Skip to content

Előszobai asztal rendszerezése: a rendetlenség felszámolása

  előszoba

  Előszoba rendszerezése

  Az előszoba megadja az alaphangot az egész otthonod számára, és visszatükrözi a tér és az otthonod kapcsolatát. Ez egészen addig a pontig van így, amíg el nem érkezel a következő felülethez. Ott azonban azt tapasztalod, hogy mindent csak úgy ledobálsz, ami a kezedben van, amikor beérkezel az otthonodba. Ezeket a helyeket nevezzük kacatmágnes gócpontnak. Azért is tudnak kialakulni ilyen gócpontok az otthonodban, mert nincsen egy megfelelő rendszer kiépítve a tárgyaidnak az előszobában.

  Rendszerezési tippek

  1. Bújj bele a szomszédod cipőjébe

  Állj meg az ajtóban, és nézz úgy az előszobádra, mintha most járnál valakinél először, mintha vendégségbe mennél. Gyorsan pörgesd végig a fejedben az általad kedveld előszobákról készült képeket. Kezdj el azon gondolkozni, hogy mi az ami vonz téged ezekben a terekben és próbáld meg a sajátodra átalakítani. Kifejezetten azok az előszobák tetszenek, ahol kevés bútor van és sima felületek? Van rá lehetőség, hogy ez az elképzelés megvalósuljon a te előszobádban a veled együtt élők szokásainak figyelembe vételével?

  2. Mondj le a tökéletességről

  Legyél őszinte magadhoz. Sokszor fogadsz vendéget? Amennyiben a válasz nem, valóban szükséged van egy szép, esztétikus előszobára, ami fontosabb a funkcionalitásnál? Talán túlságosan is keményen próbálod létrehozni azt a fajta életstílust, amit te magad sem élsz, nemhogy a családod. Belegondoltál már, hogy a Pinterestre készült fotók előkészítéséhez mennyi idő kellett? Eldugni a felesleges kábeleket, a nem stílusos pulcsikat, elrejteni az extra cipőket? Ez a te előszobád. Olyanná alakítsd, amilyen te vagy, és ahogyan a legjobban tud kiszolgálni téged.

  3. A tárolás kulcsfontosságú

  A nem megfelelő tárolástechnika kialakítása az előszobában kihathat az otthonod többi részére is. Azok a tárgyak, amiket az előszobában kellene tárolnod, de nincsen meg a helyük, végül a konyhapulton, az étkezőasztalon, és még ki tudja hol végezhetik. Ilyenkor érzed úgy, hogy nem tudod uralni az otthonodban a rendet.  A konyhapultodon, étkezőasztalodon levő rendetlenség felszámolásához pedig hozzátartozik, hogy először az előszobádban alakíts ki rendet.

  Konyhai asztal (előtte)

  Kezd el végiggondolni, hogy ki mit hoz be az otthonotokba, mi van a kezetekben, amikor beléptek, és találj mindennek helyet. Rend a lelke mindennek.

  Előszoba

  A bejárati ajtó közelében elhelyezett kis asztalka felülete és fiókja tárolás szempontjából kulcsfontosságú.

  Előszoba fiókja

  A fiókjában leveleket, befizetendő csekkeket, napszemüveget, és egyéb kis apróságokat is tárolhatsz.

  Előszoba asztal felülete

  Legyen egy dedikált helyed a kulcsaitok számára, akár a fiókban, akár felakasztva, akár egy szemüvegtartó állvány tálca részén. Ne engedd meg, hogy a kulcsod a legbizonytalanabb helyekről bukkanjon elő, amikor elmennél otthonodat.

  A pénznek a pénztárcában van helye. Azonban sokszor előfordul, hogy mégis mindenhol találunk az otthonunkban pénzt. Ha rátok is igaz, akkor nevezzetek ki egy kis tálkát, amibe a pénztárcátokon kívüli pénzt rakjátok.

  És nem utolsó sorban dobd fel az előszobai asztalkádat egy kis dekorációval, hogy a kellemes hangulat is meglegyen, akár elmész otthonról, akár éppen haza térsz.

  4. Új szokások kialakítása

  Az előszoba használata eltérő lehet az otthon lakói számára. A közös célok meghatározásához találjatok olyan kompromisszumos megoldásokat, amit mindenki be tud tartani. Az új szokások elsajátítása kezdődhet azzal, hogy mindenki az új otthonába teszi el a holmikat, és nem viszi tovább a kezében levő tárgyakat az otthon többi részébe. 

  Konyhai asztal (utána)

  Tartsuk tisztán a konyhapultunkat, az étkező asztalunkat és egyéb felületünket a felesleges holmiktól, és tartsuk az előszobába való tárgyainkat az előszobában, hogy mindig megtaláljuk őket!

  Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

  Tippek, motiváció a mindennapokhoz