. Például a répa párolása közben a répa színe megfoghatja a hűtőtasakot, így érdemes a narancs színű tasakot erre kiválasztani. Ennek megfelelően pároláshoz mindenképpen színeset javasolok, nehogy az átlátszót megfogja bármelyik színű szöldség is.

Sárgarépa gőzölése Stasher tasakban

  1. Tölts meg egy lábast körülbelül 6-7 csésze vízzel, és forrald fel.
  2. Hámozz meg 2 nagy sárgarépát, és vágd le a végeit. Ezt követően aprítsd fel a sárgarépát 3 részre, majd azokat is kisebb rudacskákra.
  3. Helyezd a sárgarépát a Stasherbe. Nyomd ki a belsejéből a levegőt és zárd le.
  4. Óvatosan helyezd a tasakot forrásban lévő vízbe és főzd kb. 15–17 percig.
  5. Fogókkal távolítsd el a Stashert a forró vízből és nyisd ki a tasakot sütőkesztyűvel vagy konyharuhával. Vedd ki a zöldségeket egy húsfogó csipesszel és már tálalhatod is!

Paprika párolása Stasher tasakban

  1. Tölts meg egy lábast körülbelül 6-7 csésze vízzel, majd forrald fel.
  2. Távolítsd el a szárát és a magokat a paprikából. Szeleteld a körülbelül 4 cm-es csíkokra.
  3. Helyezd a szeletelt paprikát Stasherbe. Nyomj ki minden levegőt a belsejéből, majd zárd le. 
  4. Óvatosan helyezd forrásban lévő vízbe és főzd kb. 8-10 percig.
  5. Egy csipesszel emeld ki a tasakot a forró vízből, bontsd ki a száját sütőkesztyűvel vagy konyharuhával, majd vedd ki a zöldségeket egy húsfogóval és már kész is!

Zöldbab párolása Stasher tasakban

  1. Önts körülbelül 6-7 csésze vizet egy lábasba, és forrald fel gáztűzhely mellett.
  2. Távolítsd el a zöldbab szárát.
  3. Tedd a zöldbab ehető részeit a Stasherbe és nyomd ki lehetőleg az összes levegőt a belsejéből.
  4. Óvatosan helyezd a táskát forrásban lévő vízbe és főzd kb. 12–14 percig.
  5. Fogóval emeld ki a tasakot a forrásban lévő vízből, nyisd fel sütőkesztyűvel vagy konyharuhával.
  6. Tálald ízlés szerint, ahogy a család szereti!Zöldségek páralása hulladékmentesen Stasher hűtőtasakban

Brokkoli párolása Stasher tasakban

  1. Önts körülbelül 6-7 csésze vizet egy lábasba, és forrald fel gáztűzhely mellett.
  2. Vágd kisebb fejekre a brokkolikat. 
  3. Helyezd a brokkolikat a Stasher tasakba, majd nyomd ki a lehetőleg az összes levegőt a tasakból. 
  4. Óvatosan rakd bele a Stashert a forrásban lévő vízbe, és főzd 13-15 percig. 
  5. Fogóval emeld ki a tasakot a forrásban lévő vízből, nyisd fel sütőkesztyűvel vagy konyharuhával.
  6. Tálald kedved szerint az ízletes brokkolit. 

Párolt zöldségek kiváló nasiként vagy köretként ha gyorsan elkészíthető és egészséges ételre vágyunk, de bébi ételként is fogyaszhatók. 

Stasher cikkek, amik érdekelhetnek:

Stasher: Hogyan tartsd tisztán és frissen a szilikon hűtőtasakod?

Mit is jelent az élelmiszeripari szilikon? Mitől jobb, mint a műanyag?

Fagyasztható ételek – Minden, amit tudnod kell a Stasherről

Sous vide 2.0 – létezik a hulladékmentes szuvidálás?

Az eredeti cikk a stasher.com oldalon található, abból inspirálódtunk, hiszen mi forgalmazzuk a Stasher hűtőtasakot.

Stasher hűtőtasak “nasi”

Érdekel

Stasher hűtőtasak “közepes”

Érdekel

Stasher hűtőtasak “nagy”

Érdekel

Stasher hűtőtasak narancs

Érdekel